Gazi Üniversitesi Hastanesi Çocuk Nefroloji ve Romatoloji Bilim Dalı'nda takip edilen ailevi akdeniz ateşi (FMF) hastalarındaki fenotip – genotip ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of phenotype - genotype association in familial mediterranean fever (FMF) patients followed BY Gazi University Hospital Pediatric Nephrology and Rheumatology department
- Tez No: 448727
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ OĞUZ SÖYLEMEZOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Romatoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Rheumatology, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: FMF, Çocuk, M694V, Ailevi Akdeniz Ateşi, FMF, Pediatric, M694V, Familial Mediterranean Fever
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Amaç: Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF) tekrarlayan ataklar ile seyreden, ataklar sırasında ateş, peritonit, plörit, tek yada çoklu eklem tutulumunun olduğu artralji ve artrit ve/veya gelip geçici özellikte deri döküntüleri ile seyreden otozomal resesif geçişli otoinflamatuar bir hastalıktır.Çalışmamızda FMF tanılı hasta grubumuzda MEFV gen mutasyonu dağılımının belirlenmesi ve MEFV gen mutasyon fenotipe etkisinin gösterilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji polikliniğinde 2006 - 2016 yılları arasında Livneh ve arkadaşlarının modifiye ettiği Tel Hashomer kriterlerine göre FMF tanısı koyulan 782 hasta çalışmaya dahil edildi. Hasta dosyaları retrospektif olarak taranarak demografik veriler, MEFV gen mutasyon analizleri kayıt edildi. Tüm Hastalara Pras ağırlık skorlaması yapıldı. Bulgular: Tüm FMF olgularının %53.1'ünü erkek (n=415), %46.9'unu kız (n=367) hastalar oluşturmaktaydı. Hastaların başvuru sırasındaki yaşlarının ortalaması 8,26 yıl saptandı. Şikayetlerin başlama yaşı 6,36 yıl olarak saptandı. Türkiye'de çalışmalarda da gösterildiği gibi en sık mutasyon M694V mutasyonudur. Bu mutasyon M680I, E148Q ve V726A mutasyonları izlemektedir. Bu mutasyonlar tüm hastaların %80 inden fazlasını oluşturmaktadır. M694V taşıyan hastalarda hastlığın başlma yaşı ve Pras ağırlık skorunu belirgin olarak yüksek olup daha yüksek dozda kolşisin dozuna hastalık aktivitesini kontrol etmek için ihtiyaç vardı. Sonuç: Her nekadar genotipik benzer olan hastaların klinik bulguları farklılık göstersede M694V mutasyonuna sahip hastalar belirgin olarak daha ağır ataklar geçirmektedir. Bu hastaların yakın takibi ve izlem protokollerinin diğer mutasyonlara göre daha farklı olması faydalı olabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Familial Mediterranean fever (FMF; OMIM no.608107) is an autosomal recessive inherited multisystemic disorder characterized by recurrent episodes of fever accompanied by sterile peritonitis, arthritis, pleuritis, and a typical inflammatory skin rash called erysipelas-like erythema. The development of renal amyloidosis type AA is the most devastating manifestation of the disease and ıt could occur without presence of typical attacts. Materials and Methods: This study was performed respectively in the Ege University Pediatric Nephrology Department. A clinical diagnosis of FMF was made according to Tel Hashomer criteria. Of the 261 unrelated patients investigated, 191 patients had 1 or 2 mutations by FMF strip assay. In 70 of patients without identified mutation by strip assay had polymorphism by DNA sequencing assay. Pras scoring was made. The Aim was to demonstrate the phenotype and genotype relationship of FMF. Results: Of the 261 patients, 136 (52%) were girls, 125 (48%) were boys, and the age ranged from 104,8±49 months. There were common seen mutations in 191 patients, 70 patients had MEFV polymorphisms. The most frequent mutation was the M694V/M694V. Fever, abdominal pain and artritis were seen statistically significant in patient carrying M694V mutation and they had high Pras scores and colchicine dosage in order to control disaese activity. R202Q mutation was the common expressed polymorphism in 70 patients without any identifed mutation by strip assay. We demonstrate coexpression of R314R single nucleotid polymorphism present on 3th exon and D102D, G138G, A165A subhaplotypes and R314R single nucleotide polymorphism and E474E, Q476Q, D510D subhaplotypes. Conclusion: The DNA sequence analysis will become common with the progressions made in the field of molecular genetic. We will understand better the phenotype and genotype relationship.