İlkokul matematik dersinde ters yüz öğrenme destekli oyunlaştırılmış akran öğretiminin ders başarısı, motivasyonu ve öğrencilerin sosyal becerileri üzerindeki etkisi
The effect of flip learning supported gamified peer teaching on students' achievement, motivation and social skills in primary school mathematics course
  1. Tez No: 932486
  2. Yazar: HARUN ASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA FİDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Akran öğretimi, matematik, oyunlaştırma, Peer teaching, mathematics, gamification, flipped learning As a result of the study
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bartın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu araştırmanın amacı ilkokul matematik dersinde ters yüz öğrenme destekli oyunlaştırılmış akran öğretimi kullanımının öğrencilerin ders başarısı, derse yönelik motivasyonları ve sosyal becerileri üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırmada karma araştırma desenlerinden açıklayıcı sıralı desen kullanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutu için ön-test son-test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Nitel boyutu ise durum çalışması şeklinde yürütülmüştür. Araştırma, 2023-2024 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde Bartın ilinde yer alan bir devlet okulunda ilkokul üçüncü sınıf düzeyinde öğrenim gören toplam 87 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Bir deney (DG, n=29) ve iki kontrol grubu (KG-1, n=29; KG-2, n=29) ile yürütülen çalışmanın deneysel süreci 8 hafta sürmüştür. Deney grubunda matematik dersleri ters yüz öğrenme modeli temele alınarak işlenmiş ve bu model sınıf içinde oyunlaştırılmış akran öğretimi ile desteklenmiştir. Sınıf dışındaki ders hazırlığı ve ders sonrasındaki pekiştirme aktivitelerinin gerçekleştirilmesinde öğrenci velileri ile iş birliği yapılmıştır. Kontrol grubuna ise herhangi bir müdahalede bulunulmamış, mevcut öğretim programı doğrultusunda dersler yürütülmüştür. Araştırmanın nicel verileri“Matematik Başarı Testi”,“Matematik Motivasyon Ölçeği”ve“Sosyal Beceri Ölçeği”nitel veriler ise“Öğrenci Görüşme Formu”ve“Veli Görüşme Formu”kullanılarak toplanmıştır. Elde edilen nicel veriler Bağımlı Örneklemler İçin T testi, Varyans Analizi (ANOVA) ve Kovaryans Analizi (ANCOVA) kullanılarak, yarı yapılandırılmış görüşmelerden elde edilen nitel veriler ise içerik analizi ile çözümlenmiştir. Araştırmanın sonucunda matematik ders başarısı ve motivasyon değişkeninin alt boyutlarından konu değeri ve sınav kaygısı açısından ters yüz öğrenme destekli oyunlaştırılmış akran öğretiminin kullanıldığı deney grubu lehine anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Benzer şekilde deney grubundaki öğrencilerin matematik başarı düzeylerinin kontrol grubuna göre anlamı düzeyde yüksek olduğu saptanmıştır. Ancak sosyal beceri değişkeni açısından ise deney ve kontrol grupları arasında anlamlı bir farklılık olmadığı tespit edilmiştir. Araştırmada öğrencilerin çoğu ters yüz öğrenme destekli oyunlaştırılmış akran öğretiminin öğrencilerin bilişsel ve duyuşsal becerilerine olumlu etkisinin olduğuna, heyecan hissi uyandırdığına ve dersi daha eğlenceli hale getirdiğine yönelik görüş bildirmişlerdir. Ayrıca akran öğretiminde öğretmen rolünün, rekabet hissinin ve dersin“Kulami”oyunu ile bütünleştirilmesinin beğendikleri özellikler olduğuna dikkat çekmişlerdir. Araştırma ters yüz öğrenme modelinin velilerle iş birliği yapılarak temel eğitim kademesinde de uygulanabilirliğine yönelik kanıtlar sunmaktadır. Araştırmada bulgular doğrultusunda eğitsel çıkarımlara ve önerilere de yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the effects of using gamified peer instruction supported by flipped learning in primary school mathematics course on students' course success, motivation towards the course, and social skills. An explanatory sequential design, one of the mixed research designs, was used in the research. A quasi-experimental design with a pre-test-post-test control group was used for the quantitative dimension of the research. The qualitative dimension was conducted as a case study. The research was conducted with a total of 87 students studying at the third grade level of primary school in a public school located in Bartın province in the spring semester of the 2023-2024 academic year. The experimental process of the study, which was conducted with one experimental (DG, n=29) and two control groups (KG-1, n=29; KG-2, n=29), lasted 8 weeks. Mathematics lessons in the experimental group were taught based on the flipped learning model and this model was supported by gamified peer instruction in the classroom. Cooperation was made with the parents of the students in lesson preparation outside the classroom and reinforcement activities after the lesson. No intervention was made to the control group, and lessons were conducted in accordance with the current curriculum. The quantitative data of the study were collected using the“Mathematics Course Academic Success Test”,“Mathematics Motivation Scale”and“Social Skills Scale”, and the qualitative data were collected using the“Student Interview Form”and“Parent Interview Form”. The quantitative data obtained were analyzed using the T-test for Dependent Samples, Analysis of Variance (ANOVA) and Analysis of Covariance (ANCOVA), and the qualitative data obtained from the semi-structured interviews were analyzed using content analysis. As a result of the study, it was observed that there were significant differences in favor of the experimental group in which gamified peer instruction supported by flipped learning was used in terms of subject value and exam anxiety as sub-dimensions of motivation. Similarly, it was determined that the mathematics achievement levels of the students in the experimental group were significantly higher than the control group. However, it was determined that there was no significant difference between the experimental and control groups in terms of the social skill variable. In the study, most of the students stated that gamified peer instruction supported by flipped learning had a positive effect on the students' cognitive and affective skills, created a sense of excitement and made the lesson more fun. They also noted that the teacher role in peer teaching, the sense of competition and the integration of the lesson with the“Kulami”game were the features they liked. The research provides evidence for the applicability of the flipped learning model in cooperation with parents at the primary education level. Educational implications and suggestions were also included in line with the findings of the research.