Halkbank reklamlarının göstergebilimsel açıdan çözümlenmesi
A semiotic analysis of Halkbank commercials
- Tez No: 986272
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ELMALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Göstergebilim, Barthes, Greimas, Söylen Çözümlemesi, Reklam göstergebilimi, Semiotics, Barthes, Greimas, Myth Analysis, Advertising Semiotics
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dil Bilimi Araştırmaları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada Halkbank'ın son üç yılda yayımlanan üç reklam filmi, Greimas ve Barthes'ın göstergebilimsel yaklaşımlarıyla çözümlenmiştir. Greimas'ın yaklaşımı, metinlerdeki yapısal özellikleri ortaya koyarken; Barthes'ın söylen çözümlemesi, metinlerin ideolojik ve toplumsal bağlamdaki anlamlarını saptamaya odaklanmıştır. Böylece reklamlar, üretildikleri toplumun değerleri, kültürü ve egemen ideolojilerinin bir yansıması olarak ele alınmıştır. Greimas'ın çözümlemesinde üç aşama kullanılmıştır. Söylemsel düzeyde reklamı oluşturan kişiler, yerler ve zamanlar belirlenmiş, bunların temel anlatı kişisine etkileri incelenmiştir. Anlatısal yapıda bu unsurlar“eyleyen”konumunda değerlendirilmiş, Halkbank çoğunlukla halkın ve gençlerin yanında duran yardımcı eyleyen olarak sunulmuştur. Derin yapıda ise temel anlamsal karşıtlıklar belirlenmiş, bankanın her koşulda destekleyici ve koruyucu bir imaj sunduğu görülmüştür. Bu çözümleme, reklamların anlam oluşturma sürecini aşama aşama açığa çıkarmıştır. Söylen çözümlemesinde reklamlar, aralarında anlamsal birlik bulunan sahnelerden oluşan sekanslara ayrılmış ve Barthes'ın Çağdaş Söylenler'de geliştirdiği mit çözümleme modeli temel alınarak uyarlanan iki düzlemli bir tabloda incelenmiştir. Bu inceleme sonucunda reklamlarda ideolojik değerlerin öne çıktığı, fedakâr annelik, kutsal aile, idealize gençlik ve kadercilik gibi mitlerin yeniden üretildiği görülmüştür. Böylelikle iki yaklaşım bir arada kullanılarak, reklamların hem anlam üretim süreçleri hem de dayandıkları kültürel değerler kapsamlı biçimde ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
This study analyzes three Halkbank commercials released in the last three years through the semiotic approaches of Greimas and Barthes. While Greimas's framework highlights the structural features of the texts, Barthes's mythological analysis focuses on their ideological and sociocultural meanings. Accordingly, the commercials are examined as reflections of the values, culture, and dominant ideologies of the society in which they were produced. In Greimas's analysis, a three-stage model was applied. At the discursive level, the characters, places, and times forming the commercials were identified, and their influence on the main narrative subject was determined. Within the narrative structure, these elements were treated as“actants,”and Halkbank was primarily positioned as a helper supporting the people, the youth, and those in mourning. At the deep structure level, fundamental semantic oppositions were revealed, showing that the bank implied a protective and supportive role, promising to stand by individuals under all circumstances. This process demonstrated how meaning is gradually constructed within the texts. In the myth analysis, the commercials were divided into sequences consisting of scenes that share a semantic unity, and examined through a two-level table adapted from Barthes' myth analysis model developed in Mythologies. The analysis revealed that ideological values came to the fore, with myths such as self-sacrificing motherhood, the sacred family, idealized youth, and fatalism being reproduced. Thus, by employing both approaches together, the study comprehensively demonstrated not only the meaning-making processes of the commercials but also the cultural values on which they are based.