المعول في حواشي الشرح المطول لأحمد بن عطاء الله القريمي (879/ 1475) من بداية الكتاب إلى الورقة (58/ب)
Ahmed b. Ataullah el-Kureymî'nin el-Muavvel fî Havaşi'ş-şerhi-'l-Mutavvel Adlı Eserinin Tahkik ve Tahlili (Kitabın Başından 58. Varağa Kadar)
  1. Tez No: 985838
  2. Yazar: ABDULRAHMAN MJWIL MOHAMMED
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULMUTTALİP IŞIDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Belâgat, eş-Şerḥu'l-Muṭavvel, Hâşiye, el-Kırımî, Tahkik, Arabic Rhetoric, al-Sharḥ al-Muṭawwal, Ḥāshiya, al-Qırımī, Critical Edition
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Bilimler Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, belâgat ilminin klasik metinlerinden biri olan eş-Şerḥu'l-Muṭavvel üzerine yazılmış hâşiyeler arasında yer alan ve Ahmed b. Atâullah el-Kırımî'ye (ö. 879/1475) nispet edilen el-Muʿavvel fî Ḥavâşî'ş-Şerḥi'l-Muṭavvel adlı eseri konu edinmektedir. Araştırma, eserin kitabın başlangıcından 58/b varağına kadar olan bölümünün ilmî tahkik ve tahlilini amaçlamaktadır. Çalışmanın temel hedefi, henüz modern akademik ölçütlere göre neşredilmemiş olan bu kısmın güvenilir bir metnini ortaya koymak ve müellifin belâgat ilmine yaklaşımını sistematik biçimde incelemektir. Araştırmada mevcut yazma nüshalar karşılaştırılarak metin tahkik edilmekte; nüsha farkları ilmî esaslara göre değerlendirilmektedir. Ayrıca müellifin meʿânî ve beyân meselelerini ele alış biçimi, kullandığı terminoloji ve önceki belâgat âlimleriyle kurduğu ilişki analiz edilmektedir. Tahkik ve tahlil yöntemlerinin birlikte kullanıldığı bu çalışmanın, belâgat ilmi tarihine ve şerh–hâşiye geleneğinin anlaşılmasına katkı sağlaması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines al-Muʿawwal fī Ḥawāshī al-Sharḥ al-Muṭawwal, a marginal commentary attributed to Aḥmad b. ʿAṭāʾ Allāh al-Qırımī (d. 879/1475), written on al-Sharḥ al-Muṭawwal, one of the classical foundational works in Arabic rhetoric. The research focuses on the critical edition and analytical study of the section extending from the beginning of the work to folio 58b. The primary aim of the study is to establish a reliable scholarly text based on a comparative examination of the available manuscript copies, as this portion has not previously been edited according to modern academic standards. In addition, the study analyzes the author's approach to rhetorical issues—particularly in the fields of maʿānī and bayān—his use of technical terminology, and his engagement with earlier authorities in the discipline. By employing critical edition (taḥqīq) and analytical methods together, the research seeks to contribute to the history of Arabic rhetoric and to enhance our understanding of the commentary and marginalia tradition.