İzmir'den temin edilen çörekotu ballarının antioksidan aktivitesinin spektrofotometrik ve elektrokimyasal yöntemlerle araştırılması
Investigation of antioxidant activity of black cumin honey supplied from izmir by spectrophotometric and electrochemical methods
- Tez No: 986058
- Danışmanlar: PROF. DR. MELEK ÇOL AYVAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Biyokimya, Biyokimyasal analiz, Biyokimyasal özellikler, Elektrokimyasal analiz, Elektrokimyasal yöntem, Biochemistry, Biochemical analysis, Biochemical properties, Electrochemical analysis, Electrochemical method
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
Özet
Modern dünyada günlük beslenmede doğal gıdaların kullanımı önemli ölçüde artmıştır. Bu gıdalar, insan sağlığı üzerinde faydalı etkileri olan flavonoidler ve fenolik asitler de dahil olmak üzere çeşitli antioksidan bileşikler içerir. Tamamen doğal bir gıda olan bal, son derece lezzetli bir formda besinsel antioksidanlar sağladığı için bu kapsamda değerlendirilen gıdaların başında gelmektedir. Kestane, kekik, funda, karaçalı, ormangülü, ıhlamur, yonca, astragalus, ayçiçeği, naringin ve pamuk balları, en yoğun şekilde araştırılan tek çiçekli çiçek balları arasındadır. Çam, meşe ve sedir ise en çok incelenen salgı ballarıdır. Çörek otu (Nigella sativa L.) balı değerli bir monofloral bal olmasına rağmen literatürde hem kimyasal hem de biyokimyasal açıdan daha az çalışmaya konu olmuştur. Bu tez çalışması kapsamında İzmir'in Buca ilçesinden temin edilen beş farklı çörekotu balının toplam fenolik ve flavonoid içerikleri, DPPH radikal süpürme, Fe2+ ile şelat oluşturma ve katalaz enzim aktivitesi gösterme potansiyellerine dayanan spektroskopik antioksidan aktiviteleri ile elektrokimyasal olarak gallik asit ve askorbik asitle karşılaştırılan antioksidan aktiviteleri araştırıldı. Bal numunelerinin kolinesteraz enzimlerini inhibe edebilme oranları ortaya konularak çörekotu ballarının nörolojik hastalıklar üzerindeki potansiyel iyileştirici etkisi de araştırıldı. Ayrıca plazmid DNA üzerinde oluşturulan radikalik bir hasarı önleme potansiyelleri de agaroz jel elektroforezi ile görüntülenerek ortaya konuldu. İncelenen 5 örneğin toplam fenolik içerikleri ve DPPH radikal süpürme ve katalaz aktiviteleri hemen hemen aynı iken, toplam flavonoid içerik açısından IV numaralı bal daha zengindir. Aynı balın diğerlerine nazaran asetilkolin esteraz enzimini de daha yüksek derecede inhibe ettiği bulundu. Elektrokimyasal antioksidan aktivite incelemelerinde I numaralı balın daha yüksek sonuçlar verdiği sonucuna erişildi. Bu numunenin 1 gram bal başına 0.787 mg GAE olmak üzere en yüksek fenolik içerik ve 9.84 mg/mL'lik IC50 değeriyle en etkin radikal süpürücü aktivite gösterdiği bulgusu spektroskopik ve elektrokimyasal antioksidan araştırma bulgularının birbirini desteklediğini göstermektedir. Ayrıca Fenton reaksiyonu ile oluşturulan hidroksil iyonu radikallerinin plazmid DNA üzerinde oluşturduğu hasarında yine tüm bal örnekleri tarafından eşit derecede giderildiği agaroz jel elektroforezi üzerinde kırık DNA'nın süpersarmal forma dönüşümü oranıyla ortaya konuldu. Sağlık açısından birçok faydası olduğu bilinen çörekotu bitkisi kaynaklı bal örneklerinin de aynı derecede yararlı olabileceği düşüncesiyle planlanan ve yürütülen bu tez çalışması neticesinde bir ön çalışma niteliğinde olan çalışma sonuçlarının, diğer bal türlerine göre literatürde nadir incelelen çörekotu ballarına ilgi oluşturacağı ve ileri düzeyde planlanacak çalışmalarla doğal ilaç arayışları için önemli bir aday potansiyeli olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
The use of natural foods in daily nutrition has increased significantly in the modern world. These foods contain a variety of antioxidant compounds, including flavonoids and phenolic acids, which have beneficial effects on human health. Honey, a completely natural food, is among the most frequently evaluated foods because it provides nutritional antioxidants in a highly palatable form. Chestnut, thyme, heather, blackthorn, rhododendron, linden, clover, astragalus, sunflower, naringin, and cotton honeys are among the most intensively researched monofloral honeys. Pine, oak, and cedar honeys are the most extensively studied. Despite being a valuable monofloral honey, Nigella sativa L. honey has received less research in the literature, both chemically and biochemically. In this thesis, the total phenolic and flavonoid contents of five different black cumin honeys obtained from the Bucak district of Izmir were investigated, along with their spectroscopic antioxidant activities based on their potential for DPPH radical scavenging, Fe2+ chelation, and catalase enzyme activity. Their antioxidant activities were also investigated electrochemically, compared to gallic acid and ascorbic acid. The potential therapeutic effects of black cumin honey on neurological diseases were investigated by determining the cholinesterase inhibitory activity of honey samples. Furthermore, their potential to prevent radical damage to plasmid DNA was demonstrated by agarose gel electrophoresis. While the total phenolic contents, DPPH radical scavenging, and catalase activities of the five samples examined were almost identical, honey number IV was richer in total flavonoid content. The same honey was also found to inhibit acetylcholine esterase to a greater degree than the others. Electrochemical antioxidant activity studies concluded that honey number I yielded higher results. The finding that this sample exhibited the highest phenolic content, 0.787 mg GAE per gram of honey, and the most effective radical scavenging activity, with an IC50 value of 9.84 mg/mL, supports the findings of spectroscopic and electrochemical antioxidant studies. Furthermore, the damage caused to plasmid DNA by hydroxyl ion radicals generated by the Fenton reaction was equally repaired by all honey samples, as demonstrated by the rate of DNA fragmentation to a superhelical form on agarose gel electrophoresis. As a result of this thesis study, which was planned and carried out with the idea that honey samples originating from the black cumin plant, which is known to have many health benefits, could be equally useful, it was concluded that the results of the study, which is a preliminary study, will create interest in black cumin honey, which is rarely examined in the literature compared to other honey types, and that it has an important candidate potential for natural medicine searches with further planned studies.