Örgütsel bağlılığın yordayıcısı olarak öğretmenlerin öz şefkat düzeyleri
Teachers' self-compassion levels as a predictor of organisational commitment
- Tez No: 985585
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMET KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öz Şefkat, Öz Anlayış, Örgütsel Bağlılık, Kamu örgütleri, Self-Compassion, Organizational Commitment, Public organizations
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
Özet
Örgütsel Bağlılığın Yordayıcısı Olarak Öğretmenlerin Öz Şefkat Düzeyleri Bu tez, öğretmenlerin öz şefkat düzeyleri ile örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişkiyi çeşitli değişkenler açısından ele alarak anlamak amacıyla bir araştırma yapmayı hedeflemektedir. Çalışmanın temel amacı, ilkokul ve ortaokul kademelerinde görev yapan öğretmenlerin öz şefkat ve örgütsel bağlılık düzeylerini incelemek, bu iki değişken arasındaki ilişkiyi incelemek ve öğretmenlerin öz şefkat düzeylerinin örgütsel bağlılıklarını yordayıp yordamadığını ortaya koymaktır. Bu tez, öz şefkat ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkileri anlamak adına alanyazına önemli bir katkı sunmayı amaçlamaktadır. Bu çalışmayı özgün kılan Manisa ili özelinde merkez ilçelerini kapsamasıdır. Araştırmada araştırma yöntemi olarak nicel araştırma, araştırma deseni olarak da ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evreni Manisa ilinin merkez ilçelerindeki (Yunusemre-Şehzadeler) ilkokul ve ortaokul kademelerinde görev yapan öğretmenlerden oluşmaktadır. Araştırmanın örneklem seçimi sürecinde, katılımcılara kolayca erişilebilmesi ve araştırma sorusuna yanıt verebilecek öğretmenlerin belirli kriterleri karşılaması nedeniyle, amaçlı örnekleme yaklaşımı çerçevesinde kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemi tercih edilmiştir. Çalışmada veriler toplanırken Öz Anlayış (Şefkat) Ölçeği ve örgütsel bağlılığı ölçmeye yönelik ise Örgütsel Bağlılık Ölçeği kullanılmıştır. Bu ölçeklerin yanı sıra çalışmaya gönüllü olarak katılacak katılımcılara yönelik, araştırmacı tarafından geliştirilen ve çalışmanın amacına yönelik Demografik Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırmanın verilerinin incelenmesinde yüzde, ortalama, standart sapma, parametrik/non-parametrik testlerden hangilerinin kullanılacağını belirlemek amacıyla verilerin normal dağılım gösterip göstermediğinin belirlenmiş olup akabinde ilgili analizler, korelasyon analizi, regresyon analizi yapılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde Anova, t-testi ve basit lineer regresyon analizi ve etkileşim analizi (çoklu regresyon) kullanılmıştır. Araştırmanın güvenirlik hesaplamaları gerçekleştirilmiştir. Bulgular, öğretmenlerin öz şefkat düzeylerinin ve örgütsel bağlılık düzeylerinin orta–yüksek düzeyde olduğunu ortaya koymuştur. Öz şefkat, örgütsel bağlılığın anlamlı ve pozitif bir yordayıcısıdır; ancak açıklayıcı gücü sınırlıdır. Yaş ve mesleki kıdem örgütsel bağlılık üzerinde kısmen etkili olurken; eğitim durumu, okul kademesi ve görev yapılan ilçe gibi diğer demografik değişkenler anlamlı bir fark yaratmamaktadır. Sonuçlar, öz şefkatin bağlılığı desteklediğini; ancak etkili bir bağlılık için kurumsal ve yapısal düzenlemelerin de gerekli olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Teachers' Self-Compassion Levels as Predictors of Organisational Commitment This thesis aims to conduct research to understand the relationship between teachers' levels of self-compassion and their organisational commitment by examining various variables. The main objective of the study is to examine the levels of self-compassion and organisational commitment among teachers working in primary and secondary schools, to investigate the relationship between these two variables, and to reveal whether teachers' levels of self-compassion predict their organisational commitment. This thesis aims to make a significant contribution to the literature in understanding the relationships between self-compassion and organisational commitment. What makes this study unique is that it covers the central districts of Manisa province. Quantitative research was used as the research method, and the correlational survey model was used as the research design. The population of the study consists of teachers working in primary and secondary schools in the central districts (Yunusemre-Şehzadeler) of Manisa province. In the sample selection process of the study, the convenience sampling method was preferred within the framework of purposive sampling, due to the ease of access to participants and the fact that teachers who could answer the research question met certain criteria. The Self-Compassion Scale and the Organisational Commitment Scale were used to collect data in the study. In addition to these scales, a Demographic Information Form developed by the researcher for the purpose of the study was used for participants who volunteered to take part in the study. In examining the research data, it was determined whether the data followed a normal distribution in order to decide which of the following would be used: percentage, mean, standard deviation, parametric/non-parametric tests. Subsequently, the relevant analyses, correlation analysis and regression analysis were performed. Anova, t-test, simple linear regression analysis, and interaction analysis (multiple regression) were used in the analysis of the obtained data. The reliability calculations of the research were performed. The findings revealed that teachers' levels of self-compassion and organisational commitment were at a medium to high level. Self-compassion is a meaningful and positive predictor of organisational commitment; however, its explanatory power is limited. Age and professional seniority have a partial effect on organisational commitment, while other demographic variables such as educational status, school level, and district of employment do not create a meaningful difference. The results indicate that self-compassion supports commitment; however, institutional and structural arrangements are also necessary for effective commitment .