Yasîn el-Uleymî'nin Muhtasaru'l-meanî Üzerine Yazdığı Haşiyesinin Tahkik ve Tahlili (272/b varağından kitabın sonuna kadar): İnceleme ve Tahkik
حاشية ياسين العليمي (1061/1651) على مختصر المعاني من الورقة (272/ب) إلى آخر الكتاب: دراسة وتحقيقاً
  1. Tez No: 985819
  2. Yazar: MUSTAFA BASIM AHMED
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İbrahim İBRAHİMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Belâgat, Muḫtaṣaru'l-Meʿânî, Hâşiye, Yâsîn el-ʿAlîmî, Tahkik, Arabic Rhetoric, Mukhtaṣar al-Maʿānī, Ḥāshiya, Yāsīn al-ʿAlīmī, Critical Edition
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Bilimler Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, XVII. yüzyılın önemli âlimlerinden biri olan Yasîn el-Uleymî'nin (ö. 1061/1651), Teftâzânî'ye ait Muhtasaru'l-Meânî üzerine kaleme aldığı haşiyesinin tahkik ve tahlilini konu edinmektedir. Araştırma, eserin 272/b varağından başlayarak kitabın sonuna kadar olan kısmını kapsamaktadır. Belagat ilminin en temel metinlerinden biri üzerine yazılan bu haşiye hem dil bilimsel incelikleri hem de mantıkî tahlilleri barındırması bakımından büyük önem taşımaktadır. Çalışma iki ana bölümden oluşmaktadır: İnceleme bölümünde müellif Yasîn el-Uleymî'nin hayatı, ilmî şahsiyeti, eserleri ve belagat ilmindeki yöntemi ele alınmıştır. Tahkik bölümünde ise eserin mevcut yazma nüshaları karşılaştırılarak (edizyon kritik) metin akademik usullere göre tesis edilmiş; âyet, hadis ve şiir gibi şahitlerin tahrîci yapılarak gerekli notlar eklenmiştir. Bu çalışma, geç dönem belagat literatüründeki tartışmaları gün yüzüne çıkarması ve medrese geleneğindeki şerh-haşiye kültürüne katkı sağlaması açısından literatürde önemli bir boşluğu doldurmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the critical edition and analytical study of the marginalia (hashiya) written by Yasin al-Ulaymi (d. 1061/1651), a prominent 17th-century scholar, on al-Taftazani's Mukhtasar al-Ma'ani. The research covers the section from folio 272/b to the end of the work. This commentary on one of the foundational texts of Arabic rhetoric (balagha) is of great significance as it incorporates both linguistic subtleties and logical analyses. The thesis is divided into two primary sections: The analytical section explores the biography of Yasin al-Ulaymi, his scholarly personality, his works, and his methodological approach to rhetoric. The critical edition (tahqiq) section involves a rigorous collation of extant manuscripts to establish a verified text according to academic standards. This process includes the documentation (takhrij) of Quranic verses, prophetic traditions, and poetic citations, along with necessary annotations. This study fills an important gap in the literature by illuminating the rhetorical discussions of the late period and contributing to the understanding of the commentary and marginalia tradition in the madrasa system.