XI. yüzyılda Endülüs'te Abbâdî-Murâbıt ilişkileri
Abbadid-Almoravid relations in Andalusia in the 11th century
  1. Tez No: 986259
  2. Yazar: FEYZA NUR KOÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELAHATTİN BAYRAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Din, History, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Abbadiler, Endülüs, Murabıtlar Devleti, İslam tarihi, Abbadis, Andalucia, Murabitian State, Islamic history
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
Özet
Araştırmamız, Endülüs'ün Mülûkü't-Tavâif döneminde en güçlü devlet olan Abbâdîler ile Mağrib'de güçlenmekte olan Murâbıtlar Devleti arasındaki siyasî ilişkileri kapsamlı bir şekilde ele almıştır. XI. yüzyılın ikinci yarısında Abbâdîler ile Murâbıtlar arasındaki siyasî ilişkiler ile bu ilişkilerin Endülüs tarihine etkileri incelenmiştir. Özellikle Mu'temid b. Abbâd döneminde, Abbâdîler'in iç çekişmeler ve stratejik hatalar sonucu nasıl zayıfladığı ile Hristiyan krallıkların artan baskısının etkisiyle Murâbıtlardan yardım talep etmek zorunda kaldığı süreç detaylı biçimde ele alınmıştır. Ayrıca, Murâbıtlar'ın Endülüs'te siyasî birliği sağlama girişimleri ve bu süreçte üstlendiği dönüştürücü roller de değerlendirilmiştir. Çalışmamızda, Abbâdî-Murâbıt ilişkilerinin başlangıçta ortak bir düşmana karşı savunma mekanizması olarak ortaya çıktığı, ancak zamanla bir güç mücadelesine dönüştüğü tespit edilmiştir. Murâbıtlar'ın müdahalesi, Hristiyan ilerleyişini durdurarak, Endülüs'ün tamamen Hristiyan hâkimiyetine geçmesini yaklaşık dört yüzyıl geciktirmiştir. Aynı zamanda, bu müdahale Endülüs'te Müslüman varlığının sürdürülmesine katkıda bulunmuş ve bölgede uzun süredir devam eden siyasî parçalanmışlığa son vermiştir. Sonuç olarak, Abbâdîler ile Murâbıtlar arasındaki ilişki, Endülüs tarihindeki önemli bir dönüm noktasını temsil etmiştir. Bu süreç, iç çekişmelerin devletleri zayıflatmaya yol açtığını ve güçlü liderlik altında birleşmenin dış tehditlere karşı direnci artırmadaki önemini açıkça ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Our research comprehensively examines the political relations between the Abbadids, recognized as the most powerful state during the Taifas period in Andalusia, and the Almoravid state, which was gaining strength in the Maghreb. The study investigates the political interactions between the Abbadids and the Almoravids during the second half of the 11th century, as well as the impact of these relations on the history of Andalusia. In particular, it provides a detailed account of how the Abbadids, especially during the reign of Mu'tamid ibn Abbâd, weakened due to internal conflicts and strategic errors, and how they were forced to seek assistance from the Almoravids as a result of increasing pressure from Christian kingdoms. Furthermore, the transformative roles assumed by the Almoravids in their efforts to establish political unity in Andalusia are also evaluated. Our study finds that the relationship between the Abbadids and the Almoravids initially emerged as a defensive mechanism against a common enemy but over time, it evolved into a struggle for power. The intervention of the Almoravids halted the Christian advance, delaying the complete establishment of Christian dominance in Andalusia by approximately four centuries. At the same time, this intervention contributed to the continuity of the Muslim presence in the region and brought an end to the long-standing political fragmentation. In conclusion, the relationship between the Abbadids and the Almoravids represents a significant turning point in Andalusian history. This process clearly demonstrates that internal conflicts can weaken states and that unification under strong leadership is crucial for enhancing resistance against external threats.