Genç yetişkinlerde ayrılma-bireyleşme ile baba varlığı arasındaki ilişkinin aile bağlamında incelenmesi
Examining the relationship between separation-individualization and father presence in young adults in the family context
- Tez No: 985391
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİLİZ KUMOVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ayrılma-Bireyleşme, Algılanan Baba Tutumları, Anne- Baba İlişkisi, Babalığı Etkileyen Faktörler, Sınırdurum Kişilik, Separation-Individuation, Perceived Paternal Attitudes, Parental Relationship, Factors Influencing Fatherhood, Borderline Personality
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, algılanan baba tutumları ile genç yetişkinlerde ayrılma bireyleşme sürecinin ilişkisini ve bu ilişkide babalığı etkileyen faktörler (anne-baba ilişkisi, babayla ilişkide anne desteği ve babanın kendi babasıyla ilişkisi) ve anne tutumlarının olası etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Katılımcıların sayısı 640'ı kadın 115'i erkek olmak üzere toplamda 755'tir. Veriler katılımcılardan Kişisel Bilgi Formu, Baba Varlığı Ölçeği, Kısaltılmış Algılanan Ebeveyn Tutumları Ölçeği – Çocuk Formu, Çocuk Yetiştirme Stilleri Ölçeği aracılığıyla çevrimiçi olarak toplanmıştır. Veriler, Korelasyon, Çoklu Doğrusal Regresyon ve Hiyerarşik Regresyon analizleri ile incelenmiştir. Yapılan analiz sonuçları, ayrılma bireyleşme patoloji düzeyinin olumlu anne ve baba tutumları, olumlu anne-baba ilişkisi, babayla ilişkide anne desteği ve babanın kendi babasıyla olumlu ilişkisi ile negatif yönde; olumsuz anne ve baba tutumlarıyla ise pozitif yönde ilişki olduğunu göstermiştir. Anne-baba ilişkisi ve olumsuz baba tutumlarının (reddedicilik ve sıkı denetim/kontrol) ayrılma-bireyleşme patoloji düzeyi üzerinde anlamlı yordayıcı gücü olduğu bulunmuştur. Hiyerarşik Regresyon analizlerinin en dikkat çekici sonucu ise babalığı etkileyen faktörler kontrol edildiğinde bile olumsuz baba tutumlarının yordayıcı gücünün küçük de olsa devam etmesidir. Elde edilen sonuçlar alan yazın bulguları doğrultusunda tartışılmış ve gelecekte yapılacak olası çalışmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the relationship between perceived paternal attitudes and the separation-individuation process in young adults, along with the factors influencing fatherhood (parental relationship, maternal support in the father–child relationship, and the father's relationship with his own father), as well as the potential impact of maternal attitudes.The sample consisted of a total of 755 participants, including 640 females and 115 males. Data were collected online using the Personal Information Form, the Father Presence Questionnaire, the Shortened Version of the Perceived Parenting Styles Questionnaire – Child Form, and the Parenting Styles Scale. Data were analyzed by Correlation, Multiple Linear Regression, and Hierarchical Regression analyses. The results indicated a negative correlation between the pathological separation-individuation level and positive maternal and paternal attitudes, a positive parental relationship, maternal support in the father–child relationship, and the father's positive relationship with his own father, whereas a positive correlation was found with negative maternal and paternal attitudes. Furthermore, the parental relationship and negative paternal attitudes (rejection and strict control) were found to be significant predictors of the pathological separation-individuation level. The most interesting result of the hierarchical regression analysis was that, the predictive power of negative paternal attitudes remained significant, albeit small, even after controlling for the factors influencing fatherhood. The findings were discussed in the context of existing literature, and suggestions were provided for future research.