Dependency structure of major commodity indices with BIST100 and WIG20: Effects of global and geopolitical risks
BIST100 ve WIG20 ile ana emtia endekslerinin bağımlılık yapısı: Küresel ve jeopolitik risklerin etkileri
  1. Tez No: 985766
  2. Yazar: YUNUSEMRE SALİH ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARİF ARİFOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Emtia piyasası, Finansal piyasalar, Finansal risk, Commodity market, Financial markets, Financial risk
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme (ingilizce) Bilim Dalı
Özet
Finansal piyasalarda yatırımcılar ve politika yapıcılar çeşitli risklerle karşı karşıyadır. Yatırımcıların karşılaştığı en önemli risk türlerinden ikisi jeopolitik ve küresel risklerdir. Bu riskler, finansal piyasalarda dalgalanmalara yol açmaktadır. Ve bu dalgalanmalar bir piyasadan diğerine yayılabilmektedir. Bu çalışmanın amacı, 2014'ten 2025 yılına kadar iki borsa endeksini (BIST 100 ve WIG 20) yakından etkileyebileceği düşünülen jeopolitik ve küresel riskler karşısında küresel riskler karşısında başlıca emtia endeksleri ve VIX endeksi ile borsa endeksi arasındaki dinamik volatilite bağlantılılığını analiz etmektir. Dinamik bağlantılılığın analizinde TVP-VAR yönteminin kullanıldığı çalışmada, başlıca emtia endeksleri olarak DJCIGR, DJCICL, DJCING and DJCIGC modele dahil edilmiştir. Öne çıkan değişkenler bağlamında, WIG 20 endeksi ile Diğer Altı Degiken arasında, ele alınan yıllardaki küresel ve jeopolitik kriz dönemlerinde genel bir volatilite etkisi tespit edilirken; BIST 100 endeksi için DJCICL, VIX ve WIG20 arasındaki volatilite bağlantılılığı dikkat çekmektedir. Bulgular, ele alınan emtia değişkenleri bağlamında WIG20 endeksinin BIST100 endeksine kıyasla küresel ve jeopolitik risklere daha fazla duyarlı olduğunu göstermektedir. Bu durum söz konusu borsa endekslerinin VIX ile bağlantılılığında da benzerlik göstermektedir. Ayrıca, küresel ve jeopolitik risklerin arttığı dönemlerde BIST100 ve WIG20 endeksleri arasında volatilite bağlantılılığının da yüksek düzeylere çıktığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Investors and policymakers in financial markets face a variety of risks. Two of the most significant risks investors face are geopolitical and global risks. These risks lead to volatility in financial markets, and these fluctuations can spread from one market to another. The aim of this study is to analyze the dynamic volatility connectivity between major commodity indices, the VIX index, and the stock market index against geopolitical and global risks that are thought to have a significant impact on two stock market indices (BIST 100 and WIG 20) from 2014 to 2025. Using the TVP-VAR method in the analysis of dynamic connectivity, the study included the major commodity indices DJCIGR, DJCICL, DJCING, and DJCIGC in the model. In terms of the prominent variables, a general volatility effect was detected between the WIG 20 index and the Other Six Variables during global and geopolitical crisis periods in the years studied. The volatility correlation between DJCICL, VIX, and WIG20 for the BIST 100 index is noteworthy. Findings indicate that, in the context of the commodity variables considered, the WIG20 index is more sensitive to global and geopolitical risks than the BIST100 index. This is similar to the correlation between these stock market indices and the VIX. Furthermore, the volatility correlation between the BIST100 and WIG20 indices has been observed to reach high levels during periods of increased global and geopolitical risks.