Spor yapan ve yapmayan adolesan bireylerde dijital bağımlılık ve empati sempati kurma durumunun incelenmesi
An investigation of digital addiction and empathy-sympathy levels in adolescent individuals who do and do not engage in sports
  1. Tez No: 986217
  2. Yazar: NURİYE ZÜMRÜT BALKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERVET REYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Adolesan, Dijital bağımlılık, Empati-Sempati, Spor
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Dijital parametreler, değiştirilebilen dijital birimler ve platformları kontrolsüz ve aşırı kullanım sonuçları ortaya çıkar, bireyin günlük yaşantıları, sosyal esneklik ve psikolojik koşullar, olumsuz koşullar bir durum olarak sınıflandırılır. Özellikle genç ve ergenler, dijital oyunlar, sosyal medya ve akıllı telefonlar gibi dijital araçlara yoğun ilgi göstermekte ve bu ilgi zaman zaman bağımlılık düzeyine ulaşabilmektedir. Bu araştırma, spor yapan ve yapmayan adolesan bireylerin dijital bağımlılık düzeyleri ile empati ve sempati kurma durumlarını incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini, Adana ili Çukurova ilçesindeki ortaokul ve lise kademelerinde öğrenim gören, 146'sı kız ve 194'ü erkek olmak üzere toplam 340 adolesan birey oluşturmuştur. Araştırma nicel bir çalışma olup katılımcılara çevrimiçi anket yöntemi ile ulaşılmıştır. Araştırmada demografik özellikler ile Ergenler ve Gençler İçin Dijital Bağımlılık Ölçeği ve Adolesanlarda Empati Sempati Kurma Ölçeği (AMES) kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 26 paket programı kullanılmıştır. Parametrik olmayan testlerden Mann Whitney U ve Kruskal Wallis testleri ile regresyon ve korelasyon analizleri uygulanmıştır. Bulgulara göre, katılımcıların cinsiyet, sınıf düzeyi, anne-baba ilişki durumu ve spor yapma durumlarına göre empati, sempati ve dijital bağımlılık puanlarında anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir (p<0.05). Kadın öğrencilerin empati ve sempati düzeylerinin erkek öğrencilere göre daha yüksek olduğu, erkek öğrencilerin ise dijital bağımlılık puanlarının daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Ayrıca spor yapan adolesanların bilişsel empati düzeylerinin spor yapmayanlara göre daha yüksek olduğu gözlenmiştir. Bu bulgular, empati, sempati ve dijital bağımlılık kavramlarının çok boyutlu ve yaygınlaştığını, sosyo-demografik değişkenlerin ise bu dağıtımlarda rol oynadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Digital parameters, modifiable digital units, and platforms result from uncontrolled and excessive use. These negative effects on an individual's daily lives, social resilience, and psychological well-being are classified as a condition. Young people and adolescents, in particular, show intense interest in digital tools such as digital games, social media, and smartphones, and this interest can sometimes reach addiction levels. This research was conducted to examine the digital addiction levels and empathy and sympathy levels of adolescents, both those who participate in sports and those who do not. The study sample consisted of 340 adolescents, 146 girls and 194 boys, attending middle and high schools in the Çukurova district of Adana. The research is a quantitative study, and participants were recruited via an online survey. Demographic characteristics were collected in the study, along with the Digital Addiction Scale for Adolescents and Young People and the Adolescent Empathy and Sympathy Scale (AMES). SPSS 26 was used for data analysis. Nonparametric tests, including Mann Whitney U and Kruskal Wallis tests, were used for regression and correlation analyses. Findings revealed significant differences in empathy, sympathy, and digital addiction scores based on participants' gender, grade level, parental relationship, and sports participation (p<0.05). Female students had higher empathy and sympathy levels than male students, while male students had higher digital addiction scores. Furthermore, adolescents who participated in sports had higher cognitive empathy levels than those who did not. These findings suggest that the concepts of empathy, sympathy, and digital addiction are multidimensional and widespread, and that socio-demographic variables play a role in these distributions.