Medeni usul hukukumuzda hakem kararlarına karşı kanun yolları
Legal remedies against arbitral awards in Turkish civil procedure law
- Tez No: 985776
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ CEM BUDAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Arbitration, Arbitral awards, setting aside action, legal remedies
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Devlet yargılamasına alternatif bir uyuşmazlık çözüm yolu olarak kabul edilen ve taraf iradesinin ön planda tutulduğu tahkim yargılamasında verilen hakem veya hakem kurulu kararları, mahkeme kararları ile aynı değere, kesin hüküm etkisine ve icra kabiliyetine sahiptir. Bu durum, hakem kararlarının devlet mahkemeleri tarafından belirli bir ölçüde denetlemesini gerektirmiştir. Türk Hukuk sisteminde hakem kararlarının denetimi için mülga Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nda“temyiz”kanun yolu düzenlemiş iken, bu kanundan sonra yürürlüğe giren Milletlerarası Tahkim Kanunu'nun 15. maddesi ile“iptal davası”kanun yolu getirilmiş, daha sonra yürürlüğe giren 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 439. maddesi ile de iptal davası düzenlenmiş ve böylece pek çok ülkede yaygın bir şekilde kabul edilen“iptal davası”kanun yolu benimsenmiştir. Hakem kararlarına karşı kanun yolu olan iptal davasını merkezine alan bu çalışmada, öncelikle hakem kararı kavramı, iptal davasının kanun yolu olma özelliği, hakem kararlarına karşı kanun yollarına ilişkin düzenlemelerin tarihsel gelişimi ve mukayeseli hukuk ile Türk Hukuk sistemindeki durumu, kanunda sınırlı olarak sayılan iptal sebepleri, hakem kararının iptaline ilişkin usuli meseleler, Yargıtaya yansıyan uyuşmazlıklar, doktrin görüşleri, iptal davası sonucunda verilen karara karşı temyiz kanun yoluna başvuru ve neticeleri, hakem kararlarının olağanüstü bir yolla iptali imkanı veren yargılamanın iadesi müessesesi açıklanmaya çalışılmıştır. Anahtar Kelimler: Tahkim, hakem kararları, iptal davası, kanun yolları
Özet (Çeviri)
Arbitral proceedings, which are recognized as an alternative dispute resolution method to state adjudication and emphasize party autonomy, produce arbitral awards that possess the same value, res judicata effect, and enforceability as court judgments. This equivalence has necessitated a certain degree of judicial oversight over arbitral awards by state courts. While the now-repealed Code of Civil Procedure (HUMK) previously regulated the legal remedy of appeal against arbitral awards, the subsequent enactment of the International Arbitration Law introduced the legal remedy of annulment action through its Article 15. Later, with the adoption of the Code of Civil Procedure (HMK) No. 6100, annulment actions were regulated under Article 439, thereby embracing the annulment action as a legal remedy—an approach widely accepted in many jurisdictions. This study, which centers on the annulment action as the principal legal remedy against arbitral awards, initially addresses the concept of the arbitral award, the status of the annulment action as a legal remedy, the historical development of legal remedies against arbitral awards, and the comparative legal framework, with particular focus on its application within the Turkish legal system. It further examines the grounds for annulment enumerated exhaustively in the legislation, procedural issues concerning the annulment of arbitral awards, disputes reflected in the case law of the Court of Cassation, doctrinal perspectives, the possibility of appealing the judgment rendered in an annulment action, and its consequences. Moreover, the study elaborates on the institution of retrial as an extraordinary legal remedy that allows for the annulment of arbitral awards under exceptional circumstances.