Bir okul öncesi sınıfında hazırlanan yazı farkındalığı merkezi ve etkinlikleri yoluyla çocukların yazı farkındalığı becerilerinin geliştirilmesi
Developing children's print awareness skills through a print awareness center and activities in a preschool classroom
- Tez No: 985777
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVİNÇ DEMİR KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okuryazarlık, Erken Okuryazarlık, Yazı Farkındalığı, Yazı Farkındalığı Becerisi, Yazı Farkındalığı Merkezi, Literacy, Early Literacy, Print Awareness, Print Awareness Skills, Print Awareness Center
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı bir okul öncesi sınıfında hazırlanan yazı farkındalığı merkezi ve etkinlikleri yoluyla çocukların yazı farkındalığı becerilerine etkisinin incelenmesidir. Araştırma, eylem araştırması deseni kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmacı, öğretmen-araştırmacı rolündedir. Ankara ili Yenimahalle ilçesinde bir anaokulundaki 60-72 ay arası 16 çocuk, öğretmen araştırmacı ve İnandırıcılık Komitesi üyeleri çalışmanın katılımcılarını oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri iki eylem planı geliştirilerek 33 gün boyunca, 09.10.2024 tarihinden 09.12.2024 tarihine kadar düzenli olarak uygulanan yazı farkındalığı merkezi etkinlikleriyle toplanmıştır. Araştırmanın verileri, araştırmacı günlüğü, ses kayıtları, fotoğraf, araştırmacı notları, inandırıcılık komitesi görüşme kayıtları, Erken Okuryazarlık Becerilerini Değerlendirme Aracı ( EOBDA ) Yazı Farkındalığı Alt Testi olmak üzere çeşitli veri toplama araçları ile toplanmıştır. Nicel olarak elde edilen veriler Wilcoxon işaretli sıralar testi istatistiksel tekniği kullanılarak analiz edilmiştir. Nitel olarak elde edilen veriler ise tematik analiz tekniği kullanılarak çözümlenmiştir. Yapılan tematik analiz sonucunda yazı farkındalığı merkez etkinlikleri sonrasında çocukların; Yazının anlamı, kitap ve yazı organizasyonu, kelimeler, harfler ile ilgili becerilerini belirgin düzeyde geliştirdikleri, görülmüştür. Araştırma sonucunda yapılan istatistiksel analiz ile yazı farkındalığı merkez etkinliklerinin, çocukların yazı farkındalığı becerilerine yönelik bilgi ve becerilerini son test lehine geliştirdiği saptanmıştır. Ayrıca, çocukların yazı farkındalığı merkezi etkinliklerine Araştırma öncesinde ve başlangıcında ilgilerinin az, merkezde bulunan materyal kullanımında ve oyunlarında öğretmene desteğine ihtiyaç duyarken araştırmanın ilerleyen sürecinde çocukların merkeze ilgilerinin arttığı, materyal kullanımında ve oyunlarında daha bağımsız oldukları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the effect of a print awareness center and activities on children's print awareness skills in a preschool classroom. The research was conducted using an action research design. The researcher is in the role of teacher-researcher. The participants of the study consisted of 16 children aged 60-72 months, the teacher-researcher and the members of the Credibility Committee in a preschool in Yenimahalle district of Ankara province. The data of the study were collected by developing two action plans and implementing print awareness center activities regularly for 33 days from 09.10.2024 to 09.12.2024. The data were collected through various data collection tools including researcher diary, audio recordings, photographs, researcher notes, credibility committee interview records, Early Literacy Skills Assessment Tool (ELSA) Print Awareness Subtest. The quantitative data were analyzed using the Wilcoxon signed-rank test statistical technique. Qualitative data were analyzed using thematic analysis technique. As a result of the thematic analysis, it was seen that children significantly improved their skills related to the meaning of writing, book and writing organization, words and letters after the print awareness center activities. As a result of the statistical analysis conducted at the end of the study, it was determined that print awareness center activities improved children's knowledge and skills regarding print awareness skills in favor of the post-test. In addition, it was observed that while children's interest in print awareness center activities was low before and at the beginning of the research, and they needed teacher support in the use of materials in the center and in their games, children's interest in the center increased in the later process of the research, and they became more independent in the use of materials and in their games.