Algokrasi: Algoritmalara dayalı devlet yönetiminin kamusal hizmet sürecine etkileri
Algocracy: The effects of state administration based on algorithms on the public servic process
- Tez No: 986273
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTUĞRUL İBRAHİM KIZILKAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Kamu Yönetimi, Political Science, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Algokrasi, Yapay Zekâ, Kamusal Hizmet Sunumu, Algoritmik Yönetişim, Dijital Dönüşüm, Algocracy, Artificial Intelligence, Public Service Delivery, Algorithmic Governance, Digital Transformation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Algokrasi, algoritmaların ve yapay zekânın kamunun karar alma süreçlerine entegre edildiği yeni bir yönetişim modelidir. Kamu yönetiminde dijital dönüşümün hızlanmasıyla birlikte, hükümetler verimliliği artırmak, yeniliği teşvik etmek ve vatandaş taleplerini daha iyi karşılamak için yapay zekânın gücünden giderek daha fazla yararlanmaktadır. Ancak bu durum, teknolojik ilerleme ile etik değerler, verimlilik ile insan odaklılık arasındaki dengenin nasıl sağlanacağına dair kritik soruları da beraberinde getirmektedir. Bu çalışmanın amacı, kamusal hizmet sunumunda yapay zekâ kullanımını inceleyerek algokrasi modelinin güçlü ve zayıf yönlerini tespit etmek, önündeki fırsat ve tehditleri değerlendirerek sürdürülebilir, adil ve insan odaklı çözüm önerileri geliştirmektir. Bu kapsamda yapay zekânın kavramsal temelleri ele alınacak; kamu yönetiminin dönüşüm süreci ve alternatif bir model olarak algokrasi incelenecek; uluslararası başarılı uygulamalar ile Türkiye'nin yapay zekâ yol haritası analiz edilecektir. Ardından kamusal hizmetlerde yapay zekânın etkileri derinlemesine irdelenecek ve bir SWOT analizi yapılarak modelin geleceğine dair projeksiyonlar sunulacaktır. Nihai hedef, algokrasinin potansiyelini en üst düzeye çıkarırken, ortaya çıkabilecek etik, toplumsal ve operasyonel riskleri yönetmeye yönelik dengeli ve uygulanabilir bir çerçeve önermektir.
Özet (Çeviri)
Algocracy represents a novel governance model in which algorithms and artificial intelligence are integrated into public decision-making processes. As digital transformation accelerates in public administration, governments are increasingly leveraging the power of artificial intelligence to enhance efficiency, foster innovation, and better meet citizen demands. However, this trend raises critical questions regarding the balance between technological advancement and ethical values, as well as between efficiency and human-centric approaches. The purpose of this study is to examine the use of artificial intelligence in public service delivery by identifying the strengths and weaknesses of the algocracy model, evaluating its opportunities and threats, and subsequently developing sustainable, fair, and human-centered solutions. Within this framework, the conceptual foundations of artificial intelligence will be discussed; the transformation process of public administration and algocracy as an alternative model will be examined; and international best practices along with Türkiye's artificial intelligence roadmap will be analyzed. Subsequently, the impacts of artificial intelligence on public services will be scrutinized in depth, and a SWOT analysis will be conducted to present projections for the future of the model. The ultimate goal is to propose a balanced and practical framework that maximizes the potential of algocracy while effectively managing associated ethical, social, and operational risks.