Ticari işlemlerde taşınır rehni sözleşmesi
Movable pledge agreement in commercial transactions
  1. Tez No: 986450
  2. Yazar: EMİNE VURAL DELİKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Ayni teminatlar, Kanunlar 6750 sayılı, Taşınır rehni, Real securities, Laws 6750 numbered, Chattel mortgage
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
İşletmelerin özkaynaklarının yeterli gelmediği durumlarda uygun koşullarda finansmana erişim sağlayabilmesi, faaliyetlerin devamı bakımından önemli bir yere sahiptir. Finansman sektörünün üstlendiği risk sebebiyle talep ettiği teminatların karşılanamaması işletmeler bakımından kredi maliyetlerini artırmakta ve finansmana erişimi güçleştirmektedir. Bu noktada teminat gösterebileceği herhangi bir taşınmazı bulunmayan işletmelerin sahip oldukları taşınırları teslim şartına bağlı olmaksızın teminat göstererek finansmana erişimini kolaylaştırmak amacıyla TİTRK, 2017 yılının başında yürürlüğe girmiştir. TİTRK, TİRK'e nazaran rehin sözleşmesinin taraflarını ve rehin konusu taşınırları geniş bir yelpazede ele almıştır. Bununla birlikte, teminat sisteminin verimli bir şekilde işleyebilmesi çalışmamızın konusunu oluşturan ticari işlemlerde taşınır rehni sözleşmesinin geçerli bir şekilde düzenlenmesi ile mümkündür.
Özet (Çeviri)
The ability of enterprises to access financing on favorable terms, when their equity is insufficient, is important for the continuation of their activities. The inability to provide the collateral required by the financial sector, due to the risk it assumes, increases the cost of credit for enterprises and makes it difficult to access financing. At this point, Law No. 6750 on the Pledge of Movables in Commercial Transactions was enacted on January 1, 2017, in order to facilitate access to financing for enterprises that do not have immovable property to pledge as collateral, by pledging the movables they own as collateral without any delivery condition. Compared to the repealed Law No. 1447 on the Pledge of Commercial Enterprises, the said Law covers a wider range of parties to the pledge agreement and movables to be pledged. However, the efficient functioning of the collateral system is possible only through the valid regulation of the pledge agreement in commercial transactions, which is the subject of our study.