Bir ksantin oksidaz inhibitörü olarak allopurinolün ratlarda parsiyel hepatektomi sonrası karaciğer rejenerasyonu ve oksidatif stres üzerine etkileri
Effects of allopurinol as a xanthtin oxidase inhibitor on liver regeneration and oxidative stress after partial hepatectomy in rats
  1. Tez No: 985763
  2. Yazar: MUSTAFA KAAN GENÇALP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET KADRİ ÇOLAKOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Karaciğer rejenerasyonu, Liver regeneration
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Çalışmada ksantin oksidaz inhibitörü allopurinolün, ratlarda parsiyel %70 hepatektomi sonrası karaciğer rejenerasyonu ve oksidatif stres üzerindeki etkileri deneysel olarak araştırılmıştır. Çalışmada, 32 dişi Wistar Albino sıçan dört gruba ayrılmış; yüksek ve düşük doz allopurinol + hepatektomi, yalnızca hepatektomi ve laparotomi (kontrol) grupları oluşturulmuştur. Allopurinol uygulaması cerrahi öncesi dönemde oral yolla gerçekleştirilmiş, ardından %70 hepatektomi gerçekleştirilmiştir. Postoperatif üçüncü günde sakrifikasyon sonrası karaciğer ve serum örnekleri biyokimyasal (TAS, TOS, OSI, tiyol-disülfit dengesi, ALT, albümin, ürik asit, IMA) ve histopatolojik (mitoz, steatoz, nekroz, apoptoz) olarak analiz edilmiştir. Bulgular, düşük doz allopurinol grubunda mitotik aktivite ve rejenerasyon indeksinin anlamlı şekilde yüksek olduğunu, yüksek dozda ise oksidatif stres parametrelerinde (TOS, OSI) belirgin azalma sağlandığını göstermiştir. Yüksek doz allopurinol, antioksidan kapasiteyi artırırken fokal nekrozu azaltmıştır. Histopatolojik olarak, düşük dozda rejenerasyonun daha hızlı ve etkin gerçekleştiği, yüksek dozda ise oksidatif hasarın daha etkin baskılandığı gözlenmiştir. Sonuç olarak, allopurinolün parsiyel hepatektomi sonrası karaciğer rejenerasyonu ve oksidatif stres üzerinde doz bağımlı, çift yönlü etkiler gösterdiği ortaya konmuştur. Düşük doz uygulama rejeneratif kapasiteyi artırırken, yüksek doz uygulama oksidatif stresin baskılanmasında daha etkilidir. Bu bulgular, allopurinolün cerrahi sonrası karaciğer iyileşmesini destekleyici potansiyel bir ajan olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of the xanthine oxidase inhibitor allopurinol on liver regeneration and oxidative stress following 70% partial hepatectomy in rats were investigated experimentally. Thirty-two female Wistar Albino rats were divided into four groups: high-dose allopurinol + hepatectomy, low-dose allopurinol + hepatectomy, hepatectomy only, and laparotomy (control). Allopurinol was administered orally in the preoperative period, followed by 70% hepatectomy. On the third postoperative day, after sacrifice, liver and serum samples were analyzed biochemically (TAS, TOS, OSI, thiol-disulfide balance, ALT, albumin, uric acid, IMA) and histopathologically (mitosis, steatosis, necrosis, apoptosis). The findings demonstrated that the low-dose allopurinol group had significantly higher mitotic activity and regeneration index, while the high-dose group showed a marked reduction in oxidative stress parameters (TOS, OSI). High-dose allopurinol increased antioxidant capacity and reduced focal necrosis. Histopathologically, regeneration was observed to be faster and more effective in the low-dose group, whereas oxidative damage was more effectively suppressed in the high-dose group. In conclusion, allopurinol exhibited dose-dependent, dual effects on liver regeneration and oxidative stress following partial hepatectomy. Low-dose administration enhanced regenerative capacity, while high-dose administration was more effective in suppressing oxidative stress. These findings suggest that allopurinol may be a potential agent to support postoperative liver recovery.