Muhammed el-Halebî'nin Nefâihu'l-Ezhâr fî Keşfi'l-Esrâr 'ani'd-Dürri'l-Muhtâr Adlı Eserinin Tahkîk ve Tahlîli (Faslü'n-niyyet'ten Bâbü'l-vitr'e kadar)
نفائح الأزهار في كشف الأسرار عن الدر المختار لعبد الله بن محمد الحلبي الشهير بابن قضيب البان (ت. 1096/1684) من فصل النية من كتاب الطهارة حتى باب الوتر: دراسة وتحقيقاً
- Tez No: 985845
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Fıkıh. el-Halebî. Nefâihu'l-Ezhâr. Niyyet. Tahkik, Fiqh. Al-Ḥalabī. Nafāʾiḥ Al-Azhār. Intention (Niyya). Critical Edition
- Yıl: 2026
- Dil: Arapça
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Hanefî fıkıh literatüründe önemli bir yere sahip olan Abdullah b. Muhammed el-Halebî, meşhur lakabıyla İbn Kudayb el-Bân (ö. 1096/1684) tarafından kaleme alınan Nefâihu'l-Ezhâr fî Keşfi'l-Esrâr ʿani'd-Dürri'l-Muhtâr adlı eserin belirli bir bölümünün incelenmesi ve tahkikli neşrini amaçlamaktadır. Çalışma, eserin Tahâret kitabındaki niyet bahsinden başlayarak Vitr namazı bölümüne kadar olan kısmını kapsamaktadır. Araştırma, müellifin ed-Dürrü'l-Muhtâr metnini açıklama yöntemini, mezhep içi görüşleri sunma ve tercih etme biçimini, fıkhî meseleleri usûlî kaideler ışığında ele alışını ortaya koymayı hedeflemektedir. Bunun yanında çalışmada yazma nüshalar tespit edilip karşılaştırılarak ilmî ölçütlere uygun bir metin oluşturulmuş; gerekli yerlerde açıklamalar, kaynak atıfları ve değerlendirmeler yapılmıştır. Bu yönüyle araştırma, Hanefî fıkıh mirasının önemli bir eserini gün yüzüne çıkarmayı ve çağdaş araştırmacıların istifadesine sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This research aims to study and produce a critical edition of a selected portion of Nafāʾiḥ al-Azhār fī Kashf al-Asrār ʿan al-Durr al-Mukhtār, authored by ʿAbd Allāh b. Muḥammad al-Ḥalabī, widely known as Ibn Quḍayb al-Bān (d. 1096/1684), a significant work within the Ḥanafī legal tradition. The study covers the section beginning with the chapter on intention in the Book of Purification and extending to the chapter on the Witr prayer. It seeks to elucidate the author's method of explicating al-Durr al-Mukhtār, his approach to presenting and preferring opinions within the Ḥanafī school, and his treatment of juristic issues in light of legal principles. In addition, the research collates and compares the extant manuscript copies to establish a reliable text in accordance with the principles of textual criticism, providing necessary explanations, source references, and analytical remarks. Through this approach, the study endeavors to revive an important work of Ḥanafī jurisprudence and to make it accessible for contemporary scholars and researchers.