Feminist manifestolar ve Türk sanatındaki yansımaları: Tomur Atagök eserlerinin feminist ideoloji ile etkileşimi
Feminist manifestos and their reflections in Turkish art: The interaction of Tomur Atagök's works with feminist ideology
  1. Tez No: 985611
  2. Yazar: NESLİŞAH SARIKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEYLA KODAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Feminizm, Feminism
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
Özet
Bu tez, feminist manifestoların ve feminist ideolojinin Türk resim sanatına etkilerini incelemeyi ve bu etkinin Tomur Atagök'ün eserleri üzerinden nasıl şekillendiğini ortaya koymayı amaçlamaktadır. 20. yüzyılın ikinci yarısında güçlenen feminist hareketler, sanatta kadın kimliği, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın temsiline yönelik kapsamlı bir dönüşümü beraberinde getirmiştir. Türkiye'de feminist düşüncenin sanata yansımaları, Batı'daki gelişmelerle paralel biçimde oluşmuş; özellikle 1980'lerden sonra feminist teori sanat pratiğinde daha belirgin hale gelmiştir. Bu bağlamda Tomur Atagök, feminist ideolojiyi eserlerine entegre eden ve kadın figürünü güçlü, bağımsız bir özne olarak tanımlayan önemli sanatçılar arasında yer almaktadır. Atagök'ün çalışmalarında feminist manifestoların izleri; geleneksel kadın temsillerini dönüştürme, kadın bedenini edilgen bir nesne olmaktan çıkarma ve kadın kimliğini direnç, güç ve özneleşme kavramlarıyla yeniden kurma biçiminde ortaya çıkmaktadır. Tez kapsamında feminist düşüncenin tarihsel gelişimi, Türk sanatına etkileri ve feminist söylemin sanatsal pratiklere nasıl entegre edildiği ele alınmaktadır. 1960'lardan itibaren Batı'da ivme kazanan feminist hareketlerin sanatta yarattığı dönüşüm, kadın kimliği ve toplumsal cinsiyet rollerine yönelik eleştirel bir alan oluşturmuştur. Türkiye'de aynı süreçte kadın sanatçıların feminist söylemi güçlendiren üretimleri artmış ve toplumsal cinsiyet temelli sorunlara yönelik sanatsal duyarlılık görünür hale gelmiştir. Atagök'ün eserlerindeki feminist temaların değerlendirilmesi, feminist ideolojinin Türk resmine katkılarını anlamak açısından önemli bir perspektif sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the effects of feminist manifestos and feminist ideology on Turkish painting and to reveal how this effect took shape through the works of Tomur Atagök. Feminist movements, which gained strength in the second half of the 20th century, brought about a comprehensive transformation in art regarding female identity, gender equality, and the representation of women. The reflections of feminist thought in art in Turkey developed in parallel with developments in the West; feminist theory became more prominent in art practice, especially after the 1980s. In this context, Tomur Atagök is among the important artists who integrated feminist ideology into her works and defined the female figure as a strong, independent subject. Traces of feminist manifestos appear in Atagök's works in the form of transforming traditional representations of women, removing the female body from its passive object status, and reconstructing female identity through concepts of resistance, power, and subjectification. The thesis examines the historical development of feminist thought, its impact on Turkish art, and how feminist discourse has been integrated into artistic practices. The transformation in art brought about by feminist movements, which gained momentum in the West starting in the 1960s, has created a critical space for examining female identity and gender roles. In Turkey, during the same period, female artists' productions that reinforced feminist discourse increased, and artistic sensitivity to gender-based issues became visible. The evaluation of feminist themes in Atagök's works offers an important perspective for understanding the contributions of feminist ideology to Turkish painting.