Streptozotosin ile indüklenmiş diabetik ratlarda oluşturulan yanık modelinde Centella asiatica (kaplan otu) ekstraktının yara iyileşmesi üzerine etkisinin patolojik ve moleküler yöntemlerle araştırılması
Investigation of the effect of Centella asiatica extract on wound healing in burn model in streptozotocin-induced diabetic ratsusing pathological and molecular methods
  1. Tez No: 985614
  2. Yazar: OSMAN DAĞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ORTATATLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Patoloji, Veteriner Hekimliği, Pathology, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Centella asiatica, Diabetes mellitus-tip 1, Patoloji, Polimeraz zincirleme reaksiyonu, Yanıklar, Centella asiatica, Diabetes mellitus-type 1, Pathology, Polymerase chain reaction, Burns
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Patolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada streptozotosin (STZ) ile indüklenmiş diabetik ratlarda oluşturulan yanık modelinde, Centella asiatica ekstraktı içeren krem ve pomad formülasyonlarının yara iyileşmesi üzerine etkileri patolojik ve moleküler düzeyde araştırıldı. Çalışmada, 12 haftalık toplam 92 dişi Wistar-Albino rat Kontrol (K), yanık (Y), diyabet (D), diyabet+yanık (DY), diyabet+yanık+krem (DYK) ve diyabet+yanık+pomad (DYP) olmak üzere 6 ana gruba ayrıldı. Kontrol grubu 12 rattan oluşurken, deney grupları 16'şar rattan oluştu. Her ana grup da kendi içinde iki alt gruba bölünerek; 7 günlük tedavi (1. grup) ve 14 günlük tedavi (2. grup) grupları oluşturuldu. Diyabet oluşturulacak ratlara, tek seferlik 55 mg/kg dozunda STZ intraperitoneal (ip) olarak enjekte edildi. Enjeksiyondan 2 gün sonra açlık kan glukoz düzeyi ölçüldü ve 200 mg/dl üzeri çıkanlarda diyabet modeli oluşmuş kabul edildi. Yanık gruplarındaki (Y, DY, DYK, DYP) ratların sırt derisi üzerine 1 cm çapında 2. derece termal yanık genel anestezi altında gerçekleştirildi. DYK grubuna, yanık sonrası her gün %2,5'lik Centella asiatica ekstraktı içeren krem, DYP grubuna ise aynı şekilde pomad topikal olarak uygulandı. Gruplara göre lezyonlu deri alanı 0., 3., 7., 10. ve 14. günlerde ölçülüp makroskobik olarak değerlendirildi. Yanık oluşturulmasından sonra 1. gruplardaki ratlara 7. gün, 2. gruplardakilere ise 14. günde nekropsi yapıldı. Uzaklaştırılan kontrol ve lezyonlu deri bölgesinin yarısı moleküler analizler için -80°C'ye, yarısı da histopatolojik incelemeler için %10'luk formole alındı. Makroskobik değerlendirmede, DY grubunda yara alanlarının belirgin şekilde geniş olduğu, tedavi uygulanan DYK ve DYP gruplarında ise 7. ve 14. günlerde anlamlı olarak küçüldüğü gözlendi. Histopatolojik incelemede, tedavi gruplarında PMNL ve MNH infiltrasyonunda azalma, fibroblast/fibrosit yoğunluğu, anjiyogenez ve epitelizasyon parametreleri yönünden ise belirgin artış gözlendi; erken dönemde DY grubuna göre hücresel infiltrasyonun azaldığı, geç dönemde ise fibroblast/fibrosit proliferasyonu ve epitelizasyonun arttığı belirlendi (p<0,05). Moleküler analizlerde, tedavi gruplarında TNF-α düzeylerinde anlamlı azalma, FGF-2, EGF, VEGF ve IGF-1 düzeylerinde ise anlamlı artış gözlendi (p<0,05). Pomad formülasyonunun, istatistiksel olarak önemli olmasa da kreme oranla hafif düzeyde daha yüksek iyileştirici etki gösterdiği dikkati çekti. Sonuç olarak, Centella asiatica ekstraktının diabetik yanık modelinde antiinflamatuvar, rejeneratif, anjiyogenetik ve epitelizan etkileriyle iyileşmeyi desteklediği ve formülasyonun tedavi etkinliği üzerinde kısmen rol oynadığı belirlenmiştir. Elde edilen bulgular ışığında, Centella asiatica içeren bitkisel kökenli topikal ajanların diyabetik yanık tedavisinde umut verici bir alternatif olabileceği ve bu etkinin mekanizmalarının daha ayrıntılı olarak aydınlatılmasının gelecekte yapılacak translasyonel çalışmalara yol gösterici nitelik taşıyabileceği değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of Centella asiatica extract-containing cream and pomade formulations on wound healing were investigated at the pathological and molecular levels in a burn model created in streptozotocin-induced diabetic rats. In the study, a total of 92 female Wistar-Albino rats aged 12 weeks were divided into 6 main groups: Control (K), burn (Y), diabetes (D), diabetes+burn (DY), diabetes+burn+cream (DYK), and diabetes+burn+pomade (DYP). The control group consisted of 12 rats, while the experimental groups consisted of 16 rats each. Each main group was divided into two subgroups; 7-day treatment (First Group) and 14-day treatment (Second Group) groups were created. A single dose of 55 mg/kg streptozotocin was injected intraperitoneally (ip) into the rats in which diabetes was to be induced. Fasting blood glucose levels were measured 2 days after the injection, and those above 200 mg/dl were considered to have established a diabetes model. Second-degree thermal burns with a diameter of 1 cm were inflicted on the back skin of rats in the burn groups (Y, DY, DYK, DYP) under general anesthesia. The DYK group received a cream containing 2,5% Centella asiatica daily after the burn, while the DYP group received an pomade applied topically. The area of skin lesions was measured on days 0, 3, 7, 10, and 14 according to the groups and evaluated macroscopically. Necropsies were performed on rats in first group on the 7th day and on rats in second group on the 14th day after the formation of burns. Half of the excised control and lesion skin areas were stored at -80°C for molecular analysis, and the other half were fixed in 10% formalin for histopathological examination. In the macroscopic evaluation, it was observed that the wound areas were significantly larger in the DY group, while they decreased significantly on days 7 and 14 in the DYK and DYP groups that received treatment. Histopathological examination revealed a decrease in PMNL and MNH infiltration in the treatment groups, while there was a significant increase in fibroblast/fibrocyte density, angiogenesis, and epithelialization parameters. It was determined that cellular infiltration decreased in the early period compared to the DY group, while fibroblast proliferation and epithelialization increased in the late period (p<0,05). In molecular analyses, a significant decrease in TNF-α levels and a significant increase in FGF-2, EGF, VEGF, and IGF-1 levels were observed in the treatment groups (p<0,05). When comparing cream and pomade formulations, it was determined that pomade showed a slightly higher healing effect, although not statistically significant. In conclusion, Centella asiatica extract has been shown to support healing in a diabetic burn model through its anti-inflammatory, regenerative, angiogenic, and epithelializing effects, and to play a partial role in the treatment efficacy of the formulation. In light of the findings, it has been concluded that plant-based topical agents containing Centella asiatica may be a promising alternative for the treatment of diabetic burns, and that more detailed elucidation of the mechanisms of this effect may guide future translational studies.