Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Romatoloji Bilim Dalında kronik non-bakteriyel osteomiyelit tanısıyla takip edilen hastaların klinik özelliklerinin ve sonuçlarının değerlendirilmesi
- Tez No: 986064
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA AYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Kronik non-bakteriyel osteomiyelit, çocukluk çağı, inflamatuvar hastalıklar, manyetik rezonans görüntüleme, Chronic non-bacterial osteomyelitis, childhood, autoinflammatory diseases, magnetic resonance imaging
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Kronik non-bakteriyel osteomiyelit (KNO), otoinflamatuvar özellikler gösteren, nadir ve heterojen bir kemik hastalığıdır. Klinik bulguların değişkenliği ve laboratuvar göstergelerinin özgül olmaması nedeniyle tanı sıklıkla gecikmektedir. Bu çalışmada, KNO tanısı ile izlenen çocuk hastaların klinik, laboratuvar ve radyolojik özelliklerinin değerlendirilmesi; eşlik eden hastalıklar, uygulanan tedaviler ve tedavi yanıtları ile hastalık seyrinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Romatoloji Bilim Dalı'nda Ocak 2018- Mart 2025 tarihleri arasında KNO tanısı ile izlenen hastalar çalışmaya dahil edildi. Hastaların demografik, klinik, laboratuvar ve görüntüleme özellikleri, tedavileri ve izlem sonuçları geriye dönük olarak hasta kayıtlarından kaydedildi. Klinik ve radyolojik remisyon, relaps durumu ve prognostik faktörler değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 44 hastanın 30'u (%68,2) erkekti. Hastaların ortalama yakınma başlama yaşı 112,16±47,53 ay, başvuru yaşı 124,41±47,57 ay, tanı yaşı 131,50±42,08 ay, tanı gecikme süresi 19,34±23,55 ay olarak bulunmuştur. En sık başvuru yakınmaları eklem ağrısı (n=34, %77,3) ve kemik ağrısı (n=32, %72,7) idi. İlk değerlendirmede hastaların 32'sinde (%72,7) palpasyonla kemik hassasiyeti saptandı. Tanı anında yapılan lokal veya tüm vücut manyetik rezonans görüntülemelerinin (MRG) hepsinde kemik iliği ödemi saptandı; 41 hastada multifokal tutulum vardı ve en sık ayak kemikleri (%47,7) ile sakroiliyak eklemler (%47,7) etkilenmişti. Hastaların 18'inde (%40,9) eşlik eden hastalık mevcuttu; en sık ailevi Akdeniz ateşi (n=10) ve inflamatuvar barsak hastalığı (İBH) (n=4) saptandı. Tüm hastalar non-steroid anti inflamatuvar ilaç (NSAİİ) kullanmış olup, 29 hastaya (%66) en az bir ek tedavi (konvansiyonel ya da biyolojik hastalık modifiye edici ilaç) uygulanmıştı. TNF inhibitörü verilen 17 hastanın (%38,6) eşlik eden hastalık ve vertebra tutulum oranı anlamlı olarak daha yüksekti (p<0,05). İzlem süresince %86,4 oranında klinik remisyon ve en az 1 kez tüm vücut MRG yapılan 36 hastanın 19'unda (%52,7) radyolojik remisyon sağlanmıştı. 15 hastanın (%34,1) tedavisi medyan 25,0 (10-77) ay sonrasında kesilebildi ve bunların 10'unda medyan 7,0 (1-14) ay sonra hem klinik hem de radyolojik olarak hastalık aktivasyonu geliştiği saptandı. Sonuç: Bu çalışmanın sonuçlarına göre, KNO erkeklerde daha sık görülen, kemik ve eklem ağrısı gibi semptomların genellikle geç çocukluk–erken adölesan dönemde başladığı, tanısı gecikebilen ve relapslarla seyreden kronik bir otoinflamatuvar kemik hastalığıdır. AAA, İBH, gibi inflamatuvar hastalıkların eşlik etmesi, KNO'nun sistemik inflamatuvar hastalıklar spektrumunun bir parçası olabileceğini düşündürmektedir. Eşlik eden hastalıklar ve vertebra tutulumu tedavi seçimi konusunda etkilidir. Klinik iyileşmeye rağmen radyolojik aktivitenin devam edebilmesi nedeniyle düzenli MRG izlemi önemlidir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Chronic nonbacterial osteomyelitis (CNO) is a rare and heterogeneous bone disease exhibiting autoinflammatory characteristics. Diagnosis is often delayed due to the variability of clinical findings and the non-specificity of laboratory indicators. This study aimed to evaluate the clinical, laboratory, and radiological characteristics of pediatric patients diagnosed with CNO; to determine the course of the disease, including comorbidities, treatments applied, and treatment responses. Materials and Methods: Patients diagnosed with CNO and followed up at the Department of Pediatric Rheumatology, Ankara University Faculty of Medicine between January 2018 and March 2025 were included in the study. Demographic, clinical, laboratory, and imaging characteristics, treatments, and follow-up results of the patients were retrospectively recorded from patient records. Clinical and radiological remission, relapse status, and prognostic factors were evaluated. Results: Of the 44 patients included in the study, 30 (68.2%) were male. The mean age of symptom onset was 112.16±47.53 months, age at presentation was 124.41±47.57 months, age at diagnosis was 131.50±42.08 months, and diagnostic delay was 19.34±23.55 months. The most frequent presenting complaints were joint pain (n=34, 77.3%) and bone pain (n=32, 72.7%). Bone tenderness on palpation was detected in 32 (72.7%) patients at the initial evaluation. Bone marrow edema was detected in all local or whole-body magnetic resonance imaging (MRI) performed at the time of diagnosis; 41 patients had multifocal involvement, with the most frequently affected bones in the feet (47.7%) and sacroiliac joints (47.7%). Eighteen (40.9%) patients had concomitant diseases. The most frequently identified conditions were familial Mediterranean fever (FMF) (n=10) and inflammatory bowel disease (IBD) (n=4). All patients received nonsteroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs), and 29 patients (66%) received at least one additional treatment (conventional or biological disease-modifying drug). The rate of concomitant disease and vertebral involvement was significantly higher in 17 patients (38.6%) who received TNF inhibitors (p<0.05). Clinical remission was achieved in 86.4% of patients during the follow-up period, and radiological remission was achieved in 19 of the 36 patients (52,7%) who underwent at least one whole-body MRI. Treatment was discontinued in 15 patients (34.1%) after a median of 25.0 (10-77) months, and in 10 of these, disease activation developed both clinically and radiologically after a median of 7.0 (1-14) months. Conclusion: According to results of this study, CNO is a chronic autoinflammatory bone disease that is more common in males, with symptoms such as bone and joint pain usually beginning in late childhood or early adolescence. It can be diagnosed late and is characterized by relapses. The co-occurrence of inflammatory diseases such as FMF and IBD suggests that CNO may be part of the systemic inflammatory disease spectrum. Co-occurring diseases and vertebral involvement influence treatment selection. Regular MRI follow-up is important because radiological activity may persist despite clinical improvement.