Hasat öncesi kalsiyum klorür ve kitosan uygulamalarının böğürtlenin depolama performansına etkisi
The effect of pre-harvest calcium chloride and chitosanapplications on the storage performance of blackberries
- Tez No: 985729
- Danışmanlar: PROF. DR. ONUR SARAÇOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Antioksidan kapasite, Üzümsü meyveler, Antioxidant capacity, Small fruit
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Böğürtlen meyvesi, tat, aroma ve koku özelliklerinin yanı sıra; yüksek vitamin ve mineral içeriği ile antioksidan, flavonoid ve fenolik bileşikler gibi fitokimyasal maddeler içermesi, bu meyvenin sağlık açısından değerini artırmaktadır. Ancak, hasattan sonra kısa muhafaza ömrüne sahip olması, çürüme ve patojenik organizmalara karşı hassas yapısı kalite kayıplarını beraberinde getirmektedir. Bu tez çalışmasında, böğürtlen meyvesinin muhafaza süresince kalite özelliklerini korumak amacıyla kalsiyum klorür (CaCl₂) ve kitosan uygulamaları gerçekleştirilmiştir. Jumbo çeşidi böğürtlen meyvesine, çiçeklenme sonrası küçük meyve oluşumu döneminde %2 CaCl₂ uygulanmış; hasattan 12 saat önce ise kitosan uygulaması yapılmıştır. Hasat edilen meyveler, 2 ± 0.5 °C sıcaklık ve %85 ± 5 bağıl nem koşullarında 15 gün boyunca soğuk hava deposunda muhafaza edilmiştir. Bu süre zarfında meyvelerin kalite parametreleri laboratuvar ortamında değerlendirilmiştir. Ağırlık kaybı, çürüme ve kırmızı tanecik dönüşümü (KTD) oranı, meyve rengi, meyve eti sertliği, pH, titre edilebilir asitlik, suda çözünebilir kuru madde (SÇKM), C vitamini içeriği, toplam fenolik, antosiyanin ve antioksidan aktivite içeriği analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, her iki uygulamanın birlikte kullanılmasının ağırlık kaybını azaltmada daha etkili olduğunu göstermiştir. Hasat gününde en yüksek SÇKM değeri kalsiyum + kitosan grubunda ölçülürken, muhafaza dönemi sonunda en yüksek değerler kitosan ve kalsiyum + kitosan uygulamalarında elde edilmiştir. Bununla birlikte, CaCl₂ uygulamasının çürüme oranı ile KTD'yi artırdığı belirlenmiştir. Fitokimyasal analizlerde, hasat gününde uygulamalar kontrolle karşılaştırıldığında anlamlı bir iyileşme sağlamamış; ancak depolama sonunda kalsiyumun antosiyanin miktarını artırdığı görülmüştür. Kalsiyumun beklenen etkiyi göstermemesi, uygulamanın küçük meyve döneminde gerçekleştirilmesi sebebiyle dokularda yeterli birikim sağlanamadığını düşündürmektedir. Benzer şekilde, kitosanın etkisinin de doğru doz ve zamanlamaya bağlı olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Blackberry fruit possesses desirable taste, aroma, and olfactory attributes, and its high content of vitamins and minerals, along with phytochemical compounds such as antioxidants, flavonoids, and phenolic substances, enhances its value in terms of human health. However, its short postharvest shelf life and susceptibility to decay and pathogenic organisms lead to significant quality losses. In this thesis study, calcium chloride (CaCl₂) and chitosan treatments were applied with the aim of preserving the quality attributes of blackberry fruit during storage. A 2% CaCl₂ treatment was applied to 'Jumbo' blackberry fruit during the early fruit set stage following flowering, and a chitosan treatment was administered 12 hours prior to harvest. The harvested fruits were stored for 15 days in a cold storage room at 2 ± 0.5 °C and 85 ± 5% relative humidity. Throughout the storage period, fruit quality parameters were evaluated under laboratory conditions. Weight loss, decay rate, red drupelet reversion (RDR), fruit color, flesh firmness, pH, titratable acidity, soluble solids content (SSC), vitamin C content, total phenolics, anthocyanins, and antioxidant activity were analyzed. The findings indicated that the combined use of both treatments was more effective in reducing weight loss. On the day of harvest, the highest SSC value was measured in the calcium + chitosan group, and by the end of the storage period, the highest values were observed in the chitosan and calcium + chitosan treatments. However, the CaCl₂ treatment was found to increase both the decay rate and RDR. In the phytochemical analyses, the treatments did not provide a significant improvement compared with the control on the day of harvest; nevertheless, calcium was observed to increase anthocyanin content by the end of the storage period. The inability of calcium to exhibit the expected effect suggests that its application during the early fruit stage may not have allowed sufficient accumulation in the tissues. Similarly, the effectiveness of chitosan is also considered to depend on proper dosage and timing.