Gossypetin'in CA I ve CA II, asetilkolinesteraz, bütyrilkolinesteraz ve α-glikozidaz enzimleri üzerine inhibisyon etkilerinin ve antioksidan kapasitesinin incelenmesi
Investigation of the inhibitory effects of gossypetin on CA I ve CA II acetylcholinesterase, butyrylcholinesterase and α-glycosidase enzymes and examination of its antioxidant capacity
  1. Tez No: 985846
  2. Yazar: ELİF AĞDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAMİ GÜLÇİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Gossypetin, Antioksidan Aktivite, Enzim İnhibisyonu, Antioksidan, Fenolik bileşik Ocak 2026, 60 sayfa, Gossypetin, Antioxidant activity, Enzyme inhibition, Antioxidant, Phenolic compound January 2026, 60 pages
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada Gossypetin'in antioksidan aktivite kapasitesi, karbonik anhidraz enzimleri (CA I ve CA II), asetilkolinesteraz (AChE), bütirilkolinesteraz (BChE) ve α-Glikozidaz enzimleri üzerine inhibisyon etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Gossypetin'in antioksidan kapasitesi radikal giderme ve indirgeme yöntemleri kullanılarak belirlendi. Antioksidan çalışmalarında ABTS, DPPH, DMPD, Demir İndirgeme, FRAP-TPTZ, KUPRAK yöntemleri kullanıldı. Sonuçları kıyaslamak için kullanılan referans antioksidanlar: BHA, BHT, α-Tokoferol, Troloks ve Askorbik asit. Enzim aktivite çalışmaları kapsamında ise hCA I ve hCA II, AChE, BChE ve α-Glikozidaz enzimleri inhibisyonu çalışıldı. Bulgular: Uygulama sonucunda elde edilen verilere göre Gossypetin'in referans antioksidan maddelerin kapasitesin daha yüksek aktivite gösterdiği gözlendi. Gossypetin'in hCA I, hCA II, AChE, BChE ve α-Glikozidaz enzimleri üzerine yapılan çalışmalarda belirgin inhibitör etki gözlendi. IC50 değerleri sırasıyla 77,01, 63,01, 16,90, 49,51 ve 30,13 nM olarak hesaplandı. Sonuç: Elde edilen sonuçlar, Gossypetin'in doğal bir antioksidan ve çok hedefli enzim inhibitörü olarak biyolojik potansiyelini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, it was aimed to investigate the antioxidant capacity of Gossypetin and its inhibitory effects on carbonic anhydrase enzymes (CA I and CA II), acetylcholinesterase (AChE), butyrylcholinesterase (BChE) and α-glycosidase enzymes. Method: The antioxidant capacity of Gossypetin was determined using radical scavenging and reducing power assays. In the antioxidant studies, ABTS, DPPH, DMPD, ferric reducing power, FRAP-TPTZ, and CUPRAC methods were employed. The reference antioxidants used for comparison of the results were BHA, BHT, α-tocopherol, Trolox, and ascorbic acid. Enzyme inhibition studies were conducted on hCA I and hCA II, AChE, BChE and α-glycosidase enzymes. Findings: According to the data obtained from the experimental studies, Gossypetin exhibited higher antioxidant activity compared to the reference antioxidant compounds. In the enzyme inhibition studies conducted on hCA I, hCA II, AChE, BChE and α-glycosidase enzymes, Gossypetin showed significant inhibitory effects. The IC₅₀ values were calculated as 77.01, 63.01, 16.90, 49.51 and 30.13 nM, respectively. Results: The obtained results indicate that Gossypetin has considerable biological potential as a natural antioxidant and a multi-target enzyme inhibitor.