ANCA ilişkili vaskülit hastalarında epikardiyal yağ dokusu, karotis intima-media kalınlığı ve nabız dalga hızı: Kardiyovasküler risk belirleyicisi olarak incelenmesi
  1. Tez No: 985847
  2. Yazar: METİN KARAASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EBRU AŞICIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Romatoloji, İç Hastalıkları, Nephrology, Rheumatology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: ANCA ilişkili vaskülit, epikardiyal adipoz doku, nabız dalga hızı, arteriyel sertlik, karotis intima media kalınlığı, kardiyovasküler risk, ANCA-associated vasculitis, epicardial adipose tissue, pulse wave velocity, arterial stiffness, carotid intima-media thickness, cardiovascular risk
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: ANCA ilişkili vaskülit (AİV) hastalarında güncel tedavilerle 5 yıllık sağkalım artsa da uzun dönemde kardiyovasküler hastalık (KVH) nedenli mortalite yüksektir. Bu nedenle, KVH açısından yüksek riskli hastaların erken saptanması önem taşır. Bu çalışmada AİV hastalarında epikardiyal yağ doku (EAT) kalınlığı, arteriyel sertlik göstergesi olan nabız dalga basıncı (PWV) ve karotis intima media kalınlığı (CIMT) gibi subklinik kardiyovasküler risk göstergelerinin birlikte değerlendirilmesi amaçlandı. Yöntem: Tek merkezli, kesitsel bu tasarımda AİV tanılı erişkinler ile yaş, cinsiyet ve başlıca komorbiditeler açısından benzer kontroller karşılaştırıldı. Tüm katılımcılarda transtorasik ekokardiyografi ile parasternal uzun ve kısa aks görüntülerde, diyastolde EAT kalınlığı ölçüldü. Arteriyel sertlik, osilometrik yöntem kullanan IEM Mobil-O Graph cihazı ile PWV üzerinden değerlendirildi. CIMT, standart protokole uygun biçimde ortak karotis arter ve internal karotis arter olarak ayrı ayrı ölçüldü. Bulgular: AİV grubunda EAT kalınlığı kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede artmıştı (5,91 ± 1,82 vs. 3,33 ± 1,35 mm; p<0,001). PWV, AİV hastalarında genel olarak daha yüksekti (8,12 ± 2,07 vs. 7,29 ± 1,74 m/sn; p:0,046). Buna karşın CIMT açısından gruplar arasında belirgin fark saptanmadı (Ortak karotis arter için hasta vs. kontrol; 0,55 (0,49-0,69) vs. 0,57 (0,46-0,65) mm; p:0,650) . Çok değişkenli regresyon analizinde EAT kalınlığı, AİV varlığı (β=2,289; stβ=0,546; p<0,001) ve sistolik kan basıncı (β=0,034; stβ=0,254; p=0,009) ile bağımsız olarak ilişkili saptandı. Sonuç: Bulgular, EAT'nin AİV'de erken kardiyovasküler riskin noninvaziv ve tekrarlanabilir bir belirteci olarak kullanılabileceğini düşündürmektedir. CIMT'de anlamlı fark saptanmamış olması, yapısal aterosklerotik yükte henüz belirgin bir artış olmadığını, riskin daha çok fonksiyonel düzeyde yakalandığını düşündürmektedir. Bulguların doğrulamak için prospektif ve daha geniş örneklemli çalışmalar gereklidir.
Özet (Çeviri)
Objective: Although 5-year survival rates have improved with current treatments in ANCA associated vasculitis (AAV) patients, long-term mortality due to cardiovascular disease (CVD) remains high. Therefore, early identification of patients at high risk for CVD is important. This study aimed to evaluate subclinical cardiovascular risk indicators such as epicardial adipose tissue (EAT) thickness, pulse wave velocity (PWV), and carotid intima-media thickness (CIMT) in patients with AAV. Method: In this single center, cross sectional design, adults diagnosed with AAV were compared with controls matched for age, sex, and major comorbidities. In all participants, EAT thickness was measured in the parasternal long and short axis views using transthoracic echocardiography during diastole. Arterial stiffness was assessed using the IEM Mobil-O-Graph device via PWV using the oscillometric method. CIMT was measured separately for the common carotid artery and internal carotid artery according to the standard protocol. Results: EAT thickness was significantly increased in the AAV group compared to the control group (5,91 ± 1,82 vs. 3,33 ± 1,35 mm; p<0,001). PWV was generally higher in AAV patients (8,12 ± 2,07 vs. 7,29 ± 1,74 m/s; p=0,046). However, no significant difference was found between the groups in terms of CIMT (common carotid artery for patients vs. controls; 0,55 (0,49-0,69) vs. 0,57 (0,46-0,65) mm; p=0,650). In multivariate regression analysis, EAT thickness was found to be independently associated with the presence of AAV (β=2,289; stβ=0,546; p<0,001) and systolic blood pressure (β=0,034; stβ=0,254; p=0,009). Conclusion: The findings suggest that EAT can be used as a noninvasive and reproducible marker of early cardiovascular risk in AAV. The absence of a significant difference in CIMT suggests that there is not yet a marked increase in structural atherosclerotic burden and that the risk is captured more at the functional level. Prospective studies with larger sample sizes are needed to validate these findings.