Türk üniversitelerinde sürdürülebilirlik bağlamında yeşil yönetim ve duygusal zekânın yeşil örgütsel davranış üzerindeki etkisinde yeşil yönetim algısının aracı rolü: Üniversitelerde karma yöntemle analiz
Green management in the context of sustainability in Turkish universities: the mediating role of green management perception in the effect of emotional intelligence on green organisational behaviour — A mixed-methods study
  1. Tez No: 985616
  2. Yazar: ZEYNEP ÇAKANEL GÖZLÜKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE İRMİŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yeşil örgütsel davranışlar, Çevresel sürdürülebilirlik, Green organizational behaviors, Sustainable environment
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel İşletme Bilim Dalı
Özet
Sürdürülebilirliğin yönetime entegre edilmesi, hem işletmeler hem de akademik kurumlar için stratejik bir zorunluluk haline gelmiştir. Artan çevresel zorluklar ve paydaşların çeşitli beklentileri ışığında, birçok kurum yeşil yönetim yaklaşımını benimsemeye başlamıştır. Bu geçiş, sürdürülebilirliğe ve kaynakların sorumlu yönetimine olan bağlılığı yansıtmakta ve kurumsal hedefler ile çevre yönetimi arasında dengeli bir ilişki kurulmasını desteklemektedir. Bu yaklaşımın kurumlara başarıyla entegre edilmesi, çalışanların sürdürülebilirlik sürecine aktif katılımını gerektirmektedir. Sonuç olarak, duygusal zekâ ve yeşil örgütsel davranış arasında yakın bir bağlantı bulunmaktadır. Bu çalışma, duygusal zekâ ve yeşil örgütsel davranış arasındaki ilişkide yeşil yönetimin aracılık rolünü incelemeyi amaçlamaktadır. İlk bölümde sürdürülebilirlik kavramı ayrıntılı olarak ele alınırken, ikinci bölümde yeşil yönetimin tarihi, amaçları, faydaları ve çeşitli yeşil örgütsel davranış türleri teorik bir çerçevede ele alınmaktadır. Üçüncü bölümde, duygusal zekâya kapsamlı bir genel bakış sunulmaktadır. Dördüncü bölümde ise çalışmanın amacı, metodolojisi, veri toplama araçları, gerekli analizler ve temel bulgular açıklanmaktadır. Sonuçlar, duygusal zekânın yeşil örgütsel davranış üzerinde anlamlı ve olumlu bir etkiye sahip olduğunu, yeşil yönetimin bu ilişkide kısmi aracı rol oynadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Integrating sustainability into management has emerged as a strategic imperative for both businesses and academic institutions. In light of the increasing environmental challenges and the diverse expectations of stakeholders, numerous institutions have begun to embrace a green management approach. This transition reflects a commitment to sustainability and the responsible management of resources, fostering a balanced relationship between organizational goals and environmental stewardship.Successfully embedding this approach within institutions necessitates active participation from employees in the sustainability process. Consequently, there is a close connection between emotional intelligence and green organisational behaviour. This study aims to explore the mediating role of green management in the relationship between emotional intelligence and green organisational behaviour. The first section delves into the concept of sustainability in detail, while the second section addresses green management, covering its history, objectives, benefits, and the various types of green organisational behaviour within a theoretical framework. In the third section, a comprehensive overview of emotional intelligence is provided. The fourth section outlines the study's purpose, methodology, data collection tools, necessary analyses, and key findings. The results indicate that emotional intelligence has a significant and positive influence on green organisational behaviour, with green management acting as a partial mediator in this relationship.