Elit atletlerde duygu düzenleme becerileri ile tükenmişlik düzeylerinin incelenmesi
Examining emotion regulation skills and burnout levels in elite athletes
  1. Tez No: 986059
  2. Yazar: DOĞUKAN KİLCİOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN HAKAN KUDAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Atletizm, elit atlet, tükenmişlik, Athletics, elite athlete, burnout
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, elit sporcularda bilişsel duygu düzenleme becerileri ile tükenmişlik düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışmaya farklı branşlardan toplam 105 elit sporcu katılmıştır. Demografik değişkenler arasında yaş, cinsiyet, spor branşı ve spor yılı değerlendirmeye alınmıştır. Katılımcıların bilişsel duygu düzenleme becerileri Bilişsel Duygu Düzenleme Ölçeği (CERQ) ile, tükenmişlik düzeyleri ise Sporcu Tükenmişlik Ölçeği (ABQ) ile değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, Pearson korelasyon katsayısı ve bağımsız gruplar karşılaştırmaları kullanılmıştır. Bulgular, bilişsel duygu düzenleme becerileri ile tükenmişlik düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olmadığını göstermiştir (r = -0,056, p > 0,05). Bununla birlikte, cinsiyet açısından gruplar incelendiğinde erkek sporcuların tükenmişlik puanlarının kadınlara göre daha yüksek olduğu bulunmuştur. Spor yılı değişkeni, bilişsel duygu düzenleme becerilerinde artışla ilişkili görünürken, tükenmişlik puanlarında anlamlı bir farklılık yaratmamıştır. Spor branşı değişkeni açısından ise hem bilişsel duygu düzenleme hem de tükenmişlik düzeylerinde anlamlı bir fark saptanmamıştır. Sonuçlar, bilişsel duygu düzenleme becerilerinin sporcularda tükenmişliği tek başına açıklamadığını, ancak psikolojik dayanıklılık stratejilerinin geliştirilmesinde önemli bir unsur olabileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between emotion regulation skills and burnout levels in elite athletes. A total of 105 elite athletes from different sports disciplines participated in the study. Demographic variables included age, gender, sport discipline, and years of experience in sport. The participants' emotion regulation skills were assessed using the Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (CERQ), while their burnout levels were measured with the Athlete Burnout Questionnaire (ABQ). Descriptive statistics, Pearson's correlation coefficient, and independent group comparisons were employed in the data analysis. The findings indicated that there was no significant relationship between emotion regulation skills and burnout levels (r = -0.056, p > 0.05). However, when examined by gender, male athletes were found to have higher burnout scores compared to female athletes. The variable of years in sport appeared to be associated with an increase in emotion regulation skills, yet it did not create a significant difference in burnout scores. Regarding sport discipline, no significant differences were found in either emotion regulation or burnout levels. The results suggest that emotion regulation skills alone do not explain burnout in athletes; however, they may constitute an important component in the development of psychological resilience strategies.