Diz arka çapraz bağ histopatolojik evrelemesinin fonksiyonel skorlamalar ile ilişkisi
The relationship between histopathological staging of the posterior cruciate ligament of the knee and functional scorings
- Tez No: 986097
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AZİZ ATİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: AKDÖ, Arka çapraz bağ, diz fonksiyonel skorlamaları, İnsall-Salvati index, interkondiler çentik stenozu, PQAS, posterior cruciate ligament, knee functional scores, İnsall-Salvati index, intercondylar notch stenosis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: AÇB'nin histopatolojisini değerlendiren çalışmalar literatürde kısıtlıdır. Amacımız kliniğimizde gonartroz nedeniyle total diz artroplastisi uygulanan hastaların AÇB'lerini histopatolojik olarak inceleyerek AÇB'nin histopatolojisinin preoperatif diz fonksiyonel skorlamaları ile arasındaki korelasyonu ve AÇB'nin mikroskobik dejenerasyonunu ve fonksiyonunu preoperatif öngörebilen fonksiyonel skorlamaları ve bu skorlamaların alt parametrelerini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 2019-2023 yılları arasında, kliniğimizde gonartroz sonucu total diz artroplastisi yapılan hastaların AÇB'lerini histopatolojik olarak değerlendirdik. İçleme kriterlerini karşılayan toplam 73 hasta (76 diz tibial platosu) çalışmaya alındı. Tüm hastaların preoperatif fonksiyonel skorlamaları, eklem hareket açıklıkları ve radyolojik tetkikleri retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların AÇB'lerinin histopatolojisi ile preoperatif fonksiyonel skorlamaları arasında bir korelasyon olup olmadığını araştırdık. Bulgular: Histopatolojik evreleme ile hastaların SF-36 fiziksel fonksiyon ve fiziksel rol güçlüğü, LYSHOLM skorlama sistemi, WOMAC skorlama sistemi ve AKDÖ ile arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler bulundu. Sonuç: AÇB'nin klinik öngörücüsü olarak diz fonksiyonel skorlamalarının kullanılmasını önermekteyiz fakat kullandığımız fonksiyonel skorlamaların, AÇB'nin mikroskobik dejenerayonunu ve fonksiyonunu preoperatif değerlendirmede yetersiz olduğunu söylemekteyiz. Bu yüzden AÇB'nin fonksiyonu, diz fonksiyonel skorlamaları, klinik ve radyolojik bulgular ile desteklenerek değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: Studies evaluating the histopathology of the PCL are limited in the literature. Our aim was to investigate the correlation between the histopathology of the PCL and preoperative knee functional scores and to investigate the functional scores and subparameters of these scores that can predict microscopic degeneration and function of the PCL preoperatively by histopathologically examining the PCL of patients who underwent total knee arthroplasty for gonarthrosis in our clinic. Material and Method: We investigated functional scores and subparameters of functional scores that can preoperatively predict the microscopic degeneration and function of the PCL. In our study, we histopathologically evaluated the PCLs of patients who underwent total knee arthroplasty after a diagnosis of gonarthrosis in our clinic between 2019 and 2023. A total of 73 patients (76 knee tibial plateaus) who met the inclusion criteria were included in the study. Preoperative functional scores, range of motion and radiological examinations of all patients were evaluated retrospectively. We investigated whether there was a correlation between the histopathology of the patients' PCLs and their preoperative functional scores. Results: Statistically significant relationships were found between histopathological staging and patients' SF-36 physical function and physical role difficulties, LYSHOLM scoring system, WOMAC scoring system and PQAS. Conclusion: We recommend the use of knee functional scores as a clinical predictor of PCL, but we say that the functional scores we use are insufficient to preoperatively evaluate the microscopic degeneration and function of PCL. Therefore, the function of the PCL should be evaluated with the support of knee functional scores, clinical and radiological findings.