Yenidoğan topuk kanı taramasında görev alan sağlık çalışanlarının konu hakkındaki bilgi ve farkındalık düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the levels of knowledge and awareness of healthcare workers working in neonatal heel blood screening
- Tez No: 985918
- Danışmanlar: PROF. DR. BURCU KAYHAN TETİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Doğumsal Metabolik Hastalık, Topuk Kanı Taraması, Yenidoğan Sağlığı, Congenital Metabolic Disease, Heel Blood Screening, Newborn Health
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Doğumsal Metabolik Hastalıklar, nadir görülen otozomal resesif geçişli hastalıklar grubudur. Ülkemizde topuk kanından Fenilketonüri, Biyotinidaz Eksikliği, Konjenital Hipotiroidi, Kistik Fibrozis, Konjenital Adrenal Hiperplazi ve Spinal Müsküler Atrofi taraması yapılmaktadır. Bu çalışma yenidoğan topuk kanı taramasında görevli olan sağlık çalışanlarının konu hakkındaki bilgi ve farkındalık düzeylerini ölçmek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metod: Araştırma Malatya ilinde 07.11.2024-07.02.2025 tarihleri arasında yenidoğan topuk kanı taramasında görevli, Aile Sağlığı Merkezleri'nde çalışan ve çalışmamıza gönüllü olarak katılan 202 sağlık çalışanıyla yapılmıştır. Araştırmacı tarafından literatür doğrultusunda hazırlanmış soru formu kullanılarak elde edilen veriler SPSS 22.0 programı ile analiz edilmiştir. Bulgular: Katılımcıların %75.7'si hekim, %12.9'u hemşire, %11.4'ü de ebelerden oluşmaktadır. Hekimlerin %66.0'sının pratisyen, %34.0'ünün uzmandır. Aile sağlığı çalışanlarının %22.4'ü sağlık meslek lisesi, %20.4'ü ön lisans, %48.9'u lisans ve %8.1'i de yüksek lisans mezunu olduğunu belirtmiştir. Çalışmamızda topuk kanı taraması hakkındaki sorulara verilen doğru cevap oranları yüksek iken hastalıkların tanımları, semptomlarında bilgi eksiklikleri olduğu görülmüştür. Hastalıklar konusunda hekimlerin, topuk kanı konusunda ebe ve hemşirelerin daha deneyimli bulunmuştur. Sonuç: Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının, topuk kanı taramaları ve hastalıkları hakkında öncelikle bilgi düzeylerinin belirlenmesi ve gerektiğinde eğitimler düzenlenmesi taramaların sağlıklı devam edebilmesi için önemlidir.
Özet (Çeviri)
Aim: Congenital Metabolic Diseases are a group of rare autosomal recessive diseases. In our country, heel blood is used to screen for Phenylketonuria, Biotinidase Deficiency, Congenital Hypothyroidism, Cystic Fibrosis, Congenital Adrenal Hyperplasia and Spinal Muscular Atrophy. This study was conducted to measure the knowledge and awareness levels of healthcare professionals who are responsible for newborn heel blood screening. Material and Method: The research was conducted between 07.11.2024-07.02.2025 in Malatya province with 202 healthcare professionals working in Family Health Centers and volunteering to participate in our study. The data obtained using a questionnaire prepared by the researcher in line with the literature was analyzed with the SPSS 22.0 program. Results: Of the participants, 75.7% were physicians, 12.9% were nurses, and 11.4% were midwives. 66.0% of the physicians were general practitioners and 34.0% were specialists. Of the family health workers, 22.4% had a health vocational high school, 20.4% had an associate degree, 48.9% had a bachelor's degree, and 8.1% had a master's degree. In our study, while the correct answer rates given to the questions about heel blood screening were high, it was observed that there was a lack of knowledge about the definitions and symptoms of diseases. It was found that physicians were more experienced in diseases, and midwives and nurses were more experienced in heel blood. Conclusion: It is important to determine the knowledge level of family physicians and family health workers about heel blood screenings and diseases and to organize training when necessary so that screenings can continue healthily.