Sıçan yara modelinde Arum dioscoridis bitkisinin iyileştirici etkisinin NF-κB yolağı üzerinden araştırılması
Investigation of the therapeutic effect of Arum dioscoridis plant via NF-ĸB pathway in rat wound model
- Tez No: 985842
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY BOSTANCIERİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Arum dioscoridis, IL-6, NF-ĸB yolağı, TNF-α, VEGF, yara iyileşmesi, Arum dioscoridis, IL-6, NF-ĸB pathway, TNF-α, VEGF, wound healing
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Çalışmamızın amacı, geleneksel olarak yara tedavisinde kullanılan Arum dioscoridis (AD) bitkisinin, sıçanlar üzerinde oluşturulan tam kat deri yara modelindeki iyileştirici etkilerini NF-ĸB sinyal yolağı üzerinden histopatolojik ve biyokimyasal olarak incelemek ve bu etkiyi standart bir tedavi yöntemiyle (Fitokrem) karşılaştırmaktır. GEREÇ-YÖNTEM: Sıçanlar 5 deney grubuna ayrılmıştır. Grup 1 (Kontrol), grup 2 (Yara), grup 3 (Jel Kontrol), grup 4 (Arum dioscoridis - AD) ve grup 5 (Fitokrem). Arum dioscoridis bitkisinin özütü metanolle elde edilmiştir. Gruplar; yara alanı yüzdesindeki değişimle, yara dokusundaki histoplatolojik değerlendirmelerle (HE, MT ve IHC boyamaları) ve serumda biyokimyasal analizlerle (ELISA; NF-ĸB, TNF-α, VEGF, IL-6, MDA ve SOD değerleri) incelenmiştir. BULGULAR: Çalışmada, AD (grup 4) ve Fitokrem grubu (grup 5), hem makroskopik yara alanı azalması hem de histopatolojik iyileşme skorlarında, tedavi almayan yara (grup 2) ve kontrol jel grubuna (grup 3) daha yüksek sonuçlar bulunmuştur. Histopatolojik incelemelerde (HE ve MT boyamaları), 14. gün AD ve Fitokrem gruplarında; tam reepitelizasyon, kıl folikülü oluşumu, kollajen birikimi, normal deri kalınlığına ulaşan granülasyon dokusu gözlenmiştir. Biyokimyasal analizlerde (ELISA), AD ve Fitokrem gruplarında, proenflamatuar belirteçler olan NF-κB, TNF-α ve IL-6 düzeyleri, yara ve kontrol jel gruplarına göre anlamlı düzeyde düşük bulunmuştur. Anjiyogenez ve yara proliferasyonunda önemli olan VEGF düzeyleri ise AD jeli ve Fitokrem gruplarında en yüksek seviyede tespit edilmiştir. SONUÇ: Arum dioscoridis bitkisinin metanol özütünü içeren hidrojelin, iyileştirici etkisi bilinen Fitokreme yakın bir etki gösterdiğini; NF-ĸB yolağını inhibe ederek enflamasyonu azaltıp, hücre aktivasyonunu, kıl folikülü yapımını, anjiyogenezi ve kollajen sentezini artırarak yara tedavisinde etkili bir potansiyel sunabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our study is to investigate the healing effects of Arum dioscoridis (AD), a plant traditionally used in wound treatment, on a full-thickness skin wound model created in rats through the NF-κB signaling pathway using histopathological and biochemical methods, and to compare this effect with a standard treatment method (Fitokrem). Materials and Methods: The rats were divided into 5 experimental groups. Group 1 (Control), group 2 (Wound), group 3 (Gel Control), group 4 (Arum dioscoridis - AD), and group 5 (Fitokrem). The extract of the Arum dioscoridis plant was obtained using methanol. The groups were examined for changes in wound area percentage, histopathological evaluations of the wound tissue (HE, MT and IHC staining) and biochemical analyses in serum (ELISA; NF-κB, TNF-α, VEGF, IL-6, MDA and SOD values). Findings: In the study, both the AD group (group 4) and the Fitokrem group (group 5) showed higher results in both macroscopic wound area reduction and histopathological healing scores compared to the untreated wound (group 2) and the control gel group (group 3). Histopathological examinations (HE and MT staining) on day 14 revealed complete reepithelialization, hair follicle formation, collagen accumulation, and granulation tissue reaching normal skin thickness in the AD and Fitokrem groups. Biochemical analyses (ELISA) revealed that levels of proinflammatory markers NF-κB, TNF-α and IL-6 were significantly lower in the AD and Fitokrem groups compared to the wound and control gel groups. VEGF levels, which are important for angiogenesis and wound proliferation, were found to be highest in the AD gel and Fitokrem groups. Conclusion: The hydrogel containing the methanol extract of Arum dioscoridis showed an effect similar to that of Fitokrem, which is known for its healing properties. It demonstrated that it could offer effective potential in wound treatment by inhibiting the NF-κB pathway to reduce inflammation and by increasing cell activation, hair follicle formation, angiogenesis, and collagen synthesis.