A PA11Y based approach to web accessibility evaluation
Web erişilebilirliği değerlendirmesine PA11Y tabanlı bir yaklaşım
- Tez No: 986134
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ REİS BURAK ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Web siteleri, Web tabanlı uygulamalar, Web sites, Web based applications
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzde dijital teknolojilerin toplumsal yaşamdaki etkisi artmakta, bilgiye erişim dijital platformlar aracılığıyla sağlanmaktadır. Bu durum, kamuya açık web sitelerinin tüm bireyler için erişilebilir olmasını zorunlu kılmaktadır. Özellikle engelli bireylerin dijital ortamlarda eşit haklara sahip olması, etik bir sorumluluk olmanın ötesinde yasal bir gereklilik haline gelmiştir. Web sitelerinin erişilebilirliğini değerlendirme süreci genellikle otomatik test araçlarıyla yürütülmektedir. Ancak mevcut araçlar, özellikle dinamik içeriklerin analizinde sınırlılıklar barındırmakta, hatalı bildirimler üretmekte ve kapsamlı değerlendirme açısından yetersiz kalmaktadır. Bu tez kapsamında, açık kaynaklı Pa11y aracı temel alınarak, Türkçe dil desteğine ve görsel geri bildirim mekanizmalarına sahip, özelleştirilebilir bir erişilebilirlik değerlendirme sistemi geliştirilmiştir. Node.js tabanlı arka uç ve React.js ile geliştirilen ön yüz sayesinde sistem, kullanıcıya renk kontrastı, alternatif metin eksikliği gibi hataları görsel olarak sunmakta ve düzenleme imkânı sağlamaktadır. Proxy desteğiyle CORS sınırlamaları aşılmakta, hem statik hem dinamik içerikler analiz edilebilmektedir. Ayrıca sistem, analiz geçmişi tutma, kıyaslama yapma ve PDF/JSON dışa aktarma gibi özellikler de sunmaktadır. Yapılan testler ve kullanıcı geri bildirimleri, sistemin mevcut araçlara kıyasla daha doğru ve kullanıcı dostu olduğunu ortaya koymuştur. Bu çalışma, Türkiye'deki dijital hizmetlerin erişilebilirliğini artırmaya yönelik önemli bir katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In today's world, the impact of digital technologies on social life is increasing, and access to information is predominantly facilitated through digital platforms. This development necessitates that publicly available websites be accessible to all individuals. Ensuring equal digital rights for people with disabilities is not only an ethical responsibility but also a legal obligation. Website accessibility evaluation processes are generally carried out using automated testing tools. However, existing tools have significant limitations, particularly in analyzing dynamically generated content. They often produce false positives and fail to provide comprehensive assessments. In this thesis, an accessible evaluation system has been developed based on the open-source tool Pa11y, offering Turkish language support and visual feedback mechanisms. The system features a Node.js-based backend and a React.js-based frontend, enabling users to visually detect and interactively correct accessibility issues such as insufficient color contrast, missing alternative texts, and unlabelled form elements. With proxy support, the system overcomes CORS restrictions and can analyze both static and dynamic content. Furthermore, it includes features such as saving analysis history, performing comparative evaluations, and exporting reports in PDF/JSON formats. Applied tests and user feedback indicate that the system produces more accurate and consistent results compared to existing tools. In particular, it successfully analyzes dynamic content that popular tools like WAVE fail to process properly. The system's Turkish localization and visual feedback features significantly enhance user experience. This study represents a concrete contribution to improving the accessibility of digital services in Turkey and lays the groundwork for future developments in compliance with WCAG 2.2 and beyond.