The effects of flipped classroom and gamified flipped classroom on 7th grade EFL students' grammar achievement, learner autonomy, and achievement emotions
Ters yüz sınıf ve oyunlaştırılmış ters yüz sınıfın İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen 7. sınıf öğrencilerinin dilbilgisi başarısı, öğrenen özerkliği ve başarı duyguları üzerindeki etkileri
- Tez No: 985747
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLARA DEMİRBULAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ters Yüz Sınıf, Oyunlaştırılmış Ters Yüz Sınıf, Oyunlaştırma, Harmanlanmış Öğrenme, Aktif Öğrenme, Dilbilgisi Başarısı, İngilizceyi Yabancı Dil Olarak Öğrenen Öğrenciler, Öğrenen Özerkliği, Başarı Duyguları, Flipped classroom, Gamified Flipped Classroom, Gamification, Blended Learning, Active Learning, Grammar Achievement, EFL Learners, Learner Autonomy, Achievement Emotions
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, ters yüz sınıf ve oyunlaştırılmış ters yüz sınıfın İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen 7. sınıf öğrencilerinin dilbilgisi başarısı, öğrenen özerkliği ve başarı duyguları üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Bu amaca ulaşmak için, dilbilgisi başarı testi, öğrenen özerkliği ölçeği, başarı duyguları anketi, araştırmacının günlüğü ve öğrencilerin günlükleri ile yarı yapılandırılmış görüşme sorularını birleştiren karma bir yöntem yaklaşımı kullanılmıştır. Veriler, 2023-2024 akademik yılında bir ortaokulda öğrenim gören oyunlaştırılmış ters yüz sınıfta 30 öğrenci, ters yüz sınıfta 25 öğrenci ve geleneksel öğretimde 28 öğrenci olmak üzere 83 7. sınıf öğrencilerinden elde edilmiştir. Araştırmanın bulguları, tüm katılımcıların ön-test ve son-test puanları arasında anlamlı bir fark olduğunu (p < 0.005), ancak grupların ön-test, son-test ve kalıcılık testi puanları arasında anlamlı bir fark olmadığını ortaya koymaktadır (p> 0.005). Oyunlaştırılmış ters yüz edilmiş sınıftaki öğrencilerin dil bilgisi başarı testi açısından ön test ve kalıcılık testi puanları arasında anlamlı bir fark vardır (p<0.005). Öğrenen özerkliği açısından tüm katılımcıların ön test ve son test puanları arasında anlamlı bir fark yoktur (p> 0.005). Öğrencilerin başarı duyguları sıralamaları farklıdır, ancak bu fark anlamlı değildir. Ayrıca, çalışmanın nitel verileri, her iki deney grubu öğrencilerinin öğrenme çıktıları ve sürecin faydaları hakkında olumlu görüşler belirtmelerine rağmen, oyunlaştırılmış ters yüz edilmiş sınıftaki öğrencilerin daha fazla genel memnuniyete ve öğretim modelinin faydaları hakkında daha olumlu görüşlere sahip olduklarını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the effects of flipped classroom and gamified flipped classroom on 7th grade EFL students' grammar achievement, learner autonomy, and achievement emotions. To achieve this, a mixed-methods approach is employed, combining grammar achievement test, learner autonomy scale, achievement emotions questionnaire, the researcher's diary and students' diaries, and semi-structured interview questions. The data were obtained from 83 7th grade participants, including 30 students in the gamified flipped classroom, 25 students in the flipped classroom, and 28 students in traditional instruction who study at a secondary school in the 2023-2024 academic year. The findings of the study reveal that there is a significant difference between pre-test and post-test scores of all the participants (p < 0.005), but there is no significant difference between the pre-test, the post-test, and retention test scores of the groups (p> 0.005). There is a significant difference between the pre-test and the retention test scores of the students in the gamified flipped classroom in terms of grammar achievement test (p<0.005). There is no significant difference between pre-test and post-test scores and of all the participants in terms of learner autonomy (p> 0.005). The students have different rankings of achievement emotions, but the difference is not significant. Furthermore, the qualitative data of the study reveal that although both experimental group students stated positive aspects of learning outcomes and benefits of the process, the students in the gamified flipped classroom have more overall satisfaction and more positive views about benefits of the instructional model.