12 haftalık basketbol çalışmasının Down sendromlu çocukların bazı fiziksel uygunluk parametrelerine etkisi
The effect of 12-week basketball training on some physical fitness parameters of children with Down syndrome
  1. Tez No: 986008
  2. Yazar: FATİH EYLİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİLAL KARAKOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Down sendromu, Basketbol, Fiziksel Uygunluk, Down syndrome, Basketball, Physical Fitness
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı; down sendromlu çocuklarda 12 haftalık basketbol çalışmalarının fiziksel uygunluk düzeylerine etkisini saptamaktır. Araştırmanın örneklemi Yalova Merkez'de ikamet eden down sendromlu çocuklardan oluşmaktadır. Araştırmaya Yalova Merkez'de ikamet eden down sendromlu çocuklardan 10 kişi katılmıştır. Çalışmalar 12 hafta boyunca haftada 2 gün ve çalışmalar günde yaklaşık 45 dk. olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmada ön test-son test desenli deneysel yöntem kullanılmıştır. Araştırma grubuna fiziksel uygunluğun değerlendirilmesi ile ilgili oluşturulan Test Bataryası olarak Skinfold ölçümleri ve otur-eriş esneklik Testi uygulanmıştır. Verilerin istatiksel analizleri IBM SPSS – 20.0 paket programında gerçekleştirilmiştir. Genel olarak, erkek katılımcılar ölçümlerde daha fazla fiziksel değişim göstermiştir. Ancak, kadın katılımcıların esneklik değişiminde istatistiksel anlamlılığa daha yakın bir sonuç (p = .092) elde edilmiştir. Hiçbir ölçümde istatistiksel anlamlılık düzeyi (p < .05) aşılmamıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to determine the effects of 12 weeks of basketball training on the physical fitness levels of children with Down syndrome. The study sample consisted of children with Down syndrome residing in the Yalova city center. Ten children with Down syndrome residing in the Yalova city center participated in the study. The training sessions were conducted twice a week for 12 weeks, lasting approximately 45 minutes per day. A pretest-posttest experimental design was employed in the study. Skinfold measurements and the Sit-Reach Flexibility Test were administered to the study group as a Test Battery designed to assess physical fitness. Statistical analyses of the data were conducted using the IBM SPSS 20.0 software package. Overall, male participants showed greater physical changes in the measurements. However, a result closer to statistical significance (p = .092) was obtained in the flexibility changes of female participants. No measurement exceeded the statistical significance level (p < .05).