Osmanlı Devleti'nde saraydan topluma ilk eğitimde teşrifât ve törenler
Ceremonies and protocol in the early education from the palace to society in the Ottoman Empire
  1. Tez No: 986270
  2. Yazar: TUĞÇE TUNA KANAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP TARIM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, Eğitim ve Öğretim, History, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Din eğitimi, Din eğitimi kurumları, Din-toplum ilişkileri, Dini tören, Mezuniyet törenleri, Osmanlı toplumu, Sıbyan mektebi, Çocuk eğitimi, İslam toplumu, Religious education, Theological schools, Religious-society relations, Ritual, Graduation ceremony, Ottoman society, Primary school, Child education, Islamic society
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
Özet
Osmanlı devletinde eğitim ömür boyu devam eden bir süreçti. Bir çocuğun kurumsal eğitim hayatına ilk geçişi mektep hayatı ile başlardı. 4-6 yaşları arasında çocuk okula başlar; okumayı, yazmayı ve temel dinî bilgileri öğrenip gittiği mektebin düzeyine göre bazı becerileri kazandıktan sonra bu merhale kapanır ve yenisi açılırdı. Çocuklar istidadı ve ailelerinin yönlendirmeleri sonucunda eğitim hayatlarına devam edebilirlerdi. Osmanlı eğitim serüvenine baktığımızda toplumda ve sarayda ailenin çocuğu mektebe başlatmasına karar vermesinden itibaren her aşamada eğitim teşrîfatı olarak nitelendirebileceğimiz pek çok uygulama bulunmaktadır. Bu süreçleri eğitime başlama merâsimleri, mektep hayatı boyunca devam eden uygulamalar ve eğitim sonu törenleri olarak üç bölümde ele almak mümkündür. Bu tezin konusu eğitim teşrîfatı olarak belirlemekle birlikte alan, Osmanlı toplumunda ve sarayında bir çocuğun aldığı ilk öğretim süreçleri olarak sınırlanmıştır. Bir çocuğun ilk mektebe başlaması ve buradan artık mezun olup yetişkin eğitimlerine adım atana kadar olan süredeki tüm törenler bizim çalışma alanımızı oluşturmuştur. Osmanlı ilk eğitimindeki teşrîfatın hem toplum hem de saray olarak iki yönden çalışılması ile bu süreçlerin ne şekilde ilerlediği, saray ve halk eğitimindeki ortak yönler ya da farkların ortaya konulması amaçlanmıştır. Eğitim teşrîfatına dair ilk bulguları bulabilmek için 15. yüzyıldan itibaren konu ile ilgili yapılan literatür taramasında edinilen bilgilerle 19. yüzyılın sonu ve bazı 20. yüzyılın başından örneklerle Osmanlı eğitim teşrîfatı bütün olarak ele alınmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Education in the Ottoman Empire was a lifelong process. A child's first transition to institutional education began with school. Children would start school between the ages of 4 and 6; after learning to read, write, and acquire basic religious knowledge, and gaining certain skills according to the level of the school they attended, this stage would end and a new one would begin. Children could continue their education based on their aptitude and the guidance of their families. When we look at the Ottoman educational adventure, there are many practices that can be described as educational ceremonies at every stage, starting from the family's decision to start their child in school in society and in the palace. These processes can be discussed in three sections: educational commencement ceremonies, practices continuing throughout school life, and end-of-school ceremonies. Although the subject of this thesis is determined as educational protocol, the field is limited to the first education processes a child receives in the Ottoman society and palace. All the ceremonies from the time a child starts primary school until he/she graduates and steps into adult education constitute our field of study. The aim is to examine Ottoman primary education protocols from both a social and a palace perspective, exploring how these processes unfolded and to reveal commonalities and differences between palace and public education. To uncover the earliest evidence on educational protocols, we draw on information gathered from a literature review conducted from the 15th century onward, along with examples from the late 19th and early 20th centuries, to provide a holistic overview of Ottoman educational protocols.