Diyot lazerli cihaz tasarımı ve imalatı
Diode laser device design and manufacturing
- Tez No: 986031
- Danışmanlar: PROF. DR. KADİR ÇAVDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Diyod lazer, Diode laser
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Konstrüksiyon ve İmalat Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzde lazerler birçok sektörde yüksek hassasiyet, hız ve esneklik gibi avantajlarından dolayı vazgeçilmez hale gelmiştir. Özellikle diyot lazerli cihazların kullanım alanların çeşitliliği dikkate alındığında, lazerin uygulama alanına bağlı olarak gücü önem arz etmektedir. Bu çalışma, diyot lazerli cihazlarda kullanılan ve sürekli modda ışık üreten diyot lazerin ışığını darbeli modda yaymasını sağlayan ve ışının gücünü değiştirebilen bir elektronik lazer sürücü devresinin tasarımı ve üretimi üzerinedir. Elektronik sürücü devre tasarımı, elektronik devre davranışını anında görselleştirebilen ve analiz edebilen Multisim programı kullanılarak yapılmıştır. Tasarımı yapılan devrenin simülasyonunda devrenin akım, gerilim ve anahtarlama davranışları gözlemlenmiş; bileşenler arası etkileşimler ve parametre ayarları optimize edilerek sistemin işlevselliği doğrulanmıştır. Simülasyon sonuçlarının olumlu olması üzerine devrenin fiziksel olarak bir prototipi üretilmiştir. Prototipin testleri multimetre, osiloskop, optoelektronik sensörler ve lazer güç ölçer gibi temel cihazlar kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Yapılan testlerde tasarlanan ve prototipi yapılan lazer sürücü devresinin yüksek güçlü sürekli modda çalışan diyot lazerin darbeli modda ışık üretimini sağladığı ve yayınlanan ışığın gücünü ayarlayabildiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Today, lasers have become indispensable in many sectors due to their advantages such as high precision, speed, and flexibility. Especially considering the variety of usage areas of diode laser devices, the power of the laser is important depending on the application area. This study is about the design and production of an electronic laser drive circuit used in diode laser devices that allows the laser which produces light in continuous mode to emit light in pulsed mode and can change the power of the lazer beam. The electronic drive circuit design was done using Multisim program, which can instantly visualize and analyze the electronic circuit behavior. In the simulation of the designed circuit, the current, voltage and switching behaviors of the circuit were observed; the functionality of the system was verified by optimizing the interactions and parameter settings between the components. After the simulation results were positive, a physical prototype of the circuit was produced. Tests of the prototype were carried out using basic devices such as multimeter, oscilloscope, optoelectronic sensors and laser power meter. In the tests performed, it was seen that the designed and prototyped laser drive circuit enables the pulsed mode light production of the high-power continuous mode diode laser and can adjust the power of the emitted light.