Psöriazisli bireylerde diş eti oluğu sıvısı ve serumda TNF-α, IL-17A ve YKL-40 düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of TNF-α, IL-17A, and YKL-40 levels in gingival crevicular fluid and serum of psoriasis patients
- Tez No: 985510
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL ÜSTÜN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Psöriazis, Periodontitis, Diş eti Oluğu Sıvısı, TNF-α, IL-17A, YKL-40, Psoriasis, Periodontitis, Gingival Crevicular Fluid, TNF-α, IL-17A, YKL-40
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Periodontitis, dişleri çevreleyen dokuların ilerleyici yıkımı ile karakterize kronik enflamatuvar bir hastalıktır; psöriazis ise ciltte plak oluşumuna neden olan kronik, immün aracılı enflamatuvar bir hastalıktır. Her iki hastalık da bağışıklık sisteminin aşırı aktivasyonu ve enflamatuvar sitokinlerin artışı ile ilişkilidir. Bu ortak mekanizmalar bağışıklık sistemi düzensizlikleri nedeniyle birbirini tetikleyebilir veya şiddetlendirebilir. Bu çalışmanın amacı, psöriazisli ve sistemik olarak sağlıklı bireylerde periodontal durumların incelenmesi ve bu bireylerin diş eti oluğu sıvısı (DOS) ile serumdaki TNF-α, IL-17A ve YKL-40 seviyelerinin karşılaştırılmasıdır. Ayrıca, bu biyobelirteçlerin periodontal hastalık şiddetiyle ilişkisini belirlemek hedeflenmiştir. Yöntem: Çalışmaya toplam 100 katılımcı dahil edilmiş ve katılımcılar beş gruba ayrılmıştır: sağlıklı bireyler (S), gingivitis (G), periodontitis (P), psöriazisli gingivitis (PS+G) ve psöriazisli periodontitis (PS+P). Tüm katılımcılardan diş eti oluğu sıvısı (DOS) ve serum örnekleri toplanmış ve TNF-α, IL-17A ve YKL-40 seviyeleri ELISA yöntemi ile analiz edilmiştir. Periodontal sağlık durumunu belirlemek amacıyla plak indeksi (Pİ), sondalamada kanama (SK), sondalamada cep derinliği (SCD) ve klinik ataçman seviyesi (KAS) ölçümleri yapılmıştır. Bulgular: DOS TNF-α seviyeleri periodontitis gruplarında (P ve PS+P) sağlıklı bireylerden (S) anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p<0,05). Ancak P ve PS+P grupları arasında DOS TNF-α seviyeleri açısından anlamlı fark bulunmamıştır. Psöriazisli grupların (PS+G ve PS+P) serum TNF-α seviyeleri sistemik sağlıklı gruplara (S, G, P) göre anlamlı derecede yüksek tespit edildi. Periodontitisli gruplarda (P ve PS+P) DOS ve serum IL-17A seviyeleri, sağlıklı bireylere (S) göre anlamlı derecede yüksek bulundu (p<0,05). Ancak psöriazisli gruplarda (PS+G ve PS+P), DOS IL-17A seviyeleri sağlıklı bireylerle (S) benzer bulunmuş ve bu gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır (p>0,05). Psöriazisli grupların (PS+G, PS+P) serum IL-17A seviyeleri sistemik sağlıklı gruplara (S, G, P) göre anlamlı derecede yüksek tespit edildi. Periodontitisli gruplarda (P ve PS+P) DOS ve serum YKL-40 seviyeleri sağlıklı bireylere (S) kıyasla belirgin şekilde yüksektir (p<0,05). Serum YKL-40 seviyeleri açısından psöriazisli bireyler ile sağlıklı kontrol grupları arasında anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p>0,05). Plak indeksi (Pİ), sondalamada kanama (SK), sondalamada cep derinliği (SCD) ve klinik ataçman seviyesi (KAS) değerleri, özellikle psöriazisli periodontitis (PS+P) grubunda en yüksek seviyede ölçülmüştür. Sağlıklı bireyler (S), tüm klinik parametrelerde en düşük değerlere sahiptir. Sonuç: Psöriazisli bireylerde periodontal hastalık prevalansının yüksek olduğu ve TNF-α, IL-17A ve YKL-40 gibi enflamatuvar belirteçlerin bu iki hastalığın patogenezinde ortak rol oynadığı ortaya konmuştur. Periodontitisli bireylerde diş eti oluğu sıvısı ve serumda bu belirteçlerin seviyelerinin anlamlı derecede yükseldiği gözlemlenmiştir. Psöriazisli bireylerde, periodontitisin varlığı enflamasyonun şiddetini artırmakta ve periodontal dokularda daha fazla yıkıma yol açmaktadır. Psöriazisli hastalarda periodontal muayene ve tedavinin rutin olarak yapılması, sistemik enflamasyonun kontrol altına alınmasında etkili olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Periodontitis is a chronic inflammatory disease characterized by the progressive destruction of tissues surrounding the teeth, while psoriasis is a chronic immune-mediated inflammatory disease that leads to plaque formation on the skin. Both diseases are associated with immune system overactivation and increased levels of inflammatory cytokines. These shared mechanisms may trigger or exacerbate each other due to immune dysregulation. The aim of this study is to evaluate periodontal conditions in individuals with psoriasis and systemically healthy individuals, and to compare the levels of TNF-α, IL-17A, and YKL-40 in their gingival crevicular fluid (GCF) and serum. Additionally, the study aims to determine the relationship between these biomarkers and the severity of periodontal disease. Method: A total of 100 participants were included in the study and divided into five groups: healthy individuals (S), control gingivitis (G), control periodontitis (P), psoriasis with gingivitis (PS+G), and psoriasis with periodontitis (PS+P). GCF and serum samples were collected from all participants, and the levels of TNF-α, IL-17A, and YKL-40 were analyzed using the ELISA method. Periodontal health status was assessed using plaque index (PI), bleeding on probing (BOP), probing pocket depth (PPD), and clinical attachment level (CAL) measurements. Results: GCF TNF-α levels were significantly higher in the periodontitis groups (P, PS+P) compared to healthy individuals (p<0.05). However, no significant difference was found between the P and PS+P groups regarding GCF TNF-α levels. Serum TNF-α levels in the psoriasis groups (PS+G, PS+P) were significantly higher compared to systemically healthy groups (S, G, P). In the periodontitis groups (P and PS+P), both GCF and serum IL-17A levels were significantly higher than in healthy individuals (p<0.05). However, GCF IL-17A levels in the psoriasis groups (PS+G and PS+P) were similar to those in healthy individuals, and no statistically significant difference was observed between these groups (p>0.05). Serum IL-17A levels in the psoriasis groups (PS+G, PS+P) were significantly higher compared to systemically healthy groups (S, G, P). In the periodontitis groups (P and PS+P), GCF and serum YKL-40 levels were significantly higher than in healthy individuals (p<0.05). No significant difference was found in serum YKL-40 levels between the psoriasis groups and the healthy control groups (p>0.05). Plaque index (PI), bleeding on probing (BOP), probing pocket depth (PPD), and clinical attachment level (CAL) values were highest in the psoriasis periodontitis (PS+P) group. Healthy individuals (S) had the lowest values for all clinical parameters. Conclusion: The study revealed that the prevalence of periodontal disease is higher in individuals with psoriasis and that inflammatory markers such as TNF-α, IL-17A, and YKL-40 play a common role in the pathogenesis of both diseases. In periodontitis patients, the levels of these biomarkers in GCF and serum were significantly elevated. The presence of periodontitis in individuals with psoriasis exacerbates inflammation and leads to increased tissue destruction in the periodontal tissues. Routine periodontal examination and treatment in psoriasis patients may help control systemic inflammation more effectively.