Yeri bilinmeyen gebeliklerin ayırıcı tanısında CA-125 oranının rolü
The role of CA-125 ratio in the differential diagnosis of pregnancy of unknown location
- Tez No: 985864
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NERGİZ KENDER ERTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Yeri bilinmeyen gebelik, CA-125, β-hCG, intrauterin gebelik, ektopik gebelik, Pregnancy of unknown location, CA-125, β-hCG, intrauterine pregnancy, ectopic pregnancy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, yeri bilinmeyen gebelik (YBG) olgularında intrauterin gebelikleri öngörmede CA-125 oranının ayırt edici rolü araştırılmıştır. Ayrıca, β-hCG oranı ile karşılaştırmalı tanısal değerleri değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmada, 2020-2025 yılları arasında bir eğitim ve araştırma hastanesinde başvuran ve 18-45 yaş aralığında olan 300 kadın değerlendirilmiştir. Hastalar son tanıya göre ektopik gebelik (n=36), persistan YBG (n=6), başarısız YBG (n=159) ve intrauterin gebelik (n=99) olarak sınıflandırılmıştır. Ayrıca, M6 skorlama sistemine göre hastalar düşük riskli ve yüksek riskli YBG olarak gruplandırılmıştır. Serum β-hCG ve CA-125 düzeyleri başvuru anında ve 48 saat sonra ölçülmüş, bu değerlerden oranlar hesaplanmıştır. Tanısal performans ROC eğrisi ile değerlendirildi. Bulgular: İntrauterin gebelik grubunda CA-125 oranı (48.saat/0.saat) diğer gruplara göre anlamlı olarak yüksekti (p<0.001). CA-125 oranının 0.89'un üzerinde olması intrauterin gebeliği %94.95 sensitivite, %89.55 spesifite ile öngörmüştür (AUC=0.953). β-hCG oranı 1.87'nin üzerinde olduğunda ise intrauterin gebelik tanısı %98.99 sensitivite ve %100 spesifite ile konulmuştur (AUC=1.000). Yüksek riskli ve düşük riskli YBG grupları arasında CA-125 seviyeleri anlamlı fark göstermezken, β-hCG oranı yüksek riskli grupta daha fazlaydı (p<0.05). Ayrıca, intrauterin gebelikler arasında viable ve non-viable alt gruplar karşılaştırıldığında non-viable grupta CA-125 düzeyleri daha yüksek bulundu, ancak CA-125 oranı açısından istatistiksel fark saptanmadı. Sonuç: CA-125 oranı, YBG olgularında intrauterin gebelikleri ayırt etmede yardımcı bir biyobelirteç olabilir. Bununla birlikte, β-hCG oranı tanısal doğruluk açısından üstün görünmektedir. CA-125'in YBG yönetiminde destekleyici bir belirteç olarak kullanılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to investigate the discriminative role of the CA-125 ratio in predicting intrauterine pregnancies (IUP) in cases of pregnancy of unknown location (PUL). Additionally, the diagnostic accuracy of the CA-125 ratio was compared with that of the β-hCG ratio. Materials and Methods: In this retrospective study, 300 women aged 18–45 years who presented to a tertiary hospital between 2020 and 2025 were evaluated. Based on final diagnoses, patients were classified as ectopic pregnancy (n=36), persistent PUL (n=6), failed PUL (n=159), and intrauterine pregnancy (n=99). According to the M6 scoring system, patients were also grouped into low-risk and high-risk PUL categories. Serum β-hCG and CA-125 levels were measured at initial presentation and 48 hours later, and their ratios were calculated. Diagnostic performance was assessed using receiver operating characteristic (ROC) curve analysis. Results: The CA-125 ratio (48-hour/initial) was significantly higher in the intrauterine pregnancy group compared to the others (p<0.001). A CA-125 ratio >0.89 predicted intrauterine pregnancy with 94.95% sensitivity and 89.55% specificity (AUC=0.953). In contrast, a β-hCG ratio >1.87 predicted intrauterine pregnancy with 98.99% sensitivity and 100% specificity (AUC=1.000). While there was no significant difference in CA-125 levels between high- and low-risk PUL groups, β-hCG ratios were significantly higher in the high-risk group (p<0.05). Among IUP cases, CA-125 levels were higher in non-viable pregnancies than viable ones, although CA-125 ratio did not significantly differ between them. Conclusion: The CA-125 ratio may serve as a helpful biomarker in distinguishing intrauterine pregnancies in cases of PUL. However, the β-hCG ratio demonstrates superior diagnostic accuracy. CA-125 can be considered a supportive marker in the clinical management of PUL.