Doğu Hıristiyanlarının eserlerinde İslam ve Müslümanlar
Islam and Muslims in the works of Eastern Christians
- Tez No: 985865
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İSRA GÜNGÖR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Doğu Hıristiyanları, İslam, Hz. Muhammed, Kur'an-ı Kerim, Polemik, Eastern Christians, Islam, Prophet Muhammad, Qur'an, Polemics
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, İslam fetihleri sonrasında Müslüman yönetimi altında yaşayan Doğu Hristiyanlarının İslam'a yönelik tutumları, tepkileri ve yaklaşımları incelenmektedir. Dinler tarihi yöntemleri çerçevesinde ele alınan çalışma, bir giriş, dört ana bölüm ve bir sonuçtan oluşmaktadır. Giriş kısmında araştırmanın konusu, amacı, önemi, yöntemi, sınırları ve başvurulan kaynaklar ortaya konulmakta; ayrıca görüşlerine yer verilen Doğu Hristiyan gelenekler tanıtılmaktadır. Birinci bölümde Doğu Hristiyanlarının İslam ve Müslümanlara dair genel algı ve söylemleri ele alınmaktadır. İkinci bölümde Hz. Muhammed'in peygamberliğine yönelik eleştiriler ile ona dair olumlu ve olumsuz yaklaşımlar incelenmektedir. Üçüncü bölümde Kur'an'ın kaynağı, vahiy anlayışı, tedvîn süreci ve muhtevasına ilişkin görüşler ele alınmaktadır. Dördüncü bölümde ise Hristiyan yazarların, Hristiyan inancını savunma bağlamında Kur'an'ı nasıl ve hangi amaçlarla kullandıkları tartışılmaktadır. Sonuç bölümünde elde edilen bulgular doğrultusunda, Doğu Hristiyanlarının İslam'a yönelik algıları tarihsel, teolojik ve polemiksel boyutlarıyla bütüncül bir çerçevede değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the attitudes, reactions, and approaches of Eastern Christian communities living under Muslim rule following the Islamic conquests are examined. Conducted within the methodological framework of the history of religions, the study consists of an introduction, four main chapters, and a conclusion. The introduction outlines the subject, aim, significance, methodology, scope, and sources of the research, and also introduces the Eastern Christian traditions whose views are examined. The first chapter addresses the general perceptions and discourses of Eastern Christians concerning Islam and Muslims. The second chapter examines the criticisms directed at the prophethood of Muhammad as well as the positive and negative attitudes toward him. The third chapter discusses views on the source of the Qur'an, the concept of revelation, the process of its compilation, and its content. The fourth chapter analyzes how and for what purposes Christian authors employed the Qur'an in the context of defending Christian belief. In the conclusion, the findings are synthesized to evaluate Eastern Christian perceptions of Islam within a comprehensive historical, theological, and polemical framework.