İnfertilite tedavisi alan yetişkin kadınlarda diyet inflamatuvar indeksi, visseral adipozite, kan biyokimyasal parametreleri ve yaşam kalitesi arasındaki ilişki
The relationship between dietary inflammatory index, visceral adiposity, blood biochemical parameters, and quality of life in adult women undergoing infertility treatment
- Tez No: 986083
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERVE PEHLİVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Diyet inflamatuvar indeksi, Dietary inflammatory index
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: İnfertilite, bireylerin fiziksel, psikolojik ve sosyal sağlığını çok boyutlu şekilde etkileyen önemli bir halk sağlığı sorunudur. Son yıllarda yapılan çalışmalar, beslenme örüntüsü, inflamatuvar durum, vücut kompozisyonu ve kan biyokimyasal parametrelerinin fertilite üzerinde belirleyici rol oynayabileceğini göstermektedir. Bu doğrultuda bu çalışmanın amacı; infertilite tanısı almış yetişkin kadınlarda diyet inflamatuvar indeks, visseral adipozite indeksi, kan biyokimyasal parametreleri ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkileri değerlendirmektir. Gereç ve Yöntemler: Çalışma, yardımcı üreme tedavisi gören 18-45 yaş aralığında 103 infertil kadın ile yürütülmüştür. Katılımcıların sosyodemografik bilgileri, antropometrik ölçümleri, üç günlük besin tüketim kayıtları, laboratuvar verileri ve doğurganlık sorunları yaşayan kişiler için hayat kalitesi ölçeği değerlendirilmiştir. Diyet inflamatuvar indeksi, üç günlük besin tüketim kayıtları ve literatürde tanımlanan referans değerlere göre hesaplanmıştır. Visseral Adipozite indeksi, bel çevresi, beden kütle indeksi, yüksek yoğunluklu lipoprotein kolesterol ve trigliserit verileri kullanılarak belirlenmiştir. Doğurganlık sorunları yaşayan kişiler için hayat kalitesi ölçeği ise puanlama yöntemiyle hesaplanmıştır ve tüm veriler doğrultusunda istatistiksel analiz yapılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan 103 kadının yaş ortalaması 31,81±5,26 yıl olup beden kütle indeksi ortalamaları 25,65±4,63 kg/m2 bulunmuştur. Katılımcıların ortalama diyet inflamatuvar indeks puanı -0,32±0,85 olarak saptanmış; %12,6'sı proinflamatuvar diyet grubunda yer almıştır. Visseral Adipozite indeks ortalaması 4,13±3,46 olup, visseral yağlanmanın belirgin düzeyde olduğu görülmüştür. Katılımcıların %32'sinde yüksek miktarda düşük dansiteli lipoprotein kolesterol, %31,1'inde yüksek C-reaktif protein ve %37,9'unda düşük miktarda yüksek yoğunluklu lipoprotein kolesterol düzeyi tespit edilmiştir. Anti müller hormon düzeyine göre katılımcıların %25,2'si düşük değerlere sahiptir. Yaşam kalitesi ölçeği puan ortalaması 64,6±12,3 olarak bulunmuştur. Katılımcıların gebelik sonucu ile visseral adipozite indeksi, diyet inflamatuvar indeksi, yaşam kalitesi ölçeği toplam ve alt boyut puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0,05). Sonuç: İnflamatuvar özellikteki beslenme örüntüsünün, visseral yağlanmanın ve metabolik dengesizliklerin infertilite sürecinde belirleyici olabileceği düşünülmektedir. İnflamasyonu azaltan beslenme yaklaşımları, mikro besin yetersizliklerinin giderilmesi ve yaşam tarzı değişiklikleriyle desteklenen multidisipliner müdahaleler, infertilite tedavisinde başarıyı artırabilir. Konunun daha kapsamlı anlaşılabilmesi için ileri düzeyde ve uzun vadeli çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: Infertility is a significant public health issue that affects individuals' physical, psychological, and social well-being in a multidimensional manner. Recent studies have shown that dietary patterns, inflammatory status, body composition, and biochemical parameters in the blood may play a decisive role in fertility. Accordingly, the aim of this study was to evaluate the relationships between dietary inflammatory index, visceral adiposity index, blood biochemical parameters, and quality of life in adult women diagnosed with infertility. Material and Methods: This study was conducted with 103 infertile women aged between 18 and 45 years who were undergoing assisted reproductive treatment. Participants' sociodemographic information, anthropometric measurements, three-day dietary records, laboratory data, and quality of life scores for individuals experiencing fertility problems were assessed. The dietary inflammatory index was calculated based on the three-day dietary records and reference values defined in the literature. The visceral adiposity index was determined using waist circumference, body mass index, high-density lipoprotein cholesterol, and triglyceride levels. The quality of life scale for individuals with fertility problems was scored, and all data were analyzed statistically. Results: The mean age of the participants was 31.81±5.26 years, and the mean body mass index was 25.65±4.63 kg/m². The mean dietary inflammatory index score was -0.32±0.85, with 12.6% of participants classified in the pro-inflammatory diet group. The mean visceral adiposity index was 4.13±3.46, indicating a notable level of visceral fat accumulation. High low-density lipoprotein cholesterol was found in 32% of participants, elevated C-reactive protein in 31.1%, and low high-density lipoprotein cholesterol in 37.9%. According to anti-Müllerian hormone levels, 25.2% of participants had low values. The mean quality of life score was 64.6±12.3. There was no statistically significant difference between pregnancy outcome and visceral adiposity index, dietary inflammatory index, total quality of life score, or its subscales (p>0.05). Conclusion: It is suggested that pro-inflammatory dietary patterns, visceral adiposity, and metabolic imbalances may play a determining role in the infertility process. Nutritional approaches that reduce inflammation, address micronutrient deficiencies, and are supported by lifestyle modifications through multidisciplinary interventions may improve treatment success in infertility. Further advanced and long-term studies are needed to gain a more comprehensive understanding of the subject.