3P (insan, sistem, süreç) kavramının organizasyonlarda sürdürülebilir iyileşme için uygulanabilirliği
Applicability of the 3P (people, platform, process) concept for sustainable improvement in organizations
  1. Tez No: 986125
  2. Yazar: ALPER ARKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KADİR DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, Management Information Systems
  6. Anahtar Kelimeler: Toplam kalite yönetimi, Yönetim süreci, Total quality management, Management processes
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
Özet
Organizasyonlar uzun yıllardır çeşitli iyileştirme çalışmaları yürütmektedirler. Farklı isimler ve yöntemler altında yürütülen bu çalışmaların etkileri ise uzun vadeli olamamaktadır. Genellikle belli alanlarda yapılmaya çalışılan ve zaman zaman tüm birimleri kapsayan bu yöntemler kalıcı olamamaktadır. Uzun yıllar süren çeşitli araştırma ve analizler sonucunda ortaya çıkan 3P kavramı bu sorunların çözümüne yönelik özgün bir yaklaşım sergilemektedir. 3P kavramı bu tez kapsamında İnsan, Sistem ve Süreç bağlamında incelenmiştir. Bu araştırmada 3P kavramının daha iyi anlaşılabilmesi için konu ile ilgili çeşitli kavramlar incelenmiştir. Araştırmada geçen kavramlar detaylıca açıklanmıştır. Avantajlı veya dezavantajlı olduğu alanlar belirtilmiştir. 2022-2025 yılları arasında ulusal ve uluslararası makaleler incelenmiştir. Farklı ana bilim dallarında Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından onaylanmış yüksek lisans ve doktora tezleri analiz edilmiştir. 3P yaklaşımın organizasyonlarda nasıl uygulanması gerektiği ile ilgili örnek yapılandırma oluşturulmuştur. Organizasyonel farkındalığın artırılması için yapılan bu araştırma ile ortaya konan 3P kavramının sadece organizasyonlarda değil tüm yaklaşımların temelinde olması gerektiği öne sürülmektedir. Bu sayede insana değer veren, uygun sistemleri ve araçları kullanan ve doğru süreç tanımlamaları ile sürdürülebilir iyileştirmenin tüm alanlarda yayılması beklenmektedir. Böylelikle kısa süreli etkisi olan tüm iyileştirme ve geliştirmelerin sürdürülebilirlik kapsamında daha uzun vadeli olumlu etkileri olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
For many years, organizations have been carrying out various improvement studies. The effect of these studies, which are carried out using different names and different methods, cannot be long-term. These methods, which are tried to be carried out only in certain areas and sometimes cover all units, cannot be permanent. An original approach is exhibited with the 3P concept, which emerged as a result of various research and analysis conducted over the years. First of all, literature research was conducted and the 3P concept was examined in the context of People, Platform and Process within the scope of this thesis. In this study, various concepts related to the subject were examined to facilitate a more comprehensive understanding of the 3P framework. The concepts addressed throughout the research were elaborated in detail, with particular emphasis on their respective advantages and disadvantages. National and international scholarly articles published between 2022 and 2025 were systematically reviewed. Additionally, master's and doctoral theses approved by the Council of Higher Education and conducted across different academic disciplines were analyzed. Based on these sources, a structured model was developed to illustrate how the 3P approach should be operationalized within organizational settings. It is thought that this study, which was carried out to increase awareness, should be the basis of all approaches, not only in organizations. In this way, all improvements and even developments with short-term effects will have long-term positive effects within the scope of sustainability. It is expected that sustainable improvement will spread in all areas with the right process definitions, using appropriate systems and tools and valuing people.