Afganistan ve Pakistan'daki Taliban'ı şekillendiren bir faktör olarak FATA Bölgesi
FATA Region as a factor shaping the Taliban in Afghanistan and Pakistan
  1. Tez No: 985584
  2. Yazar: YUSUF TAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP TUBA SUNGUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Durand Hattı, FATA, Taliban, Tehrik-i Taliban Pakistan, Afganistan, Durand Line, FATA, Taliban, Tehrik-i Taliban Pakistan, Afghanistan
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Bölge Çalışmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Asya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, Afganistan ve Pakistan'daki Taliban yapılanmalarının oluşumu ve gelişimi sürecinde Federal Olarak Yönetilen Kabile Alanları (FATA) bölgesinin nasıl bir rol oynadığını ortaya koymaktır. Çalışmada literatür taraması, tarihsel süreç analizi ve bölgesel dinamiklerin değerlendirilmesine dayalı bir yöntem izlenmiştir. Araştırmanın bulguları, İngiliz sömürge yönetiminin 19. yüzyılın sonlarında uyguladığı“Frontier Crimes Regulation”(FCR) sistemiyle FATA'nın idari yapısının temellerinin atıldığını göstermektedir. Bu düzenleme, bölgeyi merkezi otoriteden büyük ölçüde bağımsız bırakmış, geleneksel yasaları kurumsallaştırmış ve kabile liderlerinin geleneksel otoritesini pekiştirmiştir. Bulgular ayrıca Pakistan'ın 1947'de bağımsızlığını kazanmasının ardından FATA'nın, anayasal olarak ülkenin bir parçası olmasına karşın, özel statüsünün korunması ve İngiliz döneminden kalan FCR yasalarının sürdürülmesinden dolayı devletin siyasi, ekonomik ve hukuki kurumlarından dışlandığını ortaya koymaktadır. Araştırmada, Sovyetlerin Afganistan'ı işgal ettiği 1979-1989 dönemiyle birlikte FATA'nın, Afgan Mücahitleri için bir lojistik ve eğitim merkezi hâline geldiği, bu dönemde sayıları artan ve giderek siyasallaşan medreselerin, Taliban'ın ideolojik altyapısını oluşturan kurumlar olarak öne çıktığı belirtilmektedir. 2001'de başlayan ABD'nin Afganistan işgali, Taliban'ın FATA'ya sığınarak yeniden yapılanma sürecine girmesine zemin hazırlamıştır. Pakistan'ın bu süreçte ABD^nin yanında yer alması ise FATA'da Pakistan Talibanı'nın (TTP) doğuşunu tetikleyen başlıca dinamiklerden biri olarak değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The primary objective of this study is to explore the role played by the Federally Administered Tribal Areas (FATA) in the formation and development of Taliban organizations in Afghanistan and Pakistan. The study employed a methodology based on literature review, historical analysis, and an assessment of regional dynamics. The findings demonstrate that the foundations of FATA's administrative structure were laid by the“Frontier Crimes Regulation”(FCR) system implemented by the British colonial administration in the late 19th century. This regulation left the region largely independent of central authority, institutionalized traditional laws, and consolidated the traditional authority of tribal leaders. The findings also reveal that after Pakistan gained independence in 1947, FATA, despite being constitutionally part of the country, was excluded from the state's political, economic, and legal institutions due to its special status and the continuation of British-era FCR laws. The research notes that, with the Soviet invasion of Afghanistan in 1979-1989, FATA became a logistics and training center for the Afghan Mujahideen. The increasing number of madrassas, which became increasingly politicized during this period, emerged as institutions that formed the Taliban's ideological infrastructure. The US invasion of Afghanistan, which began in 2001, paved the way for the Taliban to seek refuge in FATA and begin a process of reconstruction. Pakistan's support for the US in this process is considered to be one of the main dynamics that triggered the emergence of the Pakistani Taliban (TTP) in FATA.