Modelling, simulation and trajectory tracking control of an off-road tracked vehicle
Paletli bir arazi aracının modellemesi, benzetimi ve yörünge izleme kontrolü
  1. Tez No: 986178
  2. Yazar: ÇAĞIL ÇİLOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİR KUTLUAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Arazi taşıtları, Otonom araçlar, Paletli taşıtlar, Road vehicles, Autonomous vehicles, Tracked vehicle
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Paletli bir mobil robotun hareketini kontrol etme yeteneği, otonom navigasyon için çok önemlidir. Kinematik yol takip algoritmaları, kolay uygulanabilir olmaları ve gerçek zamanlı hesaplama maliyeti avantajı sağlamaları nedeniyle mobil robotik uygulamalarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada, yörünge takip performansını artırmak için standart bir kinematik kontrolcüye genişletilmiş Kalman filtresi (GKF) entegre edilmiştir. GKF, araç üzerinde bulunan GPS ve IMU sensör verilerini kullanarak paletlerin anlık dönme merkezine dair kestirim yapar. Bu kestirimler daha sonra palet hız gereksinimlerini belirlemek için hareket kontrol algoritmasına girdi olarak beslenir. Kontrol edilen sistem, kayma değerlerinin dikkate alınmasını gerektiren ağır sınıfta bir arazi paletli aracıdır. Yol takip simülasyonlarında tesis olarak, saha testleriyle doğrulanan yüksek doğruluklu bir simülasyon modeli kullanılmaktadır. Filtre ve algoritmanın etkinliği, stabilize bir yolda yapılan saha testlerinde de gösterilmektedir.
Özet (Çeviri)
The ability to control the movement of a tracked mobile robot on a desired path is crucial for autonomous navigation. Kinematic path-tracking algorithms are widely used in mobile robotics because they are easy to implement and offer a real-time computational cost advantage. This thesis incorporates an extended Kalman filter (EKF) into a standard kinematic controller to enhance path-tracking performance. The EKF estimates the tracks' instantaneous center of rotation using onboard GPS and IMU sensor data. These ICR estimations are then fed into the motion control algorithm to determine the desired inner and outer track velocities. The system being controlled is a heavy-weight off-road tracked platform, which requires the detailed investigation of slip values. A high-fidelity simulation model, verified through field tests, is employed as the plant in the path-tracking simulations. The filter and algorithm's effectiveness are further demonstrated in field tests on a stabilized road.