OBSTRÜKTİF UYKU APNE SENDROMU OLAN ÇOCUKLARDA ADENOTONSİLLEKTOMİNİN BÜYÜME, GELİŞME, KEMİK YAŞI VE BİYOKİMYASAL BÜYÜME BELİRTEÇLERİ ÜZERİNE ETKİSİ
The Effect of Adenotonsillectomy on Growth, Development, Bone Age, and Biochemical Growth Markers in Children with Obstructive Sleep Apnea Syndrome
  1. Tez No: 985813
  2. Yazar: MUHİTTİN AKALIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE İRİZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Uyku apne sendromları, Sleep apnea syndromes
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı obstrüktif uyku apne sendromu (OSAS) tanılı çocuklarda adenotonsillektominin büyüme-gelişme parametreleri, kemik yaşı ve biyokimyasal büyüme belirteçleri üzerine etkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli yürütülen prospektif çalışmada 01.01.2024–01.09.2024 tarihleri arasında OSAS tanısıyla adenotonsillektomi yapılan 3–12 yaş arası 50 çocuk değerlendirildi. Preop ve postop dönemde antropometrik ölçümler (boy/kilo persentilleri, BMI Z-skoru), semptom skoru (PSQ), sol el–bilek grafileriyle Greulich-Pyle kemik yaşı ve serum biyobelirteçleri (IGF-1, IGFBP-3, ALP, osteokalsin, sklerostin, DKK-1) karşılaştırıldı; verilerin dağılımı Shapiro–Wilk testiyle değerlendirildi. Eşleştirilmiş karşılaştırmalarda, parametrik değişkenler için t-testi, parametrik olmayan değişkenler için Wilcoxon işaretli sıralar testi uygulandı. İlişkiler Pearson veya Spearman korelasyonuyla incelendi. İleri kemik yaşını ayırt edici eşikler ROC eğrisi analiziyle belirlendi; AUC, en iyi cut-off (Youden), duyarlılık ve özgüllük raporlandı. Tüm testlerde iki yönlü p<0,05 anlamlı kabul edildi. Bulgular Kemik yaşı ve boy yaşı anlamlı arttı (her ikisi p<0,001). IGF-1 (113,95±42,08 → 162,49±64,01 ng/mL) ve ALP 205,38±65,74 → 253,49±85,14 ile yükseldi (p<0,001); osteokalsindeki artış sınırda kaldı (p=0,081); IGFBP-3 değişmedi (p=0,497). Sklerostin (629,97±532,85 → 427,01±407,99) ve DKK-1 452,91±184,79 → 300,94±135,83 ile anlamlı azaldı (p<0,001). Boy ve kilo persentilleri yükseldi (p=0,002 ve p<0,001), PSQ semptom skoru belirgin iyileşti (9,92±2,63 → 3,22±2,36; p<0,001); BMI Z-skoru arttı (p<0,001).Preop kemik yaşı IGF-1, IGFBP-3 ve ALP ile; postop kemik yaşı IGF-1, IGFBP-3, osteokalsin ve ALP ile pozitif korele bulundu (p<0,05). Preop sklerostin için kemik yaşı ileri olmasını ayırt ettiren cut-off ≤395,3 (AUC=0,760; duyarlılık %90,0; özgüllük %64,7; p=0,013) saptandı. Sonuç: Adenotonsillektomi, pediatrik OSAS'ta semptomları düzeltmenin yanında büyüme hızı ve kemik maturasyonunu hızlandırmakta; anabolik belirteçleri artırırken iskelet olgunlaşmasını baskılayan belirteçleri azaltmaktadır. Operasyon öncesi sklerostin düzeyinin, OSAS tanılı pediatrik popülasyonda ileri kemik yaşının öngörülmesinde yararlı bir biyobelirteç olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to assess the impact of adenotonsillectomy on growth and development parameters, bone age, and biochemical growth markers in children diagnosed with obstructive sleep apnea syndrome (OSAS). Materials and Methods: In a single-center prospective study conducted from January 1, 2024, to September 1, 2024, 50 children aged 3–12 years undergoing adenotonsillectomy for OSAS were evaluated. Preoperative and postoperative assessments included anthropometric measurements (height/weight percentiles, BMI Z-score), symptom scores (PSQ), bone age via left hand-wrist radiographs using the Greulich-Pyle method and serum biochemical markers (IGF-1, IGFBP-3, ALP, osteocalcin, sclerostin, DKK-1). Data distribution was analyzed using the Shapiro-Wilk test. Paired t-tests were applied for parametric variables, and Wilcoxon signed-rank tests for non-parametric variables. Associations were examined using Pearson or Spearman correlations. Thresholds for advanced bone age were determined via ROC curve analysis, reporting AUC, optimal cut-off (Youden index), sensitivity, and specificity. A two-tailed p<0.05 was considered significant. Results: Bone age and height age significantly increased (both p<0.001). IGF-1 (113.95±42.08 to 162.49±64.01 ng/mL) and ALP (205.38±65.74 to 253.49±85.14) significantly increased (p<0.001), while osteocalcin showed a borderline increase (p=0.081); IGFBP-3 remained unchanged (p=0.497). Sclerostin (629.97±532.85 to 427.01±407.99) and DKK-1 (452.91±184.79 to 300.94±135.83) significantly decreased (p<0.001). Height and weight percentiles increased (p=0.002 and p<0.001), PSQ symptom scores significantly improved (9.92±2.63 to 3.22±2.36; p<0.001), and BMI Z-score increased (p<0.001). Preoperative bone age positively correlated with IGF-1, IGFBP-3, and ALP; postoperative bone age positively correlated with IGF-1, IGFBP-3, osteocalcin, and ALP (p<0.05). A preoperative sclerostin cut-off of ≤395.3 distinguished advanced bone age (AUC=0.760; sensitivity 90.0%; specificity 64.7%; p=0.013). Conclusion: Adenotonsillectomy not only alleviates OSAS symptoms but also enhances growth rate and bone maturation, increasing anabolic markers while reducing skeletal maturation inhibitors. Preoperative sclerostin levels may serve as a valuable biomarker for predicting advanced bone age in pediatric OSAS patients.