Profesyonellerin özel gereksinimli çocuklara yönelik şiddete ilişkin görüşleri ve deneyimleri: Nitel bir çalışma
Professionals' views and experiences regarding violence towards children with special needs: A qualitative study
  1. Tez No: 985426
  2. Yazar: ARZU TEKELİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEVİN USLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Social Work, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Özel gereksinimli çocuklar, çocuk koruma, şiddet, profesyonel görüşleri, nitel araştırma, Children with special needs, child protection, violence, professionals' perspectives, qualitative research
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Çalışmaları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu nitel araştırmanın amacı, profesyonellerin özel gereksinimli çocuklara yönelik şiddet olgusuna ilişkin görüş ve deneyimlerini ortaya koymaktır. Tanımlayıcı fenomenolojik desende yürütülen çalışma, Antalya'da görev yapan ve ölçüt örnekleme ile seçilen 61 profesyonel (13 avukat, 12 doktor, 14 hemşire, 13 öğretmen, 9 sosyal hizmet uzmanı) ile bireysel derinlemesine görüşmelere dayanmaktadır. Veriler yüz yüze toplanmış, kelimesi kelimesine deşifre edilmiş ve MAXQDA 2020 ile tümevarımsal tematik analizle çözümlenmiştir. Bulgular dört ana tema altında toplanmıştır: (1) Sessiz riskler ve kör noktalar (ailenin bakım yorgunluğu, çocukların savunmasızlığı, toplumsal duyarsızlık dışlanma ve ötekileştirme, adalet sisteminde özel gereksinimli çocukların görünmezliği, fiziki koşulların yetersizliği, tarama ve tedavi süreci ile ilgili yetersizlikler, eğitim süreci ile ilgili yetersizlikler); (2) Çocukların çok katmanlı şiddet deneyimleri (duygusal/psikolojik, fiziksel, ihmal, cinsel, akran zorbalığı, ekonomik istismar; etkiler ve göz ardı edilen mağduriyetler); (3) Profesyonelin koruyucu rolü ve etik sorumluluğu (sevgi sabır ve mesleki adanmışlık, eğitim ve farkındalık eksikliğinde koruma mücadelesi, profesyonellerin dolaylı travmatizasyonu, şiddete karşı duyarlılık ve koruyucu empati ); (4) Şiddetin dönüştürülmesi önleme ve müdahale perspektifleri (aile dayanıklılığını güçlendirmeye yönelik müdahale yaklaşımları, aile rehberliği ve bilgilendirme hizmetlerinin geliştirilmesi, toplumsal farkındalığın ve sosyal entegrasyonunun güçlendirilmesi, devlet destek mekanizmalarının güçlendirilmesi, hukuki koruma mekanizmalarının güçlendirilmesi, hukuki koruma mekanizmalarının güçlendirilmesi). Sonuçlar; kapsamlı hizmet-eğitim paketleri, kurumlar arası koordinasyon, erişilebilir ve denetimli hizmetler, mola/evde bakım uygulamaları, çocuk dostu adalet süreçleri ve erken bildirim–müdahale protokollerinin güçlendirilmesi gereğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this qualitative study is to reveal professionals' views and experiences regarding the phenomenon of violence against children with special needs. Conducted in a descriptive phenomenological design, the study is based on in-depth individual interviews with 61 professionals (13 lawyers, 12 physicians, 14 nurses, 13 teachers, and 9 social workers) working in Antalya, selected through criterion sampling. The data were collected face-to-face, transcribed verbatim, and analyzed through inductive thematic analysis using MAXQDA 2020. The findings were organized under four main themes: (1) Silent Risks and Blind Spots (family caregiving fatigue, children's vulnerability, social indifference, exclusion and marginalization, invisibility of children with special needs in the justice system, inadequacy of physical conditions, deficiencies in screening and treatment processes, and shortcomings in the education system); (2) Children's Multi-layered Experiences of Violence (emotional/psychological, physical, neglect, sexual, peer bullying, and economic exploitation; consequences and overlooked victimizations); (3) The Professional's Protective Role and Ethical Responsibility (love, patience, and professional dedication; struggle to protect amid lack of training and awareness; secondary traumatization of professionals; sensitivity to violence and protective empathy); (4) Transforming Violence: Prevention and Intervention Perspectives (intervention approaches aimed at strengthening family resilience; development of family guidance and information services; enhancing social awareness and integration; strengthening state support mechanisms and legal protection systems). The results indicate the necessity of strengthening comprehensive service–training packages, inter-institutional coordination, accessible and supervised services, respite and home care programs, child-friendly justice processes, and early reporting–intervention protocols.