18F-FDG PET-BT'de tespit edilen tiroid insidentalomaların tanısal ve klinik öneminin değerlendirilmesi
Evaluation of the diagnostic and clinical significance of thyroid incidentalomas detected on 18F-FDG PET-CT
- Tez No: 986065
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞLAR KESKİN, DOÇ. DR. NURAY YILMAZ ÇAKMAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: 18F-FDG PET/BT, Tiroid insidentaloma, EU-TIRADS, Bethesda sınıflaması, SUVmax, Papiller tiroid karsinomu, 18F-FDG PET/CT, Thyroid incidentaloma, EU-TIRADS, Bethesda classification, SUVmax, Papillary thyroid carcinoma
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, 18F-florodeoksiglukoz pozitron emisyon tomografi/bilgisayarlı tomografi (18F-FDG PET/BT) incelemelerinde tesadüfen saptanan tiroid tutulumu olan olguların klinik önemini ve bu bulguların tiroid maligniteleriyle ilişkisini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Ocak 2020 – Ocak 2025 tarihleri arasında 18F-FDG PET/BT incelemesi yapılan 7711 hasta arasından tiroid bezinde fokal veya diffüz FDG tutulumu saptanan 319 olgu retrospektif olarak incelenmiştir. Tüm olgulara ultrasonografi (European Thyroid Imaging Reporting and Data System - EU- TIRADS) ve ince iğne aspirasyon biyopsisi (İİAB) uygulanmış, sitolojik değerlendirme Bethesda Sistemi'ne göre sınıflandırılmıştır. Bulgular histopatolojik sonuçlarla karşılaştırılmış, malignite öngörüsünde klinik, radyolojik ve biyokimyasal parametrelerin ilişkisi analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda fokal tiroid insidentaloma oranı yaklaşık %2 olarak saptanmıştır. Olguların %19'unda malign histopatoloji bulunmuş olup, bu lezyonların büyük çoğunluğu diferansiye papiller tiroid karsinomu (PTK) özellikleri göstermiştir. EU-TIRADS ve Bethesda sınıflamaları arasında anlamlı korelasyon izlenmiştir (p<0.001). EU-TIRADS 5 kategorisinde malignite oranı anlamlı düzeyde yüksek bulunmuş, SUVmax değeri ile EU-TIRADS arasında pozitif fakat zayıf korelasyon saptanmıştır. ROC analizi sonucunda SUVmax için 5.7 eşiği duyarlılık ve özgüllük açısından optimal dengeyi sağlamıştır (AUC: 0.655). Sonuç: 18F-FDG PET/BT'de rastlantısal olarak saptanan tiroid tutulumu, özellikle fokal FDG pozitif nodüllerde anlamlı malignite riski taşımaktadır. Ultrasonografik (EU-TIRADS) ve sitolojik (Bethesda) sınıflandırmaların birlikte kullanımı tanısal doğruluğu artırmakta ve gereksiz cerrahi girişimlerin önüne geçmektedir. SUVmax değeri, tek başına belirleyici olmamakla birlikte, yüksek riskli lezyonların saptanmasında tamamlayıcı bir parametre olarak değerlendirilebilir.Çalışmamız, PET/BT'de insidental tiroid bulgularının değerlendirilmesinde çok yönlü (multimodal) yaklaşımın klinik değerini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the clinical significance of incidentally detected thyroid uptake on 18F-fluorodeoxyglucose positron emission tomography/computed tomography (18F-FDG PET/CT) and to investigate the relationship between these findings and thyroid malignancy. Materials and Methods: A total of 319 patients with incidental focal or diffuse thyroid uptake were retrospectively analyzed among 7711 individuals who underwent 18F-FDG PET/CT between January 2020 and January 2025. All patients underwent thyroid ultrasonography (European Thyroid Imaging Reporting and Data System – EU-TIRADS) and fine-needle aspiration biopsy (FNAB). Cytological evaluations were categorized according to the Bethesda System for Reporting Thyroid Cytopathology and correlated with histopathological outcomes. Clinical, radiological, and metabolic parameters were analyzed for their predictive value in malignancy. Results: The prevalence of focal thyroid incidentaloma was approximately 2%. Malignant histopathology was detected in 19% of cases, the majority being differentiated papillary thyroid carcinoma (PTC). A significant correlation was observed between EU-TIRADS and Bethesda classifications (p<0.001). The malignancy rate was significantly higher in EU-TIRADS 5 nodules, and a positive but weak correlation was found between SUVmax and EU-TIRADS categories. Receiver operating characteristic (ROC) analysis revealed an optimal SUVmax cutoff value of 5.7 (AUC: 0.655). Conclusion: Incidental thyroid uptake on 18F-FDG PET/CT carries a clinically significant risk of malignancy, particularly in focal FDG-avid nodules. Combined evaluation using ultrasonographic (EU-TIRADS) and cytological (Bethesda) classification systems enhances diagnostic accuracy and may help prevent unnecessary surgical interventions. Although SUVmax alone is not a definitive predictor, it provides complementary diagnostic value in identifying high-risk lesions. This study emphasizes the importance of a multimodal diagnostic approach in the evaluation of PET/CT-detected thyroid incidentalomas.