Arka çapraz bağ kesen total diz artroplastisinde orta dönem sonuçlarımız
Our midterm results in posterior cruciate ligament substituting total knee arthroplasty
  1. Tez No: 339739
  2. Yazar: BEYTULLAH UNAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. H. GÜNHAN KARAKURUM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: AÇB, TDP, gonartroz, hareket açıklığı, fonksiyonel sonuçlar
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışmada, arka çapraz bağ (AÇB) kesen (PCL- substituting) total diz artroplastisi uygulanan olgular retrospektif olarak incelenerek orta dönem sonuçlarının ortaya konulması amaçlanmıştır. Kliniğimizde Temmuz 2006 - Haziran 2012 tarihleri arasında AÇB kesen TDP tatbik edilen ve yeterli takibi olan 61 hastanın 80 dizi bu çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalarımızın 52?si kadın, 9?u erkekti. Yaş ortalaması 65,4 (42-85), ortalama takip süresi 32,6 ay (12-72) olarak saptandı. Hastalar Amerikan Diz Cemiyeti kriterlerine göre; diz skoru ve diz fonksiyonel skoru bakımından değerlendirildi. Radyolojik değerlendirme ise, TDP Radyolojik Değerlendirme kriterlerine göre yapılmıştır. Diz skoru ameliyat öncesi 38-71 (ortalama 43,7) iken, ameliyat sonrası 78-100 (ortalama 95) olarak saptanmıştır. Diz skoru bakımından dizlerin 69?unda (%86,25) mükemmel, 11?inde (%13,75) iyi, Fonksiyonel skoru ameliyat öncesi 10-60 (ortalama 35,08) iken, ameliyat sonrası 60-100 (ortalama 82,2) olarak saptanmıştır. Diz fonksiyonel skoru baz alınarak yapılan değerlendirmede dizlerin 45?inde (%56,25) mükemmel, 29?unda (%36,25) iyi, 6?sında (%7,5) orta sonuç elde edilmiştir. Hastalarda ameliyat öncesi ortalama 9,7° varus (8°valgus-20°varus) tespit edilmiş olup, ameliyat sonrası ortalama 4,75° valgus (2°varus-10°valgus) dizilimi sağlanmıştır. 1 hastada geç derin enfeksiyon nedeniyle revizyon protezi tatbik edilmiştir. Bir hastada travma nedeniyle insert kırılması sonucu insert değişimi yapılmıştır. AÇB kesen total diz artroplasti uygulamalarımız sonucunda %86,25 mükemmel diz skoru, %56,25 mükemmel fonksiyonel skor elde edilmiştir. Bu değerler pek çok çalışmadaki sonuçlara yakın bulunmuştur. Uygun hasta seçimi, yeterli ameliyat öncesi hazırlık ve dikkatli cerrahi teknik kullanıldığında, AÇB kesen TDP yüz güldürücü bir ortopedik cerrahi girişimdir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to retrospectively investigate and to present the midterm results of the cases with posterior cruciate ligament (PCL) substituting total knee arthroplasty 61 patients 80 knee with the PCL substituting total knee arthroplasty application between July 2006 and June 2012 and with adequate follow up were included in the study. 52 patients were female and 9 were male. The mean age was 65.4 (42-85) and the mean follow up period was 32.6 (12-72) months. Patients were evaluated according to the American Knee Society Score for knee score and knee functional score. Radiological evaluation was performed according to Total Knee Arthroplasty Radiological Evaluation criteria. Knee score was 38-71 (mean 43.7) prior to the surgery and 78-100 (mean 95) subsequently. 69 knee (86,25%) had perfect knee scores and 11 knee (13.75%) had good scores. Functional score was 10-60 (mean 35.08) prior to the surgery and 60-100 (mean 82.2) subsequently. In the evaluation according to the functional knee score, we obtained perfect results in 45 knee (56.25%) and good results in 29 knees (36.25%) and moderate results in 6 knees (7.5%). Patients had a mean 9.7o varus (8o valgus ? 20o varus) prior to the surgery and mean 4.75o valgus (2o varus ? 10o valgus) alignment was obtained subsequently to surgery. In 1 case revision arthroplasty was performed due to late deep infection. In 1 case insert replacement was performed due to insert fracture due to trauma. As a result of our PCL substituting total knee arthroplasty applications, we obtained 86.25%perfect knee score and 56.25%perfect functional score. These values were convenient with many other studies results. PCL substituting total knee arthroplasty is a favorable orthopedic surgical intervention when preformed with adequate preoperative preparations and cautious surgical techniques with appropriate patient choice. KEY WORDS: PCL, total knee arthroplasty, knee osteoarthritis, range of motion, functional results.