Mide adenokanseri hastalarında preoperatif sarkopeni, HALP skoru ve Gustave Roussy Immune (GRIm) Skorunun postoperatif sonuçlara etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the impact of preoperative sarcopenia, HALP score, and Gustave Roussy Immune (GRIm) Score on postoperative outcomes in patients with gastric adenocarcinoma
- Tez No: 986048
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH DURHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Mide Adenokanseri, Halp Skoru, Sarkopeni, Gustave Roussy İmmune (GRIM), Gastric Adenocarcinoma, HALP Score, Sarcopenia, Gustave Roussy Immune (GRIm) Score
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Mide adenokanserinde preoperatif evrelemede prognostik faktör olarak, uygulanabilirliği kolay, tekrarlanabilir ve noninvaziv bir test olan hemogram biyomkimya parametreleri ile oranı ve skoru hesaplanabilen inflamatuar skor olan HALP skoru ve Gustave Roussy Immun Skoru etkinliğini ve preoperatif klinik radyolojik görüntülemeler hesaplanabilen sarkopeni değerininin postoperatif komplikasyon erken morbidite ve erken mortalite ve cerrahi sonuçlara etkisini belirleyerek literatüre katkı sunulması beklenmektedir. Gereç ve yöntem: S. B. Ü. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'nde Eylül 2014 ile Eylül 2024 arasında Mide adenokanser tanısı ile küratif cerrahi yapılan 18-100 yaş arası 202 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların demografik, klinik, labaratuar, patolojik ve cerrahi özellikleri hasta dosyalarından ve elektronik veri sisteminden retrospektif olarak incelendi. Tedavi öncesi bakılan inflamatuar markerlar, HALP skoru HALP = hemoglobin(g/L) × albümin (g/L) × lenfosit (/L)/platelet (/L), Gustave Roussy Immun Skoru ((GRIm-Skoru) serum LDH, NLR ve serum albümini ile formüle edilen inflamatuar skoru) ve diğer biyokimyasal inflamatuar skorlar, patolojik özelliklerin ve sarkopeninin, postoperatif komplikasyon erken morbidite ve erken mortalite, patolojik evreleme ve cerrahi sonuçlara etkisini retrospektif olarak değerlendirmesi planlandı. Komplikasyonlar Clavien-Dindo sınıflamasına göre değerlendirildi. Derece ≥3 olanlar ciddi komplikasyon olarak tanımlandı. Araştırmamızda hastaların mevcut olan ek hastalıkların (komorbiditelerin) genel yaşam beklentisi ve ölüm riski üzerindeki etkisini değerlendirmek için Charlson Komorbidite İndeksi (CCI) kullanılmıştır. Bu indeks, özellikle kronik hastalıklar ve kanser hastalarında prognoz tahmini amacıyla sıklıkla kullanılmaktadır Bulgular: Çalışma grubu 202 hastadan oluşmaktaydı ve 173 (%85.6) hastada postoperatif dönemde komplikasyon olmadı ya da hafif komplikasyon oldu, 29 (%14.4) hastada ise ciddi komplikasyon gelişti. Çalışma grubunun ortanca yaşı 70.5 ix yıldı. Laboratuvar verilerinde albümin ve hemoglobin komplikasyonsuz grubunda ciddi komplikasyon grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha yüksekti. Operasyonların büyük çoğunluğu konvansiyonel yöntemlerle yapılmıştı. Ortanca HALP skoru tüm çalışma grubunda 35.93 (21.02-48.84), komplikasyonsuz-hafif komplikasyon grupta 42.54 (20.56-56.95) ve ciddi komplikasyon grubunda ise 29.18 (23.92-34.66) idi, ciddi komplikasyon grubunda ortanca HALP skoru istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha düşüktü (p=0.039). Hastaların yarısından fazlasında sarkopeni mevcuttu (n=107, %53). Ciddi komplikasyon grubunda sarkopeni oranı komplikasyonsuz-hafif komplikasyon grubuna göre daha yüksekti fakat bu durum istatistiksel olarak anlamlı farklılık yaratmadı (20 (%69) vs. 87 (%50.3), p=0.062). Tablo 2'de postoperatif ciddi komplikasyonun bağımsız belirteçlerini belirlemek amacıyla yapılan tek ve çok değişkenli lojistik regresyon analizi sonuçları sunulmuştur. Tablo 3'te ve Figür 1'de HALP skorunun postoperatif ciddi komplikasyonu tahmin etme kabiliyetinin ROC eğrisi analiz sonuçları verilmiştir. Grafik 1'de HALP, Grim ve Sarkopeninin klinik parametrelere göre ciddi komplikasyon gelişim oranları özetlenmiştir. Sonuç: Düşük HALP skoru, mide adenokarsinomlu hastalarda ciddi postoperatif komplikasyon gelişiminin bağımsız bir belirtecidir. Sarkopeni, bu hastalarda komplikasyon ve erken mortalite riskini anlamlı biçimde artırmaktadır. GRIm skoru, kısa dönem komplikasyonlarla ilişkili olmamakla birlikte uzun dönem prognoz ve immünolojik yanıt açısından değerli bir parametre olabilir. Yaşlı ve düşük nutrisyonel rezervli hastalarda, preoperatif dönemde beslenme desteği, egzersiz programları ve immünonütrisyonel optimizasyonun postoperatif morbiditeyi azaltma potansiyeli yüksektir. Çalışmamız, HALP skoru ve sarkopeninin birlikte değerlendirilmesinin, bireyselleştirilmiş risk tahmini ve ameliyat öncesi hazırlık protokollerinin geliştirilmesi açısından klinik uygulamaya güçlü bir katkı sunduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
AİM: This study aims to contribute to the literature by evaluating the prognostic value and clinical utility of the HALP score—an easily applicable, reproducible, and non-invasive hematological and biochemical inflammatory index— as well as the Gustave Roussy Immune Score (GRIm score) and preoperatively calculated sarcopenia measurements based on clinical and radiological assessments in patients with gastric adenocarcinoma. Specifically, their impact on postoperative complications, early morbidity, early mortality, and surgical outcomes was investigated. Materials and Methods: A total of 202 patients aged 18–100 years who underwent curative surgery for gastric adenocarcinoma between September 2014 and September 2024 at the Department of General Surgery, Ankara Training and Research Hospital, were included in this retrospective study. Demographic, clinical, laboratory, pathological, and surgical data were collected from patient files and electronic medical records. Pre-treatment inflammatory markers, the HALP score (HALP = hemoglobin [g/L] × albumin [g/L] × lymphocyte count [/L] / platelet count [/L]), the Gustave Roussy Immune Score (GRIm score; calculated using serum LDH, NLR, and serum albumin), and other biochemical inflammatory indices were analyzed for their association with pathological characteristics, sarcopenia, postoperative complications, early morbidity, early mortality, pathological staging, and surgical outcomes. Complications were classified according to the Clavien–Dindo classification, with grade ≥3 defined as major complications. To evaluate the impact of comorbidities on overall survival and mortality, the Charlson Comorbidity Index (CCI) was used, a validated tool frequently applied in prognostic assessments for patients with chronic diseases and malignancies. Results: The study cohort included 202 patients, of whom 173 (85.6%) had no or minor postoperative complications, while 29 (14.4%) experienced major xi complications. The median age was 70.5 years. Laboratory analyses showed that serum albumin and hemoglobin levels were significantly higher in patients without complications compared to those with major complications. The majority of surgeries were performed via conventional open techniques. The median HALP score for the entire cohort was 35.93 (21.02–48.84); it was significantly higher in the no/mild complication group [42.54 (20.56–56.95)] than in the major complication group [29.18 (23.92–34.66)] (p=0.039). More than half of the patients were sarcopenic (n=107, 53%). The rate of sarcopenia was higher in the major complication group than in the no/mild complication group (69% vs. 50.3%), although this difference did not reach statistical significance (p=0.062). Table 2 presents the results of the univariate and multivariate logistic regression analyses to identify independent predictors of major postoperative complications. Table 3 and Figure 1 show the ROC curve analysis evaluating the predictive performance of the HALP score for major postoperative complications. Graph 1 summarizes the rates of major complications according to clinical parameters for HALP, GRIm, and sarcopenia. Conclusion: A low HALP score is an independent predictor of major postoperative complications in patients with gastric adenocarcinoma. Sarcopenia significantly increases the risk of postoperative complications and early mortality. Although the GRIm score was not associated with short-term complications, it may serve as a valuable marker for long-term prognosis and immune response. In elderly patients with poor nutritional reserves, preoperative nutritional supplementation, exercise programs, and immunonutritional optimization may substantially reduce postoperative morbidity. Our findings demonstrate that the combined evaluation of the HALP score and sarcopenia provides a robust approach for individualized risk stratification and may guide the development of optimized preoperative preparation protocols in clinical practice.