Impact of arginase 2 deficiency on arginine metabolism pathway enzymes in mouse striatum
Arginaz 2 eksikliğinin fare striatumunda arjinin metabolizmasındaki yolak enzimleri üzerine etkisi
  1. Tez No: 985642
  2. Yazar: OMAR MOHAMMED BASHEER BASHEER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHSİN KONUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Moleküler Tıp, Molecular Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Arjinin metabolizması, Arjinaz 2, Striatum, Poliamin, Nitrik oksit, ODC, AZIN1, SRM, nNOS, Arginine metabolism, Arginase 2, Striatum, Polyamine, Nitric oxide, ODC, AZIN1, SRM, nNOS
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
Özet
Arjinin metabolizması, özellikle nörotransmisyon, nitrik oksit (NO) üretimi ve poliamin biyosentezi ile ilişkili olarak beyin homeostazının korunmasında hayati bir rol oynamaktadır. Arjinaz enzimleri, arjininin kullanılabilirliğini düzenler ve bu yoldaki bozulmalar nörolojik hastalıklarla ilişkilendirilmiştir. Bu çalışma, fare striatumunda Arjinaz 2 (ARG2) eksikliğinin arjinin metabolizmasında yer alan temel enzimlerin ekspresyonu üzerindeki etkisini araştırmaktadır. Western blot ve immünofloresan boyama yöntemleri kullanılarak, vahşi tip ve ARG2 eksikliği olan farelerde ODC, OAT, AZIN1, nNOS, SMS ve SRM enzimlerinin ekspresyon seviyeleri değerlendirildi. Bulgularımız, poliamin ve nitrik oksit yollarında yer alan çeşitli enzimlerde önemli düzeyde düzensizlikler olduğunu ortaya koymaktadır; bu da arginaz-2 kaybına bağlı telafi edici ya da patolojik değişimleri işaret etmektedir. Özellikle, ARG2 eksikliği olan grupta AZIN1, ODC ve OAT enzimleri artmış, nNOS ise azalmış ekspresyon göstermiştir; bu da arjinin kullanımında değişiklikler olduğunu göstermektedir. Bu sonuçlar, ARG2'nin nöronal arjinin metabolizmasında düzenleyici bir rol oynadığını desteklemektedir. Bu araştırma, arginaz 2 eksikliğine bağlı metabolik değişimlere dair yeni bilgiler sunmakta ve nörodejeneratif hastalıklar için potansiyel biyobelirteçler ve tedavi hedefleri ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Arginine metabolism is vital for maintaining brain homeostasis, particularly in relation to neurotransmission, nitric oxide (NO) production, and polyamine biosynthesis. Arginase enzymes regulate arginine availability, and disruptions in this pathway have been linked to neurological disorders. This study investigates the effect of Arginase 2 (ARG2) deficiency on the expression of key enzymes involved in the arginine metabolism pathway in the striatum of mice. Using both Western blot and immunofluorescence staining, we assessed expression levels of ODC, OAT, AZIN1, nNOS, SMS, and SRM enzymes in wild-type and ARG2-deficient mice. Our findings reveal a significant dysregulation in several enzymes involved in the polyamine and nitric oxide pathways, suggesting compensatory or pathological shifts due to arginase-2 loss. AZIN1, ODC, and OAT were upregulated, while nNOS showed decreased expression in the ARG2-deficient group, indicating altered arginine utilization. These results support the regulatory role of ARG2 in neuronal arginine metabolism. This research provides novel insights into the metabolic shifts associated with arginase 2 deficiency, offering potential biomarkers and therapeutic targets for neurodegenerative diseases.