Enerji ithalatı ve cari açık ilişkisi: Türkiye ile seçili Avrupa Birliği üyesi ülkelerinin karşılaştırılması
The relationship between energy imports and current account deficit: A comparative analysis of Türkiye and selected European Union member countries
  1. Tez No: 985669
  2. Yazar: MUHTEREM ÖZEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAVUZ TURGUTER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Enerji, Uluslararası Ticaret, Economics, Energy, International Trade
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji İthalatı, Cari Açık, Enerji Üretimi, Enerji Tüketimi, Enerji Dengesi, Enerji İthalatı Hariç Cari Denge, Energy Imports, Current Account Deficit, Energy Production, Energy Consumption, Energy Balance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İktisat Bilim Dalı
Özet
Enerji, günümüz ekonomilerin sürdürülebilirliği ve gelişimi açısından büyük bir öneme sahiptir. Ülkeler, ihtiyaç duydukları enerjiyi kendi iç kaynaklarından elde edemedikleri zaman, enerji ithalatı yoluna gitmektedirler. Enerji ithalatı, cari işlemler dengesini etkilemektedir. Bu etki; enerji temin güvenliği, ekonomik durum, dış ticaret dengesi ve makroekonomik veriler üzerinde meydana gelmektedir. Yerli enerji kaynaklarının sınırlı ve enerji ithalatına bağımlı olan ekonomilerde, dünya genelinde meydana gelen jeopolitik olaylar, enerji krizleri ve pandemi sonrasındaki arz-talep dalgalanmaları, enerji ithalatını cari açığın önemli bir belirleyeni haline getirmektedir. Bu tez çalışması, enerji ithalatı ile cari açık arasındaki ilişkiyi inceleyerek, Türkiye'nin seçili Avrupa Birliği üyesi ülkeleri (Almanya, Fransa, Danimarka, Hollanda ve Romanya) ile karşılaştırmalı bir inceleme gerçekleştirmeyi hedeflemektedir. 2013–2023 yıllarını kapsayan çalışmada, Dünya Bankası, Avrupa Komisyonu, Uluslararası Enerji Ajansı ve ulusal kuruluşların yayımladığı istatistiksel veriler kullanılmıştır. Bu veriler kullanılarak enerji ithalatı, cari denge ile enerji üretim ve tüketim verileri üzerinden kapsamlı analizler yapılmıştır. Yıllar boyunca enerji ithalatı ve cari açık değişim oranları incelenmiş, farklı ülkeler arasında karşılaştırmalar gerçekleştirilmiş ve enerji bağımlılığının makroekonomik dengeler üzerindeki etkileri açıklanmıştır. Bu tez, enerji ithalatı ile cari açık arasındaki doğrudan bağı incelemenin yanı sıra, seçili ülkelerde üretim, tüketim, ithalat ve enerji dengesi verilerini karşılaştırarak enerji politikalarının ekonomik etkilerini de değerlendirmiştir. Bulguların Türkiye ve seçili Avrupa Birliği üyesi ülkeleri için önemli politika sonuçları oluşturmalarına katkı sağlaması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Energy plays a crucial role in the sustainability and development of modern economies. When countries are unable to meet their energy needs from domestic resources, they resort to energy imports. Energy imports have a direct impact on the current account balance. This impact manifests itself in terms of energy supply security, economic performance, trade balance, and macroeconomic indicators. In economies with limited domestic energy resources and a high dependency on imports, global geopolitical events, energy crises, and post-pandemic supply-demand fluctuations make energy imports one of the key determinants of current account deficits. This thesis aims to examine the relationship between energy imports and the current account balance by conducting a comparative analysis of Türkiye and selected European Union member states (Germany, France, Denmark, the Netherlands, and Romania).