ABD'nin gücünün zayıflamasının Türk dış politikasına etkisi
The impact of the declining of US power on Turkish foreign policy
- Tez No: 986451
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ATAY AKDEVELİOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Dış politika, Uluslararası güç, International power
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Tarih boyunca devletler güvenliklerini sağlamak veya diğerleri üzerinde hâkimiyet kurmak için güç arayışında olmuştur. ABD, kuruluşundan itibaren genişleyerek ve ekonomik olarak gelişerek II. Dünya Savaşı sonrası bir güç haline gelmiştir. Ancak son 40-50 yılda ABD'nin gücünde ve uluslararası siyasetteki etkisinde bir zayıflama olduğu görüşü öne çıkmaktadır. Bu zayıflama tezde özellikle 2000 yılı sonrası ekonomik göstergeler üzerinden ortaya konmuş ve ABD'nin yapısal gücünde göreceli bir gerileme olduğu belirtilmiştir. ABD'nin gücündeki bu zayıflamanın, Türkiye ile olan ilişkileri farklılaştırdığı; Türkiye'nin daha bağımsız ve kendi çıkarlarını önceleyen bir dış politika izleyebilmesine imkân sağlayıp sağlamadığı Rusya-Ukrayna savaşı örneği üzerinden ele alınmıştır. ABD'nin askeri ve teknolojik üstünlüğü sürse de yapısal gücündeki zayıflamanın Türkiye'nin dış politikasında daha bağımsız bir çizgi izlemesine imkan sağladığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Throughout history, states have sought power to ensure their security or to establish dominance over others. The United States, from its founding, expanded and developed economically, becoming a post-World War II power. However, the view that there has been a weakening in the power and influence of the US in international politics in the last 40-50 years is gaining prominence. This weakening is demonstrated in this thesis, particularly through economic indicators after 2000, and it is stated that there has been a relative decline in the structural power of the US. Whether this weakening in the power of the US has altered its relationship with Turkey, and whether it has enabled Turkey to pursue a more independent foreign policy prioritizing its own interests, is examined through the example of the Russia-Ukraine war. The conclusion reached is that although the US maintains its military and technological superiority, the weakening of its structural power has allowed Turkey to pursue a more independent line in its foreign policy.