İklim değişikliğine uyum, dirençli kentler ve biyofilik tasarım kapsamında deneysel park tasarımı: Konya örneği
Experimental park design within the scope of climate change adaptation, resilient cities and biophilic design: Konya case
  1. Tez No: 986120
  2. Yazar: ZÜLFİYE SACİDE ULU YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELMAS ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: İklim değişikliğine uyum, dirençli kentler, biyofilik tasarım, deneysel park, Konya, Adaptation of climate change, resilient cities, biophilic design, experimental park, Konya
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Peyzaj Bilim Dalı
Özet
Bugünün toplumsal ve çevresel dinamikleri çerçevesinde en önemli sorunlardan biri olan iklim değişikliği bütün insanlığı etkilemektedir. Gerek kentsel alanlarda gerek kırsal alanlarda etkilerinin giderek daha çok hissedildiği iklim değişikliği etkilerine yönelik çalışmalar başlatılmıştır. İklim değişikliği etkilerini yok etmek mümkün olmadığından bu etkileri azaltmaya yönelik çalışmalar ulusal ve uluslararası çalışmalarla iş birliği yapılarak gerçekleştirilmektedir. Bu tez çalışmasında, iklim değişikliğine uyum, dirençli kentler ve biyofilik tasarım kavramları bütüncül bir yaklaşımla ele alınarak, Konya kenti özelinde deneysel bir park tasarımı önerilmiştir. İklim değişikliği etkilerine uyum konusunu ele alan bu çalışmada; kuramsal incelemelerin yanı sıra Konya'ya ilişkin mekânsal, ekolojik ve sosyo-kültürel verilerin analizi yapılmıştır. Tez kapsamında öncelikle iklim değişikliği, uyum stratejileri ve kent ölçeğindeki etkileri literatür verileri doğrultusunda değerlendirilmiş; daha sonra dirençli kent yaklaşımı ilkeleri kapsamında biyofilik tasarım bileşenleri analiz edilmiştir. Türkiye'nin ulusal iklim uyum belgeleri ve Konya'ya ait yerel strateji ve eylem planları detaylı biçimde incelenerek; kentteki mevcut yeşil ve mavi altyapı sistemlerinin kapasitesi ve işlevselliği değerlendirilmiştir. Bu kapsamda, Konya kent merkezinde belirlenen bir alanda biyofilik ilkelere dayalı, iklim değişikliğine dirençli bir park tasarımı geliştirilmiştir. Bu yönüyle tez, iklime duyarlı kentsel açık alan tasarımına katkı sağlayan, uygulanabilir ve yenilikçi bir öneri geliştirmektedir.
Özet (Çeviri)
In the context of contemporary social and environmental dynamics, climate change is one of the most critical challenges affecting humanity as a whole. As its impacts are increasingly felt in both urban and rural areas, various initiatives have been launched to address these consequences. Since it is not possible to completely eliminate the effects of climate change, efforts have focused on mitigation and adaptation through national and international collaboration. This thesis approaches the concepts of climate change adaptation, resilient cities, and biophilic design in an integrated manner and proposes an experimental park design within the context of Konya. In this study, which emphasizes adaptation to the impacts of climate change, theoretical examinations were complemented with analyses of spatial, ecological, and socio-cultural data specific to Konya. The research first evaluates climate change, adaptation strategies, and their implications at the urban scale based on literature findings; subsequently, the principles of resilient city approaches and the components of biophilic design are analyzed. Turkey's national climate adaptation documents and Konya's local strategies and action plans were examined in detail to assess the capacity and functionality of the city's existing green and blue infrastructure systems. Within this framework, a climate-resilient park design based on biophilic principles was developed for a selected site in the city center of Konya. In this respect, the thesis presents an innovative and applicable proposal that contributes to climate-sensitive urban open space design.