Patoloji laboratuvarı çalışanlarının sağlık okuryazarlığı düzeyinin belirlenmesi
Determination of the health literacy levels of pathology laboratory employees
- Tez No: 985573
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞİRİN FUNDA EREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Patoloji, Healthcare Management, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Histopatoloji, Sağlık okuryazarlığı, Histopathology, Health literacy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kent Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, patoloji laboratuvarı çalışanlarının sağlık okuryazarlığı düzeylerini belirlemek ve sağlık yönetimi açısından değerlendirmektir. Tanımlayıcı nitelikteki bu çalışma, İstanbul'daki çeşitli kamu, üniversite ve özel sağlık kuruluşlarında görev yapan 140 patoloji laboratuvarı çalışanı ile yürütülmüştür. Veri toplama aracı olarak Avrupa Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği – Türkiye Uyarlaması (ASOY-TR) ve kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS programında analiz edilmiş, tanımlayıcı istatistikler, Mann-Whitney U ve Kruskal-Wallis testleri ile değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, katılımcıların sağlık okuryazarlığı düzeyleri alt boyutlara göre farklılık göstermektedir. Genel ortalama değerlendirildiğinde, katılımcıların yaklaşık %17'sinin sağlık okuryazarlığı düzeyi yetersiz, %18–20'sinin sınırlı, %29'unun yeterli ve %35'inin mükemmel düzeydedir. Sağlık okuryazarlığı düzeyi; çalışılan kurum türü ve mesleki deneyim süresi değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermiştir (p<0.05). Buna karşın, yaş, cinsiyet ve eğitim düzeyi değişkenlerinde anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0.05). Sonuç olarak, patoloji laboratuvarı çalışanlarının sağlık okuryazarlığı düzeylerinin genel olarak iyi düzeyde olduğu, ancak bazı alt gruplarda geliştirilmeye açık alanlar bulunduğu saptanmıştır. Sağlık okuryazarlığının mesleki uygulamalar, hasta güvenliği ve kalite yönetimi üzerinde doğrudan etkili olduğu görülmüştür. Bu doğrultuda, laboratuvar çalışanlarına yönelik sürekli eğitim programlarının desteklenmesi ve sağlık okuryazarlığının kurumsal kalite göstergelerine entegre edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the health literacy levels of pathology laboratory employees and to evaluate them in terms of health management. This descriptive study was conducted with 140 pathology laboratory workers employed in public, university, and private healthcare institutions in Istanbul. Data were collected using the European Health Literacy Scale – Turkish Adaptation (HLS-EU-TR) and a personal information form. The data were analyzed using SPSS with descriptive statistics, Mann-Whitney U, and Kruskal-Wallis tests. According to the findings, health literacy levels varied across the sub-dimensions of the scale. On average, approximately 17% of the participants had inadequate health literacy, 18–20% had limited, 29% had sufficient, and 35% had excellent health literacy levels. Health literacy levels showed statistically significant differences based on institution type and years of professional experience (p<0.05). However, no significant differences were found in relation to age, gender, or education level (p>0.05). In conclusion, the overall health literacy level of pathology laboratory employees was found to be satisfactory, though certain subgroups require improvement. Health literacy was directly associated with professional competence, patient safety, and quality management. It is recommended to support continuous training programs for laboratory staff and to integrate health literacy indicators into institutional quality systems.